villa indretning

Foto: Julie Wittrup og Mikkel Dahlstrøm / Another Studio Fusionsfamiliens villadrøm.

Merethe og Christian har forvandlet en gammel tandlægepraksis til det smukkeste villahus

Det var en spontan beslutning, der gjorde det muligt for Merethe og Christian at købe den smukke, gamle villa, som Merethe havde kigget langt efter i årevis. De har nu indrettet villaen med afstemte farver, sans for de originale detaljer og med plads til deres fem sammenbragte børn.

Efter en biograftur med alle Merethe og Christian Fuglsang Ulkas sammenbragte børn, kommer de to kørende i hver deres bil, fyldt med børn, og taler i telefon sammen for at koordinere aftensmaden. Pludselig kommenterer Christian på et stort hus med tårn, som de passerer i bilen.

Han er vild med huset, og Merethe ved præcis, hvilket han taler om. Hun har nemlig cyklet forbi det gennem mange år og betragtet det med stor beundring. Huset har det smukkeste murværk, flotte bindingsværksdetaljer og et stort tårn med spir. Og vigtigst af alt ville det kunne rumme deres store fusionsfamilie.

"Meget spontant vender jeg bilen midt i samtalen og kører tilbage til huset med Christian i røret, der spørger, hvad jeg har gang i. Jeg får hurtigt og kækt sagt, at jeg da lige vil spørge ejeren, om han vil sælge huset til os", fortæller Merethe.

spisestue.jpg
Hele familien samles og spiser, tegner og laver lektier i villaens spisestue. Spisebordet er Piet Heins klassiske Elipse-bord, og rundt om står en blanding af Arne Jacobsens 7’er-stole og skalstolen designet af Charles og Ray Eames tilbage i 50’erne.

Og sådan endte det med, at hun bankede på døren til huset med spiret. En ældre mand åbnede døren, og det viste sig, at den pensionerede tandlæge gik med overvejelser om at flytte til noget mindre, og at huset har en lejlighed på førstesalen, som han får fortalt, at de da kan leje, indtil han bliver salgsmoden.

"Det var ret vildt, og vi endte med at bo hos Jens Jakob i otte måneder, hvorefter vi købte hele huset. Tiden på førstesalen var presset, og den dag vi endelig overtog huset, inviterede vi vores venner til kombineret fødsels- og arbejdsdag. Og her startede nedrivningsarbejdet, og det var først dér, vi egentlig fik overblik over stueetagen, som vi faktisk ikke kendte så godt."

køkken_2.jpg
Husets hjerte er køkkenet, der har udgang til både stue, have og spisestue. Faktisk overvejede Merethe og Christian at placere køkkenet der, hvor stuen nu er, for at få lyset og karnappen i køkkenet i stedet for, men de er glade for, at de valgte at placere køkkenet bagerst i huset og ud mod haven. Her nyder familien at hænge ud – på barstolene rundt om køkkenøen.

Fra tandlægepraksis til moderne familiehus

Den gamle villa fra 1901 viste sig at være en tidslomme, hvor tiden havde stået stille de seneste 75 år. Huset trængte til at blive genoplivet og genfinde sine oprindelige rum med dertilhørende charme. Huset havde nemlig været forvandlet til tandlægepraksis, og det gav udfordringer i forbindelse med renoveringen.

"Der var sænkede lofter af to omgange, blyvægge på grund af tandlægepraksissen og så var der gennem tiden lagt flere lag gulve på de ellers så smukke originale planker", fortæller Christian om nogle af de udfordringer de mødte, da renoveringsprojektet satte i gang.

Både Merethe og Christian var indstillet på i store træk at genskabe originaliteten i huset, og derfor overvejede de også længe, hvad de skulle gøre med de smukke gamle planker. De havde nemlig fået mange huller fra de mange tandlægestole, der var monteret i dem.

køkken_3.jpg
På køkkenfronterne er der valgt greb i messing, mens der er valgt en mørkbejdset bordplade. Tilsammen giver det varme til det aquafarvede køkken. 

