Flotte stearinlys
SPONSORERET indhold

Pift lysene op: Sådan laver du (nemt) de smukkeste stearinlys

Levende lys i farver, striber og sjove former er blevet et hit i indretningen, og nu hvor vi atter går mod vinter og indendørs hygge, er det oplagt at lave sine egne smukke lys – det er nemlig superlet at gå til.

Af: Nadja Wehlitz Foto: Pernille Enoch
08. dec. 2022 | Bolig | Hendes Verden

Prikkede lys  

lys DIY.jpg
Stearinlys, Søstrene Grene, tynde lys, Stoff Nagel. Messingstager, Shop Dora, glasstage, Collage Copenhagen, lille skål, Hübsch.

Tegn prikker på dine lys med en posca-tusch. Du kan f.eks. tegne mange prikker i bunden af lyset og lave færre op langs lyset.

Støbte lys

lys DIY01.jpg
Stearin og væge, Panduro Hobby, lille kop, Hay, lågkrukke, Ohayo.

Smelt stearin eller lysestumper over vandbad eller i en gryde. Klip en væge, der passer i længden til den form du skal støbe i, f.eks. en kop, dåse eller et glas. Sæt den ene ende fast på en lille pind med en klemme, og læg pinden på tværs af formen, så resten af vægen hænger ned i midten af formen.

LÆS OGSÅ: 18 kreative idéer til nem julepynt

Hæld den smeltede stearinmasse i dine støbeforme, og lad det tørre. Når stearinen er størknet, kan du tage klemmen af pinden og klippe vægen til.

Lad stearinen løbe 

lys DIY08.jpg
Porcelænsstage, Hay, messingstage, Ferm Living, små skåle. Notre Dame-

Dekorer hvide lys med farvet løbende stearin, f.eks. fra lysestumper. Har du ikke farvede stumper, du kan smelte, kan du smelte hvid stearin over vandbad og smuldre lidt farvekridt (uden olie) ned i, og røre til farven er opløst.

Hæld den farvede stearin over i en mindre beholder, f.eks. et papkrus, så er den nemmere at styre. Hold et hvidt lys på skrå over en avis, og hæld den flydende farvede stearin ned over lyset, samtidig med at du drejer lyset, så stearinen løber ned over.

Jo flere jo flottere 

lys DIY04.jpg
Snoede lys, Hay, rustikke lys, Søstrene Grene, spidse lys, Diedrich lys, vintage messingstager, @tussetingfinder, den høje keramikstage, Notre Dame, den beige keramikstage, H&M Home, glasstagen, Collage Copenhagen, messingstagen med bue og lyseslukkeren, Ferm Living.

Saml mange lys i forskellige farver, men i de samme toner, og sæt lysene i forskellige stager.

TIP: Du kan ofte finde farvede lys til meget få penge i genbrugsbutikkerne.

Stribede lys

lys DIY05.jpgKlip silkepapir i strimler på ca. 2-3 cm. Klip længden til, så de passer til omkredsen af lyset. Sæt strimlerne på stearinlyset med lige meget afstand imellem, og hæft dem midlertidigt med et stykke tape.

LÆS OGSÅ: DIY: Lav flotte polstrede æsker af dine stofrester

Varm indersiden af en ske op over et tændt stearinlys, og stryg undersiden af skeen over strimlen af silkepapir, så papiret sidder fast på lyset. Eksperimentér med forskellige farvekombinationer og bredder på striberne.

Bøjet lysskulptur

lys DIY03.jpg
Lys, Søstrene Grene, bænk, Jysk, lille skål, Notre Dame.

Kom to lys i en vase eller et højt glas med ca. 40 grader varmt vand. Lad lysene stå i vandet ca. 15 min. Tag et lys op, og bøj enden, så lyset kan stå selv. Buk resten af lyset op, så det står oprejst.

Sæt et stykke kraftig ståltråd i enden på det bøjede lys. Tag det andet lys op af vandet, buk det på samme måde, og saml enderne med ståltrådspinden. Sæt lyset på et fad eller et underlag, når du tænder det. 

Flerfarvede lys

lys DIY07.jpg
Stearin og farvekridt, Panduro Hobby, prikket skål, Søstrene Grene, lågkrukke, Ohayo, lille glasskål, Collage Copenhagen.

Smelt stearin i en skål over vandbad eller i en gryde. Når stearinen er smeltet smuldres et lille stykke farvekridt (uden olie) i massen. Rør rundt med en pind til farvekridtet er smeltet, og hæld evt. den flydende stearin over i et papkrus.

LÆS OGSÅ: DIY: Lys haven op med smukke hjemmelavede lanterner i papir

Dyp enderne af dine lys i den flydende stearin, tag dem op med det samme, og lad dem tørre. Det tynde lag stearin tørrer hurtigt. Smelt stearin til den anden ende på samme måde og brug evt. en anden farve. 

Duftlyslys DIY06.jpg

Tilfør et par dråber duftolie til stearinmassen, hvis du vil lave duftlys.

Anbefalet til dig