Indretning
SPONSORERET indhold

Nyd alle de kreative værker og hjemmebyggede møbler hos kunstner Aliki Skytte i Valby

Som kunstner er Aliki vant til at skabe sit eget udtryk, og specielt når det kommer til indretningen, kan hun ikke lade være med hele tiden at eksperimentere og sætte sit eget præg på tingene.

Af: Mette Kirstine Brinch Foto: Tia Borgsmidt
05. okt. 2016 | Bolig | BoligLiv

Aliki er typen, der ikke kan lade være at kaste sig ud i nye projekter. Ud over sit arbejde med kunst er hun også optaget af at skabe egne designs, og bygge om i hjemmet. For Aliki kan bedst lide, når tingene får sit helt eget unikke udtryk. I stuen syntes hun, at væggene var kedelige og alt for pæne, så hun bankede al puds ned, således at de gamle forskallingsbrædder kom til syne.

– Jeg anede ikke, hvad der gemte sig bag filt og maling, men gik bare i gang. Da træbrædderne kom til syne, fik de et enkelt strøg hvid maling, så man lige akkurat kan fornemme træets udtryk. Til sidst gav jeg overfladen bivoks, hvilket giver et smukt silkemat look, fortæller Aliki. Hun har indrettet hjemmet primært i hvidt, med hvide vægge og hvidmalede gulve. En del af møblerne har også fået hvide nuancer, da det ifølge Aliki giver ekstra lys i lejligheden samt mulighed for at indsætte farverige elementer, som puder, tæpper og skiftende kunst på væggene.

Genbrug og gør det selv

Aliki er modstander af ’brug og smid væk’- kulturen og laver gerne om på eksisterende møbler for at kunne bevare dem og tilpasse nye behov. Sofabordet i stuen har således både været skrivebord og spisebord, indtil hun for nylig savede benene af det og omdannede det til et lavt sofabord. I soveværelset hænger et stort ægte tæppe, der har fået malet stribet på bagsiden, og som nu fungerer som et flot iøjnefaldende kunstværk.

– Tæppet har jeg arvet fra min mormor, og hun ville nok ikke have været vildt begejstret over min idé. Men jeg kan jo ikke lade være med at ændre lidt på tingene og gøre dem til mine helt egne, siger Aliki. Hun vil gerne have, at tingene har et lidt rustikt og bohemeagtigt look, så da lænestolen skulle have nyt stof, lavede Aliki sit eget ved at sy stykker sammen, der forinden var revet itu med et rivejern.

Møbler med flere funktioner

Aliki har flere steder i lejligheden været kreativ med gamle ølkasser, som hun har købt på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. I soveværelset har hun indrettet med flere hvidmalede kasser på hjul, som let kan rykkes rundt, og samtidig fungerer som opbevaringsrum. Oven på kasserne har Aliki pyntet med grønne planter og spændende rejsefund fra bl.a. Kenya. I stuen har Aliki malet otte gamle ølkasser hvide og forvandlet dem til en cool bogreol.

– Maling giver en nem og hurtig forvandling, hvis man har brug for lidt fornyelse i hjemmet. Og så kan man jo male på alt, siger Aliki, der somme tider tager utraditionelle metoder i brug. For at give brædderne til et skrivebord hver sin nuance, blev de dyppet i hårfarve og til sidst malet over med hvid linolie. Tilsat benbukke fra Hay udgør de nu endnu et unikt møbel i Alikis lyse hjem.

Sofa.jpg

Alikis lejlighed har ændret udseende en del gange, men den hvide farve går altid igennem som den røde tråd. Oliemaleriet med bøgerne er et af hendes egne værker. Sofabordet har fulgt Aliki, siden hun var 18 år gammel, først som skrivebord, så som spisebord og nu med afsavede ben som sofabord.

Skateboards.jpgDe dekorative skateboards tilhører Alikis søn Jakob, der er passioneret skater. Flere af dem har han vundet ved skater-konkurrencer. Aliki skater også selv i sin fritid.

Skab.jpgI soveværelset har en række gamle metalskabe også fået hvid maling. På væggen hænger et af Alikis kunstværker, som består af malede isoleringsrør. Dette er ét af fire værker, der var med på Kunstnernes Efterårsudstilling i 2013.

Stue.jpgTingene må helst ikke se for pæne og velpolerede ud hjemme hos Aliki, så derfor har hun fjernet dørkarmen for at bryde med alt det hvide. Betrækket til stolen har hun syet af stofrester trevlet med et rivejern. Ølkassen er malet mørkegrå og har fået hjul på, og plaiden er en hjemmehæklet gave fra en ven.

Koekken.jpgKøkkenet er sammensat af et køkkenmodul og en skænk fra Ikea, som Aliki har givet lidt patina ved hjælp af maling og sandpapir. Som overskab har hun et smukt gammelt vitrineskab.

TIP
Skab bohemestemning i dit køkken med en lysekrone i loftet.

Bord.jpgI arbejdsværelset står et bord, som Aliki har lavet af træbrædder, linolie og … ja hårfarve. Brædderne er savet til og er dyppet tilfældigt i hårfarve. Herefter er de blevet malet ad mange omgange med bl.a. hvid linoliefarve og lak. Billedet er et skilt fra en frisørsalon i Afrika, skamlen er et genbrugsfund, der er malet sort, og den mintgrønne vase er fra Casalinga.

Kander.jpgSæbekæden, der hænger på skabet, har Aliki selv lavet. Hun har købt et lækkert stykke sæbe, boret huller i og sat et træstykke og en muslingeskal på. Sølvtøjet og glaskaraflerne er arvegods, og keramiktingene er fundet på loppemarked.

GæsteværelseArbejdsværelset har indtil for nylig tilhørt Alikis søn Jakob, men sengen er blevet, så det nu også fungerer som gæsteværelse.

Sneakers.jpgEn gammel rå jernbanesvelle bliver brugt til skoreol.

Planter.jpgPå arbejdsbordet står masser af grønne planter og bryder med alt det hvide.

Kaede.jpgAliki har pillet karmene af for at opnå et råt og upoleret udtryk i boligen.

Reol.jpgBogreolen er sat sammen af en masse hvidmalede ølkasser, som er sat oven på hinanden. Som en sjov detalje har nogle af bøgerne funktion som holdere.

Tekande.jpgTestellet fandt Aliki på et loppemarked.
Spisebord.jpgSpiseafdelingen består af et hvidmalet bord og to gamle teakstole, som hver har fået sin egen blålige farve. På væggen hænger et af Alikis kunstværker, som består af malede isoleringsrør. Lampen over spisebordet er en PH5 købt på Lauritz.com.

Maleri.jpgI soveværelset har Aliki sat sengen midt i rummet. Det har en æstetisk effekt, men giver også mulighed for at indrette anderledes i soveværelset. På væggen hænger mormors gamle ægte tæppe, som Aliki har malet på bagsiden.