Indretning
SPONSORERET indhold

Idyl på landet: Indretning der giver mening

Tomas og Peg Lindstrand havde set på mange ejendomme, inden de fandt deres drømmehus, en faldefærdig gård i Skåne. Den har de sat i stand og indrettet især med genbrugsmøbler fra Indien, som de også sælger. Overskuddet går til hjemløse børn.

Af: Kicki Wieslander Foto: Jenny Brandt
18. feb. 2016 | Bolig | BoligLiv


HVEM: Indehavere af butikken Alma & Artur, Tomas og Peg Lindstrand
HVAD: To etager i den ene længe på en nyrenoveret gård
HVOR: Skåne i Sverige almaartur.se

– Naboerne kaldte det for et saneringsprojekt, ikke et renoveringsprojekt, fortæller Tomas om sin og konen Pegs gård og ler hjerteligt. Det var lyset, den gode stemning og den store lade, som gjorde, at parret alligevel slog til. Og siden har parret sat huset smukt i stand. En kvinde, der boede i huset som barn, fortalte Tomas og Peg, at huset altid havde været fyldt med glæde, masser af venner, latter og dansefester om lørdagen. Nøjagtig sådan som parret synes, at et hjem skal være. Og de stortrives der. På den anden side af gårdspladsen i den gamle lade befinder butikken Alma & Artur sig, opkaldt efter Pegs farmor og farfar. Her er fyldt med brugsgenstande fra Nordindien: patinerede skabe, farverige tekstiler og rustikke lamper. Tomas og Peg bor halvdelen af året i Indien, hvorfra de importerer produkterne, som er skabt af genbrugsmaterialer, sælger dem i butikken og lader overskuddet gå til fattige og hjemløse børn i, naturligvis, Indien.

Yndlingslandet
Kærligheden til Indien er ikke ny. Parret har rejst i det kontrastrige land i over 20 år. De begyndte på deres humanitære arbejde, da de blev pensionerede. – Vi har altid været fascineret af venligheden i Indien. Inderne har altid tid til en snak, og vi har meget at lære af deres livsfilosofi. Vi vil gerne give noget tilbage til det land, som har givet os så meget, fortæller Peg. Istandsættelsen af selve butikken var enkel. Væggene fik et nyt lag hvid maling, og der blev lagt el ind. Beboelseshuset var derimod en anden historie. De tidligere ejere havde egentlig planer om at rive det ned, men Tomas og Peg investerede flere måneders intensiv renovering i det, så det fik fordums tiders glans tilbage. – Der var vist mange, der syntes, at vi var helt skøre, for det var som at bygge et nyt hus. Men denne renovering stemmer overens med vores filosofi: hellere at bevare og restaurere end at smide ud og kassere, forklarer Tomas.

Tilfældig indretning
Indretningen i huset er en blanding af det stilrene skandinaviske og det rustikke indiske. Men med flest møbler fra yndlingslandet! De lokale loppemarkeder har også forsynet hjemmet med møbler og tilbehør blandt andet sofabordet i marmor og de fleste af malerierne på væggene. – Vores indretningsfilosofi er inspireret af at gå på loppemarked. Vi sidder ikke og planlægger i evigheder, men griber de muligheder, som dukker op undervejs. Det er sjovest, synes vi, siger Tomas. Næste projekt bliver at istandsætte en længe, så børn og børnebørn kan overnatte. – Så bliver der endnu mere liv i huset, siger Peg, der allerede glæder sig.


Bord og stole i den lyse, luftige spisestue er fra Indien. Parret vælger deres møbler med kærlighed, men kan også godt lide tilfældigheder. F.eks. løb de tør for de mønstrede marokkanske fliser, der ligger på gulvet, og derfor er der sat ensfarvede fliser op i kanten.


Overalt i huset er de oprindelige bjælker synlige som her i stuen. Sofa og lænestole er nyindkøbte, nærmest som det eneste i huset. Sofabordet var parret heldig at finde på et lokalt loppemarked.

TIP
Du kan sagtens sætte møbler i forskellige farver sammen, uden at det virker rodet. Omgivelserne skal bare være helt neutrale.


Landlig idyl i Skåne. Sikke et held, at ejerne satte huset i stand frem for at rive det ned!


Rød, grøn og blå hører til de gennemgående farver i huset. Den knaldrøde fryser og køleskabet blev købt på et udsalg, hvor der kun var sorte og røde hårde hvidevarer tilbage. “Det er som med livet, man kan ikke planlægge alting. Nogle gange bliver det bare, hvad det bliver, og det er lidt af charmen”, konstaterer Tomas.


Et af parrets mange rustikke indiske skabe, som sjovt nok passer rigtig fint ind i den gamle gård i Skåne.


Selv i det rummelige badeværelse kan man se parrets fascination af Indien. Det store ovale badekar ved vinduet er et hit. “Efter en lang dag er det skønt at krybe ned i det varme vand og kigge ud over markerne”, siger Peg.


Håndværkerne var ikke vant til at arbejde med linoliefarver, så det måtte skrabes af døre og vinduer igen. Resultatet er et afskallet, råt look, som Tomas og Peg synes passer perfekt til huset!Skønne fund fra Indien og loppemarkeder i Skåne.


I det enkelt indrettede soveværelse går loftet til kip. Forskellige fund fra Indien giver rummet personlighed.

TIP
Stil så få møbler som muligt i dit soveværelse, hvis du drømmer om at gøre rummet til en fredelig oase.

► SE OGSÅ: Funktionelle kvadratmetet - Her må man hoppe i sofaen
► SE OGSÅ: Svensk idyl: Nyt liv i mormors hus
► SE OGSÅ: Kreative parløb: Formafantasma