Julekort
Foto: Getty Images I denne digitale verden er det faktisk en ekstra hyggelig tradition at skrive og modtage julekort, men ofte smutter det i juletravlheden.

Historien bag julekortet

For nogle er det en uundværlig del af julen at skrive og modtage julepost, men hvad er historien bag julekortet egentlig? Få svaret her.

Det første julekort

At sende særlige, illustrerede hilsner til jul kendes tilbage fra 1400-tallet. Det moderne julekort opstod dog først i England i 1843, tre år efter det første frimærke blev udgivet. Umiddelbart efter begyndte dronning Victoria at sende officielle julekort, og herefter bredte skikken sig. Det var dog først i 1870’erne, at det blev almindeligt at sende julekort herhjemme. Indtil 1871 kunne man faktisk slet ikke sende postkort med posten - kun egentlige breve. De første julekort var tyske, men i 1882 kom det første danskproducerede julekort i handlen. Antallet af julekort eksploderede og gjorde julen til en af postvæsnets travleste perioder. I 1904 kom verdens første julefrimærke i Danmark. 

Verdens første julekort, som i dag befinder sig på British Museum i London.
Verdens første julekort, som i dag befinder sig på British Museum i London.

Det håndskrevne julekort

Det er dyrere og mere besværligt at skrive julekortet i hånden frem for at sende en mail. Men det er måske besværet værd. Undersøgelser viser, at det håndskrevne julekort bliver opfattet som en langt mere personlig hilsen sammenlignet med det digitale. Samtidig har et håndskrevet kort større chance for at blive lagret i hukommelsen hos modtageren, fordi hjernen bliver udfordret af bl.a. håndskriften.

Det delvist digitale julekort

Appen TouchNote er genial at have ved hånden, hvis du gerne vil være med på den digitale bølge, men ikke vil skrotte de fysiske julekort helt. Appen giver dig mulighed for at tage et billede med din smartphone – eller bruge et eksisterende billede – og skrive en tekst, hvorefter det virtuelle postkort bliver sendt som et fysisk postkort til den adresse, du har noteret. Kortene bliver sendt ud fra London og er typisk to til fem arbejdsdage om at nå frem. Selve appen er gratis at downloade, men det koster omkring 25 kroner at sende et julekort med appen.

Det foretrunkne julekort

Ca. 70 procent af danskerne foretrækker at få et julekort med posten frem for en hilsen på f.eks. mail, Facebook eller sms, viser en undersøgelse fra Gallup (2017). Ni procent vil helst have en hilsen på mail, mens kun to procent svarer, at de ønsker sig en julehilsen på Facebook. Lidt overraskende er det, at det særligt er de unge, nemlig de 18-34-årige, der foretrækker den gode, gamle julehilsen. I denne aldersgruppe svarer hele 79 pct., at de helst vil have et julekort med posten.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul