På toppen af København: "Tiden står lidt stille deroppe, og man glemmer faktisk alt omkring en"
Foto: Christina Kayser O. Katrine og Anders bor på 7. sal i Valby og har den mest misundelsesværdige tagterrasse.

På toppen af København: "Tiden står lidt stille deroppe, og man glemmer faktisk alt omkring en"

Store, lyse rum, 360 graders udsigt over de københavnske tage og drivhus, udekøkken og spa på 7. etage. Der er lagt op til livsnyderi i Katrine og familiens penthouselejlighed i Valby med udsigt til det gamle Grønttorv.

I Valby er en ny, grøn bydel ved at tage form. På området, hvor Grønttorvet tidligere lå, pibler nye bygninger frem, alle med spirende væksthuse og nyttehaver på toppen, som skal sikre, at det nye, moderne byrum fortsætter i samme grønne ånd.

I en penthouselejlighed på 7. etage med udsigt til det hele flyttede Katrine og hendes mand, Anders, ind, som nogle af de første i den nye bydel. Anders er nemlig projektleder for byggeret på Grønttorvet, og det var netop årsagen til, at parret valgte at sige farvel til huset i Odense og rykke til Valby.

Åndehul på 7. etage

Særligt Anders nyder udsigten til byggepladsen og området i forandring, for da parret for et års tid siden flyttede ind, boede der ikke så mange. Det føltes derfor lidt tomt og langt uden for byen. Men som tiden er gået, og bygninger er skudt frem, har området fået sit eget liv.

Både stue, køkken og spiseafdeling er integreret i ét stort køkkenallerum
Både stue, køkken og spiseafdeling er integreret i ét stort rum, og det kræver en let og funktionel møblering for ikke at blive en rodet affære. Til gengæld er der leget med materialerne. Sten, mørke træsorter, lyst læder, velour og metaller supplerer hinanden på fineste vis. Gulvet i hele lejligheden er lavet med flydespartel, hvor to forskellige nuancer af flyde-spartel er mikset i hænderne. Efterfølgende er det blevet slebet og lakeret.
Mange skønne morgentimer og lune sommermiddage med venner og familie er tilbragt her ved bordet i væksthuset
Mange skønne morgentimer og lune sommermiddage med venner og familie er tilbragt her ved bordet i væksthuset, hvor der er læ for vinden og masser af lys og højt til himlen. Katrine og Anders glæder sig til, at de nyplantede vinstokke spreder sig ud over hele huset, og op langs taget. Havebordet og stolene er fra Idé Møbler, og krukkerne med vinstokke er købt på planteskolen Grønne Hjem i Valby.

– Vi har endda fået en café lige neden for vores opgang, helt ligesom Central Perk i Friends, siger Katrine. Et af områdets helt store aktiver er dog drivhusene på toppen af alle bygningerne, og Katrine og Anders er så heldige at have ét af dem. Deres første sommer deroppe var den varmeste i årtier, så den lette brise på toppen var kærkommen – især for Katrine, der var gravid med deres søn.

– Da termometeret stod på 30 grader, havde jeg travlt med at vande hver dag for at holde liv i planterne, men når man samtidig kan nyde den fineste udsigt over hele København, er det helt okay. Tiden står lidt stille deroppe, og man glemmer faktisk alt omkring en. Jeg tror på, at det vil give mere ro på i hverdagen at bruge lidt tid heroppe hver dag, siger Katrine.

Læs også: Mads og Emil på Vesterbro har et køkken, vi kun tør drømme om

Fra spisehjørnet kan man nyde den smukke udsigt.
Også fra spisehjørnet kan Katrine og Anders følge med i årstidernes skiften og området, som er i konstant forandring. Det runde spisebord og stolene er fra &Tradition. Pendlen af Verner Panton er en bryllupsgave.

Balance i indretningen

Lang tid inden Katrine og Anders flyttede ind på Grønttorvet, havde de gjort sig mange tanker om, hvordan lejligheden skulle indrettes, og faktisk var det meste på plads allerede dagen efter, de flyttede ind.

