Køleskab
SPONSORERET indhold

Spar på strømmen: 6 nemme råd til dit køleskab

Køleskab og fryser bruger meget energi - især hvis temperaturen er for lav. Se her, hvordan du nemt og enkelt kan spare penge på elforbruget:

Af: Louise Mørup Sonne Foto: Getty Images
26. nov. 2019 | Bolig | Hjemmet

Temperatur

Der skal være tre til fem grader i et køleskab. For hver grad du sænker temperaturen under fem grader, stiger elforbruget med fem procent. Mål temperaturen med et glas vand med et termometer i midt i køleskabet. Temperaturen i vandet må ikke komme under nul grader, så er køleskabet for koldt.

Ventilation

Er der frit bag køleskabet? Det skal kunne komme af med varmen på bagsiden, og derfor skal der være nogle centimeters afstand til væggen. Støv kondensatoren af jævnligt – det mindsker strømforbruget, fordi støv holder på varmen.

Tætsluttende dør

Vær opmærksom på, at listen på døren er uskadt og slutter til hele vejen rundt, så kulden ikke strømmer ud. Test eventuelt med et stykke papir, som du sætter i klemme i køleskabsdøren. Papiret skal blive siddende, når du lukker.

Udnyt kulden

Der er typisk koldest nederst og bagerst i køleskabet. Udnyt det, når du placerer madvarerne, så du får det optimale ud af energiforbruget og øger madvarernes holdbarhed.

Optøning

Ikke alene er det mest hygiejnisk at tø frosne varer op i køleskabet frem for på køkkenbordet, det sparer også på strømmen. For hvert kilo frossent kød, du tør op i køleskabet, får du en times elforbrug forærende.

Afkøling af mad

Lad aftensmadrester køle en anelse af, inden du sætter dem i køleskabet. Varm mad stjæler energi fra køleskabet. Når det bliver koldere, kan du sætte maden til afkøling i en kasse udenfor, inden den kommer i køleskabet. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at du højst lader mad stå på køkkenbordet i en halv time.

Kilder: sparenergi.dk m.fl.

Anbefalet til dig