Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Hjemmelavede gaver
Foto: Pernille Enoch

Hjemmelavede gaver

Hjemmelavede gaver: Fra mig til dig

Børn elsker gaver. De elsker at få, men også at give – især gaver, de selv har kreeret. Her får du ideer til en række personlige julegaver, som børnene selv kan nørkle med.


Vævet vægtæppe
Efter at have levet en lidt tilbagetrukket tilværelse i et par årtier er væven igen kommet frem, og vævede kunstværker finder vej til væggene i de små hjem.

DU SKAL BRUGE:
væv, garnrester, lille rund pind eller gren

SÅDAN GØR DU:
Gør væven klar med lodrette snore. Vælg nogle garnrester, der passer sammen i farver, men varierer i tykkelse. Væv frem og tilbage, og skift indimellem garn og farve. Lad nogle af de løse ender hænge, og væv kun på den ene halvdel indimellem for at lave mønster. Når tæppet er vævet færdigt, skubbes en pind igennem snorene foroven. Klip de lodrette snore i bunden op, og bind dem sammen, så enderne hæftes. Bind gerne flere stykker garn fast i bunden af værket, og klip dem til, så de går ned i en spids som på billedet. Væv, snor, rundpind og garn er fra Panduro Hobby. Billede, tæppe og pudebetræk er fra Stilleben.

Bonus!
Selv mindre børn har nemt ved at væve, når de har fået vist teknikken.


Stofnet med læderhank
Bare rolig – du behøver ikke finde symaskinen frem. Stofnettet laves nemlig ved at indfarve et hvidt stofnet og sætte læderhank på.

DU SKAL BRUGE:
stofnet, stoffarve (til håndfarvning), bælte, hultang, hammer, nitter

SÅDAN GØR DU:
Klip stofhankene af nettet. Fyld farve og vand i en spand efter anvisning på pakken, og læg nettet i spanden med farve. Tag nettet op, skyl det godt igennem, og lad det tørre. Klip et gammelt bælte over i to stykker. Lad spændet sidde på, så det kommer til at sidde på den ene hank. Lav huller til nitter på stofnettets kant og i bæltestykkerne. Slå nitterne fast med en hammer. Stofnet og tekstilfarve fra Panduro Hobby. Læderbælter kan fås i de fleste genbrugsbutikker.

TIP
Du kan også customize et af de utallige stofnet, du sikkert allerede har i gemmerne!


Er tålmodigheden ikke til de store syprojekter? At dekorere en notesbog med tape kan være et overskueligt gaveprojekt for mindre børn.


Notesbog med grafiske detaljer
Med masking tape og grafiske klistermærkerkan du lynhurtigt gøre enanonym notesbog til en flot personliggave.

DU SKAL BRUGE:
notesbog, masking tape, runde klistermærker, evt. stencil med tal eller bogstaver, maling

SÅDAN GØR DU:
Lad fantasien få frit løb! Du kan f.eks. skrive modtagerens forbogstav med masking tape eller duppe det på med maling over en stencil. Slut gerne af med klistermærke-prikker i sort og hvid, det giver en flot effekt. Notesbog, stencil og maling fra Panduro Hobby.


Smykkeværksted
Køb nylon- eller lædersnor og flotte perler, så kan du starte en lille smykkeproduktion hjemme i stuen op til jul.

DU SKAL BRUGE:
nylon- eller lædersnor, perler, vedhæng

SÅDAN GØR DU:
Til armbånd: Mål dit håndleds omkreds, og klip et stykke snor, der kan nå ca. 2 omgange rundt. Træk en eller flere perler på. Bind dobbelte knuder på hver side af perlerne, så snoren kan justeres, og man kan tage armbåndet af og på (se billedet herunder).
Til halskæde: Klip snoren i den længde, du ønsker – og sørg for, at den kan komme over hovedet. Sæt perler og vedhæng på snoren, og bind en stram knude. Lav evt. flere forskellige kæder med forskellige snor og perler.

TIP
Du kan også købe et smykkesæt med værktøj og smykkelåse alt efter gave-ambitionsniveau.


Husk: less is more!
Det kan hurtigt gå blingbling-amok, når børn slippes løs med perler, så styr udvalget af materialer med hård (kedelig) hånd.


Flettet nøglering
Måske er det i år, far skal have en ny cool nøglering i gave?

DU SKAL BRUGE:
to stykker sort og et stykke grå lædersnor på hver ca. 30 cm, en stor træperle, karabinhage

SÅDAN GØR DU:
Sæt lædersnorene fast på karabinhagen med knuder. Træk træperlen på, så den dækker knuderne. Bind en stor knude med alle tre snore, der holder træperlen på plads. Flet de tre snore til et stykke på ca. 15-20 cm. Bind en knude i bunden af nøglesnoren for at hæfte ende.Lædersnor, karabinhage og træperle fra Panduro Hobby. Lille trefarvet keramikkrus fra Stilleben.Makeup-pung
Har du en stor pige, der lige har fået styr på symaskinen, er makeup-pungen her et fint og overskueligt projekt.

DU SKAL BRUGE:
to stykker stof på 40 x 40 cm, et stykke tyndt pladevat på 40 x 40 cm, symaskine, trykknap, en rest garn, stor synål

SÅDAN GØR DU:
Læg de to stykker stof ret mod ret, og læg pladevattet ovenpå. Sy alle tre lag sammen langs siderne, og lad en lille åbning stå til at vende igennem. Vend stoffet med pladevattet, og sørg for at få hjørnerne helt ud. Sy en stikning på symaskinen rundt langs kanten, og sy samtidig den lille åbning sammen. Fold tre hjørner ind mod midten, så de overlapper med et par mm, og sæt fast med nåle. Sy sømmene fra de to hjørner op mod midten sammen i hånden med en rest tykt garn, som vist på billedet. Sy trykknappen fast, så pungen kan lukkes. Stof, pladevat, garn og trykknap fra Panduro Hobby. Bakke og grå notesbog fra Hay.

► SE OGSÅ: Lav selv: Spiselige julegaver
► SE OGSÅ: Sådan laver du 5 fine hjemmelavede julegaver
► SE OGSÅ: 7 værdifulde tip til billige julegaver

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY og Gaver til hende