"Christian overvejede længe at få lagt sildebensparket i stueetagen og prøvede virkelig at få mig overtalt til at få nye gulve. Men da håndværkerne kom for at besigtige gulvet og dets muligheder, fik de hurtigt overtalt os, nok mest Christian, til at beholde og renovere de gamle planker. En beslutning, som parret på ingen måde har fortrudt", fortæller Merethe.

"Også selvom samtlige huller skulle lappes og nye brædder skulle findes. Heldigvis fandt vores gulvmand nogle gamle planker fra et lille lokalt slot, som passede perfekt til vores planker."

plante.jpg
Det har været vigtigt for Merethe og Christian at restaurere huset med respekt for originale detaljer og håndværk. De gamle planker og den rå murstensvæg i det nyetablerede køkken er en hyldest til alt det gamle håndværk i huset.
køkken.jpg
De gamle indbyggede skabe i køkkenet er blevet bevaret. Desværre var lågerne ikke til at redde, men Merethe og Christian er tilfredse alligevel. De åbne hylder giver nemlig mulighed for at stille noget af favoritstellet frem, og det giver liv til rummet, at alt ikke er gemt bag skabslåger.
stol.jpg
Én af mange yndlingsdetaljer ved huset er den store karnap i stuen. Efter loftet blev højnet, væggene malet, og vinduerne vasket, strømmer lyset ind. Lænestolen er af møbeldesigner Hans J. Wegner.
sofa.jpg
Den store, bløde sofa fra Eilersen er parrets favoritmøbel. Den er valgt i et klassisk, tidløst look, og i stedet får kunsten på væggen lov at larme sammen med det orange tæppe, der er et arvestykke. Sofabordet ligner et klassisk, dyrt design, men er faktisk hjemmelavet. Bordpladen har parret fundet på et loppemarked, og stellet har en ven svejset sammen til dem.
tegninger.jpg
Christians morfar var en anerkendt bladtegner, og nu er en hel væg i spisestuen dedikeret til hans streg.
gang.jpg
Som bindeled mellem alle husets forskellige rum er der en gang, der er så rummelig, at der er blevet plads til et lille hyggeligt spot med brændeovn og skammel. Lampen er fra Bestlite.
kontor.jpg
Merethe og Christian beskriver deres indretningsstil som en afspejling af dem selv: en farverig fusion. De elsker klassisk, dansk design, men har også plads til skæve loppefund, farverig kunst og gør-det-selv-løsninger. Alle elementer, der giver hjemmet hygge og sjæl, hvilket er altafgørende for parret. Klaveret på endevæggen fulgte med huset, og på væggen hænger en blanding af værker fra bl.a. Sonia Brandes, Klaus Handsome, Miró samt plakater fra Christians søsters butik, Fabrek.
kommode.jpg
Den mørke kommode er designet af Ole Wanscher og tilfører varme til rummet i samspil med de rosa vægge.
spejl.jpg
Merethe har fået lov at vælge en rolig og rosa farve til væggene. Det store spejl stammer fra en tøjbutik i byen.

5 tips til Merethe og Christians stil

  1. Tag imod arvestykker, og lad tidligere generationers historier blande sig med jeres nutid.
  2. Miks gammelt og nyt, og klassisk design med skæve loppefund.
  3. Hyld jeres forskelligheder og smagsforskelle, og lad det blende ind i jeres indretning. Der skal være plads til både at være mand og kvinde i et hjem.
  4. Brug farver til at skabe liv, både på vægge og på tilbehør.
  5. Indret jer fleksibelt, så I altid kan flytte rundt efter behov.

Hvem & hvad?

  • Hvem: Merethe Fuglsang Ulka, 38 år, friskolelærer og ejer af butikken Det kollektive Klædeskab i Svendborg. Christian Fuglsang Ulka, 45 år, forsikringsmægler samt deres fem sammenbragte børn, Julius, Victor, August, Alberte og Dicte.
  • Hvad: Villa fra 1901 på 280 kvm i centrum af Svendborg.
Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning