Sommerhus ved Issefjorden
Foto: Christina Kayser O.

Kom indenfor i et af Danmarks ældste sommerhuse: "Vi genfinder altid en form for ro, når vi er her"

Danmark er omgivet af smukke kyster, men først for omkring 100 år siden blev de et populært sted at feriere. Hans Christians familie var blandt de første, der byggede sommerhus ved vandet og tog hul på den danske sommerhuskultur. Velkommen indenfor i et af landets ældste sommerhuse, som er restaureret med respekt for husets historie.

Hvordan indfanger og beskriver man sjælen fra et over 100-årigt sommerhus, der ovenikøbet har været i samme families eje gennem alle årene? Fra den første lille pavillon i træ blev rejst på striben af gammel landbrugsjord ved vandet, til bindingsværkshuset fra Nørre Eskilstrup blev flyttet hertil.

Fra dengang gæster kom kørende hertil på hestekærre, til der blev hentet is fra ismejeriet i 1950'erne. Frem til nu hvor Annemette og Hans Christian skaber deres egen historie i huset. Det er Hans Christians familie, der har bygget og boet i sommerhuset i mere end 100 år, og selv dengang Hans Christian boede i New York, var det en fast del af årets hjul, at han kom hjem til april for at sætte bådebroen op og båden i vandet.

"Her har altid været en masse ting at lave – tage ud med båden, stå på vandski, fiske, bygge bådebro, træer, der skulle fældes, og bede, der skulle graves. Jeg elsker projekter og kan ikke bare ligge i en liggestol. Jeg skal have noget at lave. Det sagde min far også altid, og det var ham, der satte mig i gang med at male og snedkerere i sin tid, og så lærer man jo en masse håndværk undervejs. Det har været sjovt at sætte huset i stand", fortæller Hans Christian.

Lille selvbygget drivhus i sommerhuset.
Fra det lille selvbyggede drivhus høster familien grøntsager langt ind i efteråret, mens rabarber og frugttræer med gamle æble- og pæresorter og bærbuske rundt om i haven også giver frugt. Målet er at blive helt selvforsynende – i hvert fald noget af året.
Massere af stråhatte i entreen i sommerhuset.
Masser af stråhatte i entréen til havearbejdet, som både Annemette og Hans Christian elsker at tage fat på – og kikkerter til at følge fugle og marsvin i fjorden.

I 2011 overtog Hans Christian formelt sommerhuset, som han i dag bruger og nyder sammen med Annemette, der er kvinden bag de mere end 80 forskellige slags roser i haven og den fine indretning, der matcher husets historie og kystnære omgivelser. For selvom huset var blevet brugt gennem mange år, trængte det til en opdatering, mere komfort og til at få rystet lidt af museumsstemningen af sig.

Hans Christian satte nyt køkken ind, lagde gulvvarme og byggede terrasser rundt om huset. I dag kan man tænde for varmen via en app, mens husets oprindelige og bevaringsværdige dele er forblevet, som de var.

"De gamle blomsterpaneler og slagbænken er jo noget af det helt originale fra huset – slagbænken er højsædet, hvor patriarken sad med resten af mændene ned langs bænken, mens kvinderne stod op og servicerede. De originale møbler er blevet endnu mere fremtrædende og smukke at se på, nu hvor Annemette har sørget for, at gulvene er blevet malet lyse, og resten af indretningen harmonerer. Desuden er Annemette ekspert i at finde de helt rigtige ting på loppemarkederne, som bare passer perfekt til huset", siger Hans Christian, der stadig har masser af projekter i og omkring huset.

Terrasse udenfor sommerhuset.
Med tiden er der blevet bygget til sommerhuset fra 1905. Det har fået nyt stråtag og senest en moderne opdatering, da Hans Christian officielt overtog det.

Senest har han sat de små pavilloner, som var de første huse på grunden, helt i stand. Og nu hvor de store linjer i huset spiller, og græsplænen, der i gamle dage blev slået med le og støjende maskiner, nu passes automatisk af en gps-styret miljøvenlig el-slåmaskine, så er der masser af tid til nye projekter eller til bare at nyde.

