Multikunstneren PH

Multikunstneren PH

Poul Henningsen er nok allermest kendt for sine smukke og karakteristiske lamper og nyskabende måde at tænke belysning på. Men lysmesteren er også en af dansk kulturhistories mest markante skikkelser, og han var en multikunstner i særklasse – arkitekt, designer, kulturkritiker og revyforfatter. Hvordan, får du et nyt og nuanceret indblik i med to flotte værker, der går bag om ikonet og fænomenet PH.

Poul Henningsen, som de fleste af os bare kalder PH, stod bag langt mere end de smukke lamper, der har lyst op og skabt stemning i tusindvis af danske hjem de sidste mange årtier. Faktisk var han langt mere sammensat, end de fleste aner, og en multikunstner af de helt store i dansk kulturhistorie. Poul Henningsen var både arkitekt, designer, kulturkritiker, revyforfatter og samfundsrevser. Han førte bl.a. an i 30ernes kulturkamp mod nazismen og tog aktiv del i koldkrigsårenes debatter om demokrati, skole, seksualitet, pop og industridiktatur. Dét og meget mere går en ny biografi om PH’s liv og levned nu i dybden med.

’PH – en biografi’ er skrevet af Hans Hertel, som er professor i nordisk litteratur ved Københavns Universitet. Bogen bygger på mere end 40 års forskning i PH’s arbejde samt nye arkivfund og tegner et nyt og nuanceret portræt af vores danske lysmester. Samtidig udkommer også debatbogen ’Poul Henningsen dengang og nu – Lysmageren i nyt lys’, hvor 42 forskere, forfattere og debattører fra tre generationer går tæt på hans indflydelse. For og imod. Begge bøger er fyldt med fine billeder, karikaturer og klip fra PH’s scrapbøger.

’PH – en biografi’, af Hans Hertel, Gyldendal. ’Poul Henningsen dengang og nu - Lysmageren i nyt lys’, redigeret af Hans Hertel, Gyldendal. Begge bøger 400 kr. på www.g.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Interiør