Maria Hansen
SPONSORERET indhold

Maria binder buketter: Sådan får du din buket til at holde længere

Når kærligheden skal fejres, til mærkedage og som et sidste farvel – Marias buketter akkompagnerer ofte livets vigtige begivenheder. Deri ligger en stor forpligtelse, og derfor bruger hun lang tid på at tale med sine kunder, inden hun vælger deres blomster.

Af:: Vibeke C. Larsen Foto: Henrik Bjerg
14. okt. 2022 | Bolig | Hendes Verden

Som barn elskede Maria sin mormors have, når det hele blomstrede. Især de farvestrålende ærteblomster, som kravlede op ad husmuren og udsendte den skønneste duft. Allerbedst var det, når hun fik lov til at plukke de fineste og sætte dem i vaser.

Maria elsker stadig ærteblomster, for de minder hende om dansk sommer og mormors have. Og det er netop det, blomster kan: Sætte gang i minder og skabe nye.

"Der er altid blomster involveret ved livets store begivenheder. Blomster kan noget magisk, uanset om det er til bryllupper, fødselsdage eller i sorgen," siger Maria Hansen.

LÆS OGSÅ: Efterårets blomsterfest: Dette skal du plante i den kolde sæson

I dag har hun gjort blomsterne til sin levevej i firmaet Fru Hansen blomster, og mange af dem dyrker hun selv i sin skærehave.

"Jeg prøver at få personlighed ind i mine buketter, uanset hvem der skal have dem," siger Maria.

Mange har minder knyttet til bestemte blomster eller deres dufte og farver, og det skal afspejles i buketten eller dekoration, mens andre blomster skal undgås. Det kunne for eksempel være til et bryllup nummer to, hvor bruden gerne vil gå uden om de blomster, som optrådte i hendes første brudebuket.

"Der ligger en kæmpe forpligtelse i at vælge de rigtige blomster, fordi de siger så meget," påpeger Maria.

Ukrudt i buketten

Hun står i sin skærehave, hvor hun dyrker blomster til sine buketter. Dræbersneglene har et godt år, så hun har anskaffet sig otte løbeænder, som æder snegle og ikke blomster. Hun undskylder, at ukrudtet vokser højt, men det har også sin plads, for hun bruger ofte ukrudtsblomster i sine buketter.

"Ukrudt er bare planter, der vokser det forkerte sted, og i stedet for at bekæmpe det kan man spise bladene og bruge blomsterne. Jeg blander næsten altid vilde blomster i mine buketter, så de ikke bliver for friserede, siger hun og nævner vild gulerod som eksempel."

Et andet eksempel er kløverblomster, som giver liv i buketten, eller en afblomstret tulipan eller valmue, som kan stråle på ny i en dekoration, fordi frøkapslen i sig selv er dekorativ.

"Min verden ændrede sig, da jeg uddannede mig til blomsterbinder, for jeg indså, at der findes så mange andre blomster end roser og gerbera," siger Maria. 

"Pludselig åbnede der sig en verden af farver, teksturer og former, og jeg var nærmest ved at køre galt, når jeg fik øje på en blomstrende grøftekant."

Sorgbinderi

Ligesom blomster kan være et symbol på glæde og kærlighed, kan de også akkompagnere sorgen på smukkeste vist. Når Maria får en bestilling på kisteudsmykning, tager hun derfor ofte hjem til de pårørende, så de i fred og ro kan fortælle om deres kære og give Maria inspiration til det sidste blomstrende farvel.

Maria betegner det selv som ”sorgbinderi”.

"Der er noget smukt og rørende over at høre folk fortælle om dem, de har holdt af," siger hun. 

LÆS OGSÅ: Få mere ud af dine blomster: Sådan samler du frøene fra efterårshaven

"Med mit sorgbinderi vil jeg gerne være med til at gøre den sidste hilsen til noget smukt, som forhåbentlig hjælper de efterladte."

Hun spørger blandt andet til, om visse steder eller blomster betød noget særligt for den afdøde. Sidste sommer lavede hun kistepynt til en mand, der elskede at gå i haven. 

"Vi snakkede om, hvilke planter og blomster der betød noget for ham. De blomster plukkede jeg i hans have og indarbejdede i kistepynten," fortæller Maria.

Da hendes egen mormor blev begravet, lavede hun en buket med blomster fra haven, sommerhuset og andre steder, der havde været vigtige for mormor.

Hvad er lilla?

Maria bruger også ofte duftende elementer som mynte, salvie, oregano eller lavendel i sine kreationer, så alle sanser vækkes, og buketten bliver helhedsoplevelse.

"Blomster kan virkelig sætte en scene og skabe en helt bestemt stemning til for eksempel et bryllup," siger hun og påpeger, at vi i Danmark ikke har tradition for at bruge nær så mange penge på blomsterudsmykning, som man gør i udlandet; blomster er lidt sekundært, og det er en skam, synes hun, for de kan så meget.

Hun kan desuden godt lide, når for eksempel brudebuket, kirkepynt og borddekorationer spiller sammen, og bruger, som ved begravelserne, lang tid på at pejle sig ind på, hvad det kommende brudepar ønsker.

"Vi tager en snak om deres drømme og forestillinger. Måske har de allerede sendt invitationer ud, hvori der indgår en bestemt blomst, som jeg skal tænke ind," forklarer hun.

"Derpå sender jeg dem et visuelt oplæg, så vi er enige – for hvis jeg bare siger lilla blomster, er det ikke sikkert, at vi har den samme lilla farve i tankerne."

Fin skrædder

Marias mormor var skrædder for ”de fine fruer” i Aarhus og lærte sit barnebarn alt inden for håndarbejde. Maria troede derfor også, at hun skulle ud ad det spor, og hun har også arbejdet som både skrædder og senere kreativ indkøber i et internationalt modefirma – men … det gjorde hende ikke glad. Derfor sagde hun op.

LÆS OGSÅ: Kom på besøg i Grethes frugthave på Tåsinge

"Jeg kom alt for langt væk fra slutbrugeren og den kreative proces. Når jeg binder blomster, kan jeg plukke dem om morgenen og aflevere buketten til kunden senere på dagen. Det er en kort proces," siger Maria, der har fravalgt en fysisk butik, men modtager bestillinger via telefon eller mail og selv leverer til køberen.

"Jeg er kun mig selv og nyder at kunne tilrettelægge min dag," siger Maria, som er gift og har to børn på otte og 11 år – og i dag er glad for sit arbejdsliv og til stadighed fascineres af, at det lille frø, hun planter om foråret, bliver til den smukkeste blomst.

Hun smiler og siger:

"Det skal bare have vand, næring, kærlighed og tid."

Anbefalet til dig