Franske fornemmelser på Frederiksberg

Foto: Christina Kayser O.

Sådan bor indehaveren af vintagebutikken Brix Brocante

Maria Brix’ hjerte banker for elegant vintageguld fra især Frankrig, og hun har indrettet sin store herskabslejlighed på Frederiksberg med både arvegods, farver og spøjse sager mikset med ægte pariserstil.

En sygemelding med stress fik for et par år siden Maria Brix til at stoppe som leder i det offentlige og kaste sig ud i et nyt eventyr som indehaver af vintagebutikken Brix Brocante. Hun har altid elsket indretning og været en passioneret samler og loppejæger.

Især i forbindelse med de årlige rejser til Sydfrankrig og Paris, hvor hun er kommet, siden hun var 18 år, har hun slæbt fantastiske fund med hjem. Fine, finurlige vintagesager, der står i smuk forening med hendes egen omfattende skat af arvegods.

bordogsortskab.jpg
Det originale sildebensparketgulv giver spisestuen masser af sjæl. Under det store franske landbord kan man faktisk stadig ane den lille knap i gulvet, som herskabet kunne trykke på og hidkalde tjenestefolkene med. Stolene er fra BoConcept. Lampen over bordet er en George Nelson. Væggen er malet i farven Brassica fra Farrow & Ball.

– Jeg er vokset op med gamle arvestykker, som der er blevet passet på gennem generationer. Min mormor kom fra en godsejerfamilie, og der stammer meget af mit arvegods fra. Min mormor fortalte altid historier om alle tingene, malerierne og møblerne, og hun var en fantastisk fortæller.

Det har altid været en del af mig at værdsætte noget, der bærer på en historie, og det har helt sikkert ansporet noget i mig allerede som barn. At kunne se historierne i tingene, at passe på dem, så de kan leve videre, fortæller Maria.

Nyt liv til gamle ting I dag er det præcis det, Maria lever af, nemlig at give nyt liv til smukke, gamle møbler og ting, der er blevet passet på gennem generationer, og som er fulde af historier. Hendes vintagebutik ligger i samme gade som den højloftede herskabslejlighed, hvor hun og hendes mand Jakob bor.

altan.jpg
Der er udgang til en 10 kvadratmeter stor altan fra spisestuen. Herfra er der udsigt til en af Frederiksbergs grønne pletter, og stemningen er nærmest parisisk på en solrig dag.

Mens vintagebutikken er en dynamisk størrelse i konstant forandring, er Maria mere dedikeret til de ting, hun omgiver sig med derhjemme. Arvestykkerne bliver passet på til næste generation og er basen i indretningen suppleret med den inspiration, Maria hele tiden henter med hjem – især fra Frankrig.

– Jeg er kommet i Paris gennem mere end 30 år, og vi har altid boet på hyggelige hoteller. Men de sidste ti år har vi i stedet byttet bolig med parisere. Vi har boet i nogle fantastiske private hjem gennem tiden, og jeg bliver voldsomt inspireret hver eneste gang!

Især parisernes brug af kraftige farver og det, at de ikke er bange for at blande stilarter. Meget er tilladt, og det ser tilfældigt ud, selvom alt er nøje overvejet. De er fantastisk gode til blandingen af nyt og gammelt, farver på væggene og modige tekstiler, fortæller hun.

barbord.jpg
 Boligens hjerte er den rummelige stue, der kræver store møbler, flere forskellige elementer og indrettede hjørner. Vintage-barvognen er fra Paris og står op mod en væg i nuancen Eilersen Geneve fra Flügger, der matcher stuens sofa. Radiatorskjuleren fra 1920’erne er lejlighedens originale. Ananas-isspanden er italiensk vintage fra Brix Brocante.

Lejligheden på Frederiksberg er et taknemmeligt lærred for Marias stemningsfulde indretning, hvor vintagesager, arvede møbler og nyt design lever side om side. Ejendommen er fra 1920’erne og blev oprindeligt opført til de ministre på Christiansborg, der kom langvejs fra.