– Jeg var så ivrig efter at se, hvordan lejligheden ville se ud in real life. Nu havde jeg haft billeder i mit hoved i så lang tid, at jeg simpelthen ikke kunne vente mere. Som mennesker er vi begge meget spontane, men da det gjaldt valg af møbler, gik vi grundigt til værks. Vi kommer fra et hus, hvor de fleste af møblerne enten var billige tilbuds- eller barndomsmøbler. Derfor ønskede vi virkelig at købe nogle møbler, som var vores, og som kunne følge os i mange år, siger Katrine.

Hun synes dog ikke, at man skal tage indretning alt for højtideligt, da et hjem ikke er et hjem for hende, hvis man ikke tør spise pizza i sofaen. Noget andet, som er mindst lige så vigtigt, er, at indretningen ikke bliver for steril.

Læs også: Camilla Skøtt bor med hvide vægge og gulve: ”Det giver mulighed for at mikse finurlige detaljer og farver ind”

Derfor har parret også valgt at male væggene æggeskalsfarvet i stedet for helt hvide, da de synes, det blev for kontrastfyldt til de sorte vinduer. Farver og møbler er valgt ud fra, at der skal være balance mellem det feminine og det maskuline.

– Jeg kan godt lide, når rå sten fra køkkenøen bliver mikset med stoleben af valnøddetræ, og når råt læder står i kontrast til rosafarvet velour. Det skal jo helst ikke være en total mandehybel, slutter Katrine.

Det er praktisk at have et fint udekøkken på tagterrassen.
Når man skal op ad en trappe for at komme til tagterrassen, er det praktisk med et udekøkken, hvor maden kan anrettes, når der kommer gæster – også køleskabet bliver brugt flittigt til kolde drikkevarer. Køkkenet er fra My Outdoor Kitchen. Udendørshøjttalerne fra Bowers & Wilkins giver mulighed for en god fest på tagterrassen.
Et maskulint og feminint miks af kunsthåndværk.
Et maskulint og feminint miks. Glas og karaffel er fra Lyngby Glas og det hvide fad fra Royal Copenhagen. Den skulpturelle vase er fra Bolia og grillhandsken fra Linum. Koppen med A er fra Designletters, og resten er loppefund.
Råt plankebord fra Idényt
Det rå plankebord fra Idé Møbler har fået den helt rigtige patina af solens stråler. Glasset er fra Frederik Bagger og kanden fra Hay. Vasen er fra House Doctor.
Tagterrasse og liggestol fra Cane-Line.
Katrine har en aftale med sig selv om, at hun skal blive bedre til at sætte sig på tagterrassen med en bog og en kop kaffe, for når hun gør det, glemmer hun tiden. I højbedene dyrkes forskellige krydderurter som basilikum, timian, citrongræs og dild. Liggestolen er fra Cane-Line.
Det sorte køkken er valgt for at give rummet karakter og et mere råt look.
Det sorte køkken er valgt for at give rummet karakter og et mere råt look, og fordi det matchede så fint med de sorte vinduesprofiler hele vejen rundt i lejligheden. Alt er fra Svane Køkkenet inklusiv bordplade i sort marmor og skabsfronter i sort laminat. Kanden er fra Georg Jensen, og den hvide vase fra Kähler er en bryllupsgave.
Enkelt soveværelse med smuk udsigt.
Soveværelset er enkelt møbleret med den smukke udsigt, som et vægmaleri, parret aldrig bliver trætte af at kigge på. Stumtjeneren har Katrine haft med sig helt fra dengang, hun stadig boede hjemme hos sine forældre.
Kontor med udsigt over byggepladsen.
Kontoret, som særligt Anders bruger, har udsigt over hele byggepladsen – faktisk kan man se helt til Roskilde. Fra stuen kan man se kontoret igennem to glasdøre, og derfor har parret valgt at prioritere pæne kontormøbler, som passer i stil og kvalitet med resten af lejligheden. Bordet er fra BoConcept, og stolen er af Arne Jacobsen. På væggen hænger en plakat fra Playtype.
Udsigt over byen.
På den anden side af de store gulv til loft vinduer kan vilde græsser og urter nydes på nært hold. Der er nemlig opsat plantekasser, så det grønne også implementeres på facaderne.

Hvem og hvor?

Hvem: Katrine, journaliststuderende, 30, og Anders, 35, projektleder i IngCon, som står for byggeriet på Grønttorvet, sammen med deres lille søn, Eddy.

Hvad: Penthouselejlighed på 144 m2 og 80 m2 tagterrasse

Hvor: Grønttorvet i Valby.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning