Indret din have med farver

Indret din have med farver

Når man taler farver i haven, leder mange straks tankerne hen på, hvad der skal være i bedene. Men den samlede helhed afhænger af meget mere end blomster og planter - også tonerne på interiør og træværk er afgørende for et harmonisk udtryk i dit uderum.

D et er sjovt og spændende at eksperimentere med farverne i haven, og, ligesom i ethvert andet rum, ændrer stemningen sig alt efter, hvordan du mixer dem på kryds og tværs. I et uderum er blomster, buske og træer ofte omdrejningspunktet, men harmonerer de ikke med det øvrige interiør, kan det samlede havebillede hurtigt blive broget. Heldigvis skal der ikke nødvendigvis meget til for, at den røde tråd forbliver intakt. Kunsten består i at få farverne til at spille sammen i stedet for mod hinanden, og en stor del kan klares med en pensel og en omgang maling.

START PÅ TERRASSEN
I mange haver er terrassen indgangsparti til de grønne omgivelser og derfor et godt sted at starte din farveekspedition. Efter en lang og våd vinter trænger træværket typisk til en opfrisker. Vask først alle overflader ned, og giv herefter ny oliebehandling, så terrassen kan stå flot og beskyttet sæsonen igennem. Husk, du kan tone træolien i hvilken som helst farve, du ønsker. Tænk gerne facaden på boligen ind i ligningen, når du vælger. Skal din terrasse passe til sorte eller brune omgivelser, skal træet måske også være i mørke nuancer. Er din bolig modsat hvid eller grå, kan det være, du skal gå efter en lysere olie med et varmt skær.

Beckers-trädgårdsmöbler-2019-sommar2.jpg

TJEK PÅ FARVERNE
Tag herefter et kig på dine gamle træmøbler. Grib igen træolien, eller giv dem nyt liv ved at male dem i en af dine yndlingsfarver. Tone-i-tone er den sikre, lige vej til sød farveharmoni, men du kan også dele haven op i mindre rum med hver deres farvetema. Måske skal møblementet på terrassen have en grøn nuance, der passer til træværket, mens bænken på morgenkaffe-spottet skal være gul og lys. Andet, og ofte overset, inventar som låger, stakit, skur og hegn har ligeledes betydning for det samlede æstetiske udtryk, og det kan give overraskende stor effekt også at tænke farverne på disse ind som en del af helheden.

HARMONI I KRUKKER OG BEDE
Det er utroligt nemt at få farverige bede, men farverkoordinerede bede er en anden sag. Alle blomster i din have behøver naturligvis ikke at have samme farveholdning, og i sidste ende handler det om smag og behag. Dog kan det være nemmere at bevare overblikket og de rene linjer, hvis du udvælger nogle bestemte farver inden for samme skala og holder dig til dem, når du skal sammensætte planter. Vil du skabe blikfang enkelte steder, kan du fx male en loungestol eller andet interiør i en kontrastfarve, og placere den foran bedet, drivhuset eller hyggekrogen, der skal fremhæves.

Mal med god samvittighed

Beckers træbeskyttelse er svanemærket og produceret med omtanke for miljøet. Beckers Perfekt er god til møbler og krukker, let at påføre og fås i mange farver, så du kan indrette haven med lige de nuancer, du drømmer.

Beckers Elit Træolie fremhæver træets egen farve, holder træterrassen frisk og flot i lang tid, og gør overfalden vandafvisende og let at vedligeholde.

Se mere på www.beckers.dk

Terass-med-dukat-bord.jpg