Med stuk, sildebensparket og høje vinduespartier, der sender tankerne mod Paris. Lejligheden var sat smukt i stand, da de overtog den, med alle de originale og fine detaljer intakt. Dengang havde parret mindre børn, så hjemmet blev indrettet derefter.

billeder.jpg
Et fint tableau i den store stue. Messingkonsollen er et loppefund fundet på Instagram. Vaserne er en blanding af danske Marselis-vaser og fransk og dansk keramik og glas. På væggen hænger en blanding af arvede malerier, gaver og et lille solspejl, som er fundet i Paris. Gulvlampe af Arne Jacobsen fra Louis Poulsen

– Efter vores drenge er flyttet hjemmefra, er der klart blevet plads til at gøre nogle andre ting herhjemme. For mig har det altid været vigtigt, at det hele ikke kun er form og farve, men også indhold og funktion. At det praktiske og æstetiske spiller sammen.

Her skal være hyggeligt og rart at være, og alle skal kunne føle sig godt tilpas. Det må aldrig blive et stadshjem, hvor man ikke må røre ved noget. Sofaen skal være god at sidde i, og så skal jeg være omgivet med nogle af de ting, som har en historie for mig. Arvede ting og rejsefund, som minder mig om steder, jeg har besøgt. Det elsker jeg. 

ofa.jpg
En stor sofa skal der til, når familien samles om deres fælles passion, nemlig at se gode film. Sofaen fra Bolia matcher den mørkeblå nuance Eilersen Geneve fra Flügger, som Maria har malet den ene af stuens vægge med. Sofabord og lampe er vintage, puder fra Tine K Home og Frankrig. Keramik er loppefund fra Paris, og gulvtæppet er fra Marokko.
køkken.jpg
Det lyseblå køkkenrum er indrettet som en praktisk arbejdsplads med et enkelt hvidt køkken fra Modulia. Den blå nuance på væg, dør og karme hedder Eilersen Antwerpen og er fra Flügger. De blå fliser er fra Mosaikhjørnet, mens lamperne er fra Ellos Home
spisebord.jpg
Kig fra spisestuen ud til det det enkle køkken, som Maria for nyligt har renoveret.
flamingo.jpg
På spisebordet står altid en bakke med et finurligt stilleben, der afspejler årstiderne og Marias ideer og inspiration nu og her. Her et miks af arvet porcelæn, lopper og nye sager.
seng.jpg
De indbyggede skabe, som er lejlighedens originale fra 1920’erne, har smukt svungne art nouveau-glaspartier. Sengen er bygget på mål til den lille niche, som er tapetseret med tapet fra Tapet-Cafe. Sengetekstiler er fra Magasin, og den lille bænk fra Bolia. Lysekronen er et arvestykke.
håndvaske.jpg
Badeværelsets enkle og moderne vaskemøbel får lidt ekstra kant af det stemningsfulde franske spejl, der har hængt på en af Paris’ klassiske cafeer i Rue St. Denis.
parfume.jpg
Feminint stilleben på badeværelset.bestående af gamle franske glasbeholdere og spejlbakke fra Brix Brocante.

Marias tip til pariserstilen

  • Vær ikke bange for farver
    Både på vægge, tekstiler og møbler. Find nogle grundlæggende farver, du elsker, og som du kan bruge som base for din indretning. Mal både væg, dør og dørkarme i samme nuance.
  • Elsk dine arvede møbler
    Bland dem gerne med loppefund og moderne design. Hvis du ikke er så heldig at have smukke arvestykker, så kig i antikbutikker, hvor du kan finde fine ting, der kan være med til at skabe den perfekte parisiske atmosfære i dit hjem.
  • Stol på dine instinkter
    Dyrk din egen stil og specielle præferencer inden for både farver, kunst, stilperioder osv. Gå efter kvalitet og vigtigst af alt – omgiv dig ikke med ligegyldige ting.

Hvem og hvor?

Hvem: Maria Brix, indehaver af vintagebutikken Brix Brocante på Frederiksberg, sammen med sin mand Jakob. Følg Maria på Instagram @brixbrocante

Hvad: Herskabslejlighed på 220 kvm i en ejendom fra 1920’erne 

Hvor: Frederiksberg

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Interiør