"Stjernestunderne opstår, når man følger årets gang. De skiftende farver på træernes blade, roserne og kystklimaet, der ændrer sig fra dag til dag. Forleden så vi marsvin ude i fjorden komme ind efter at have jagtet stimer med fisk. Vi fisker ørred i foråret, hornfisk i maj – vi elsker at bare at være her med dem, vi holder af, og det betyder rigtig meget at have sådan et sted her. Mange af familiens bedste minder stammer herfra, og vi genfinder altid en form for ro, når vi er her. Det er ikke bare et sted, jeg sidder og kigger ud over vandet, det er et levende sted, og særligt i de perioder af mit liv, hvor jeg har haft allermest travlt og rejst verden rundt, har jeg drømt mig væk til sommerhuset og udsigten til fjorden."

Udsigt over Isefjorden fra sommerhuset.
Bindingsværkshuset stod oprindeligt i Nørre Eskilstrup, hvor det havde været Hans Christians oldefars barndomshjem. Da han hørte, at det skulle rives ned i 1910, fik han det flyttet til sin sommerhusgrund med kig til fjorden i stedet.
Fin slagbænk i køkkenet.
En fin slagbænk i køkkenet er blevet opdateret med nye puder i blå nuancer, der matcher sommerhusets oprindelige detaljer. Lignede ikat-puder fås hos Deuxieme.dk
Puder i blå nuancer, der matcher sommerhusets oprindelige detaljer.
 Puder i blå nuancer, der matcher sommerhusets oprindelige detaljer. Lignede ikat-puder fås hos Deuxieme.dk 2. STUE Annemette er den æstetiske sjæl bag indretningen. Hun har haft øje for husets historie, men givet bondehusets oprindelige mørke stuer en lys overhaling. På hylderne står arvegods og gode loppefund, lignende sofa fås hos Ikea.
Fin pejs i sommerhuset, der er perfekt til kolde aftenener.
Den murede pejs var oprindeligt husets eneste varmekilde og er stadig en foretrukken plads på kolde aftener. I dag har Hans Christian lagt varme i gulvene, som kan styres via en app, så huset er dejligt varmt, når familien ankommer.
Husets oprindelige træpaneler er bevaret, også højsædet ved spisebordet, hvor familiens patriark  sad til bords.
Husets oprindelige træpaneler er bevaret, også højsædet ved spisebordet, hvor familiens patriark sad til bords.
Søde loppefund i sommerhuset.
Især Annemette har sans for at skabe sammenhæng i huset og finde smukke sager på de lokale loppemarkeder. Sommerhusets gulve har fået en fin lysegrå nuance.
Nyt køkken i det gamle sommerhus.
 Køkkenet er nyt, så bordhøjde og redskaber stemmer overens med det mere moderne sommerhusliv, som familien lever her nu.
Fra køkkenvinduet er der kig til fjorden.
Fint gammelt service og gode loppefund skaber stemning på hylderne.
Fint gammelt service og gode loppefund skaber stemning på hylderne.
Soveværelse, hvorfra der er udgang til en lille balkon og trappe ned i haven
Annemette og Hans Christians soveværelse, hvorfra der er udgang til en lille balkon og trappe ned i haven. Find lignende tekstiler hos Broste Copenhagen eller H&M Home.
Smuk og stor have ved sommerhuset.
Den 6.000 kvm store grund fordeler sig på på både strandgrund, skov, frugthave og blomsterbede. Det er ren fryd at sidde på terrassen og kigge ud over fjorden, som er omgivet af nogle af de mere end 80 forskellige typer roser, som Annemette har plantet i haven.

Dragerup - Danmarks (måske) ældste sommerhus

De to pavilloner i træ nærmest vandet blev opført i 1905 af savværksejer Peter Kristensen, Hans Christians oldefar. De var familiens første bygninger på grunden og regnes blandt Danmarks første sommerhuse, derfor har Frilandsmuseet været interesseret i dem. Det stråtækte bindingsværkshus var Hans Christians oldefars barndomshjem, som han fik flyttet fra Nørre Eskilstrup hertil.

Hvem og hvad?

  • Hvem: Annemette og Hans Christian.
  • Hvad: Det historiske sommerhus ”Dragerup” fra 1905, der ligger for foden af Isefjorden. Sommerhuset er ca. 104 kvm.
Se, hvad vi ellers skriver om: Sommerhus og Boligindretning