SIDSTE CHANCE – KOM MED TIL DANMARKS HYGGELIGSTE KVINDELØB

Moderne drømmehjem i gamle rammer
Foto: Birgitta Wolfgang Drejer/Sisters Agency

Moderne drømmehjem i gamle rammer

Midt i Amsterdam i et typisk 1700-tals hus ved kanalerne har en hollandsk fotokunstagent fået det hjem og showroom, som han drømte om. Stilen er tidløs og afslappet med håndplukkede fund, afrikanske mønstre, moderne kunst og masser af genbrugstræ.


Beliggenheden midt i det gamle charmerende Amsterdam er i top. Her er udsigt til kanalerne med husbåde, og gaderne er fulde af cafeer, butikker og restauranter.

Masser af genbrugstræ og de hvide villaer i den græske øgruppe Kykladerne var blandt stikordene, da en hollandsk fotokunstagent bad arkitekten James van der Velden renovere sin lejlighed ved kanalerne i Amsterdam. Når man træder ind i det kombinerede hjem og kunstgalleri, er der ingen tvivl om, at arkitekten har bestået prøven med glans. Med de kølige, hvide vægge, rene linjer, murede reoler og den enkle arkitektoniske æstetik kunne det lige så godt være et hus på en græsk ø. Og der er rigeligt med genbrugstræ, så ejerens ønske om en afslappet, lækker indretning er i den grad opfyldt.

EN NY START
At nå dertil var slet ikke enkelt. Nok har arkitekten James et godt ry for at skabe indretninger, der er både skæve og hjemlige. Men lejligheden havde slet ikke de fornødne kvadratmeter til umiddelbart at kunne opfylde ejerens drøm om noget spektakulært og anderledes. Med andre ord stod de over for lidt af en udfordring. – For at være ærlig var lejligheden en ruin. Alle værelser var små og klaustrofobiske. En gammel dame havde boet der i mange år, så den var næsten ikke blevet vedligeholdt. Vi har stort set revet det meste ned og bygget det op igen fra bunden. Nogle af væggene blev også fjernet, forklarer James. Resultatet blev et stort rum med stue og spisekøkken i et, og det er blevet ejerens foretrukne del af hjemmet. Ikke spor overraskende! Her er hvide vægge, lyse trægulve og sorte døre som effektfulde kontraster. Rummet er centreret omkring et køkkenbord af patineret genbrugstræ og rå beton. – Ligesom i resten af lejligheden har vi holdt køkkenet rent og enkelt og forsøgt at skabe kontraster i detaljerne. Her er meget hvidt og lyst på grund af de store vinduer. Derfor har vi valgt at lave køkkenskabene i gammelt genbrugstræ. For at bevare det industrielle look gik vi efter en bordplade med et meget tyndt lag af beton.

KUNST OG NATURLIGE FARVER
Arkitekten har holdt sig til de samme materialer i hele lejligheden, og i badeværelset lavede han en slags rød tråd til køkkenet. – Køkkenet er hovedsageligt lavet i træ med lidt beton, og i badeværelset er det omvendt: meget beton og en smule træ, siger James. Resultatet er en ren og varm atmosfære i huset, der holder balancen mellem hjem og kunstgalleri helt naturligt. Interiøret er holdt i naturlige farver tilsat en smule afrikanske mønstre på sengetæpper og puder. Genbrugstræet understøtter den hyggelige stemning. Men det er kunstværkerne kombineret med den enkle og smukke arkitektur, der råber højest i denne Amsterdam-lejlighed.

Stuen er meget lys takket være flere vinduer som dette foruden ovenlys. Herfra er der kig ud til kanalen.

IDE
Udnyt pladsen under et vindue med en indbygget bænk, og opbevar f.eks. brænde under den.

Det rustikke og hyggelige køkken i køkkenalrummet. Arkitekten har designet de cool køkkenborde af beton og genbrugstræ. Den industrielle lampe fra en togstation er fundet på et loppemarked i Paris. Maleriet er af Jan Meijer.

Modsat køkkenet og spisebordet er der indrettet et afslappet sofahjørne ved pejsen. Den grå sofa er fra hollandske Design Meubels, og bordet er fra et loppemarked i Paris. Den rustikke antikke skammel er fra Mali.

TIP
Mal trappen til overetagen i en kraftig farve, hvis din indretning er meget hvid, og du savner en kontrast. Her er trappen bag sofaen malet mørkegrå.

Vasken er indbygget i betonbordpladen i samme materiale. De sprøde sukkerærter ligger i et fad fra Marokko.

Bøger og te både pynter og lægger op til en hyggestund.

En samling afrikanske ting har fået deres egne indbyggede hylder at bo i på badeværelset.

For at skabe en kontrast til de hvide rum blev der sat sorte døre med skibsvinduer ind i lejligheden. Bag denne dør ligger badeværelset, der er lavet i samme materialer som køkkenet, beton og træ.

De gamle bjælker i loftet stod desværre ikke til at redde, men der er alligevel en rar stemning i soveværelset. Ikea-sengen er dækket af et antikt afrikansk tæppe, og lamperne er fra et loppemarked.

IDE
Kig efter væglamper med saksearm, hvis du skal have nye sengelamper. De er perfekte til sengelæsning, fordi de nemt kan indstilles rigtigt. F.eks. har notredame.dk en fin ny udgave, hvis du ikke kan finde et par flotte gamle eksemplarer.

Reolerne med den store samling af smukke bøger er klogt placeret i f.eks. hjørner, hvor de fylder mindst muligt. Bagved anes køkkenet.

Det ekstra soveværelse er indrettet med puder lavet af afrikanske tæpper og et maleri af hollandske Jan Meijer.

Udsigten fra lejlighedens altan; nede under kastanjetræet ligger en dejlig have.

De enkle hvide hylder ved siden af pejsen er en perfekt ramme til at udstille mindre kunstfotografier. Messinglampen ved sofaen er fra et loppemarked, og lysestagerne er spanske.

TIP
Sæt hvide hylder op under skrå vægge, ved siden af skorstenen eller andre steder med lidt plads. Det udnytter pladsen og er en lækker måde at vise kunst og nips frem på.

Mere om arkitekten …
James van der Velden er også designer og indehaver af butikken Bricks in Amsterdam. Han renoverer caféer, restauranter, butikker og boliger, bruger ofte skæve løsninger og indretter med ting fra gamle fabrikker og banegårde. bricksamsterdam.com

Hvem og hvor?

HVEM: En fotokunstagent, der har privat hjem og showroom samme sted.
HVAD: Lejlighed på 116 kvadratmeter.
HVOR: Ved kanalerne i Amsterdam.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning