Nanna Egebjerg og Anders Friis bolig
SPONSORERET indhold

Når man bor på kun 52 kvadratmeter er det vigtigt at holde fast i de rene linjer i indretningen

Hos Nanna Egebjerg og Anders Friis er der ikke langt fra tanke til handling. Malerprojekter og ompolstringer bliver ført ud i livet, så snart de får en god ide, for man kan jo altid ændre det igen.

Af:: Iben & Niels Ahlberg Foto: Iben & Niels Ahlberg
13. sep. 2019 | Bolig | ALT for damerne

I Nanna Egebjerg og Anders Friis’ lejlighed på Vesterbro bliver der jævnligt eksperimenteret med farvekort og malerpensel.

– Vi tager det ikke så tungt med at prøve noget nyt i vores indretning, fortæller Nanna.

Får parret en indskydelse om, at en ny farve på gulvet kunne fungere, så maler de.

– Enten fungerer det, eller også fungerer det ikke, og gør det ikke, så laver vi det bare om, værre er det jo ikke.

Til gengæld er der så andre ting, de tager anderledes alvorligt. Orden og enkelhed. Når man bor på kun 52 kvadratmeter er det vigtigt at holde fast i de rene linjer i indretningen. Her er det i høj grad grafikeren Anders, der er god til at minimere udtrykket, så der alligevel bliver plads til enkle grupper af de personlige elementer, ikke mindst keramikken, som de begge er meget fascinerede af. Enkelheden kalder også på praktiske løsninger, som Nanna og Anders er gode til at finde i fællesskab.

Da de kom til køkkenet i renoveringsprocessen, var de helt enige om, at de også her skulle finde frem til et enkelt og personligt udtryk. Det havde selvfølgelig været lettere at gå til en af Københavns nye hippe køkkensnedkere, men det var budgettet ikke til. I stedet byggede de det nye køkken op af brugte Kubik-reolkasser. En gammel vask fra en nedlagt skole blev køkkenvask, og en blikkenslager installerede det rå arrangement med kobberrør og old school kuglehaner, der nu gør det ud for armaturet. Alle køkkenelementerne er åbne, så man kan se samlingen af keramik.

"Vi tager det ikke så tungt med at prøve noget nyt i vores indretning. Enten fungerer det, eller også fungerer det ikke, og gør det ikke, så laver vi det bare om, værre er det jo ikke"

Nanna Egebjerg
En stadig fin og velholdt Hans Wegnersofa har fulgt Nanna, siden hun flyttede hjemmefra.
En stadig fin og velholdt Hans Wegnersofa har fulgt Nanna, siden hun flyttede hjemmefra. Den bliver med jævne mellemrum ompolstret af Nannas mor, når Nanna synes, stuen trænger til et nyt udtryk. Høvdinge-sofabordet er designet af Finn Juel i 1965. Kaare Klints safaristol var det første møbel, parret købte sammen.

Keramikelskere

Det er primært danske møbelklassikere, der præger parrets indretning. Møbler, der har bevist deres værd og holdbarhed, både når det kommer til design og kvalitet. Det klassiske design er tilpas let i udtrykket og er sammen med de lyse omgivelser med til at gøre stuerummet visuelt større. Wegner-sofaen var det allerførste møbel, Nanna anskaffede sig, da hun flyttede hjemmefra for snart 10 år siden, og den har fulgt hende lige siden med skiftende betræk. Nanna er så heldig, at hendes mor gerne ompolstrer, når stuen trænger til en ny farve. Sidst var den karrygul, og for et års tid siden blev den flaskegrøn, så den kunne passe til det grønne Eiermann-spisebord. Overalt står fine opstillinger af noget af det unika keramik, Nanna og Anders har hentet hjem fra både internationale keramikkunstnere og lokale københavnske secondhand-butikker.

Nanna er så vild med keramik, at hun for et års tid siden sagde sit job op hos et kommunikationsbureau for at begynde at rejse rundt og finde spændende og helst unika keramik fra det meste af verden, som hun i første omgang samlede i sin netbutik Yonobi.com, der blev lanceret for i 2016, og allerede senere på året åbnede Nanna den fysiske butik i midten af København.

Stil og personlighed ligger i detaljerne hos Nanna og Anders, som her knagerækken Scoreboard, der er designet af danske We Do Wood.
Stil og personlighed ligger i detaljerne hos Nanna og Anders, som her knagerækken Scoreboard, der er designet af danske We Do Wood.

Kræsne minimalister

I soveværelset bliver enkelheden næsten japansk, da et stort klædeskab er blevet skiftet ud med et plateau, der har uendelig meget plads til opbevaring under sovepladsen for to. Klædeskabet fyldte rigtig meget i soveværelset før, og da Nanna, som hun selv siger, ikke er verdens højeste og ikke kunne nå øverste hylde uden hjælp, måtte de finde en alternativ løsning. Plateauet blev bygget op af køkkenelementer fra Ikea, som de beklædte med birkefiner. Hele fronten består af dybe skuffer, og bag skufferne er der yderligere store rum, som man kan komme til fra luger under madrassen. Et lyserødt gulv og det lyse træ giver en mild glød til det ellers minimalistisk indrettede rum, hvor kun et par grønne planter og en fin taske i kurveflet sammen med en lille bordlampe er de eneste dekorative elementer i rummet.

Der er meget kort fra tanke til handling for Nanna og Anders, når de får en ny ide til indretningen. Ligesom en ny farveidé hurtigt bliver prøvet af, går de også all in, når de synes, de mangler et bord, en lampe eller en stol – så bruger de den tid, det kræver at søge, først og fremmest på nettet, og især efter brugte designklassikere. Finder de ikke noget der, er der rig mulighed hos nogle af Københavns mange marskandisere og vintagebutikker. De er normalt rigtig gode til at google det, de skal bruge, og synes, jagten er sjov. Men indimellem kan det være svært at finde det helt rigtige, og så undværer de hellere, indtil de falder over det helt rette. Lige nu, og temmelig længe faktisk, har de manglet en læselampe til sofahjørnet, som de bare ikke har kunnet finde.

I vindueskarmen står en samling af Nannas nyeste fund til hendes forretning.
I vindueskarmen står en samling af Nannas nyeste fund til hendes forretning. Nyt keramik kommer altid med hjem omkring lejligheden, så Nanna kan lære det at kende. Næste keramiktur går efter planen til Australien.
Skænken i palisander var det første møbel, Anders købte til sin første lejlighed.
Skænken i palisander var det første møbel, Anders købte til sin første lejlighed. På skænken står en lille gruppe keramik og en abe fra Den Kongelige Porcelænsfabrik sammen med en plakat fra Designmuseum Danmark.
Bagvæggen i stuen, der både rummer spise- og dagligstue, er blevet renset ned for puds, så murstenene er fritlagt.
Bagvæggen i stuen, der både rummer spise- og dagligstue, er blevet renset ned for puds, så murstenene er fritlagt. Murstenene giver bund til det ellers helt hvide rum. Indretningen er bevidst holdt i et let og klassisk formsprog for at få rummet til at syne så stort som muligt. Omkring det nyproducerede Eiermannspisebord med bordplade i grøn linoleum står en samling af klassiske kontorstole i matchende grønne farver og sorte myrestole fra AJ.
Keramikken på glashylderne er nem at komme til og skærmer lidt for kigget ind til køkkenet fra de andre beboere i ejendommen uden at hindre lysindfaldet.
Keramikken på glashylderne er nem at komme til og skærmer lidt for kigget ind til køkkenet fra de andre beboere i ejendommen uden at hindre lysindfaldet.
Hos Nanna og Anders er praktiske løsninger og æstetik absolut ikke modsætninger.
Hos Nanna og Anders er praktiske løsninger og æstetik absolut ikke modsætninger.
Nanna og Anders byggede deres nye køkken op med åbne reolkasser, så de har glæde af deres fine keramik,
Nanna og Anders byggede deres nye køkken op med åbne reolkasser, så de har glæde af deres fine keramik, også når den ikke er i brug. Den blå farve på taburetten er et resultat af parrets korte vej fra tanke til handling. Om farven fungerer, er de ikke helt klar over endnu. I vinduesnichen har de sat glashylder, der er fyldt med noget af den keramik, de bruger mest.
Nanna og Anders skiftede et gammelt, pladskrævende og upraktisk klædeskab ud med et plateau bygget på basis af køkkenelementer fra Ikea, som de har beklædt med lys birkefiner.
Nanna og Anders skiftede et gammelt, pladskrævende og upraktisk klædeskab ud med et plateau bygget på basis af køkkenelementer fra Ikea, som de har beklædt med lys birkefiner. Hele fronten af plateauet udgøres af dybe skuffer, og bag skufferne er der yderligere plads til opbevaring. Næste projekt er at arrangere en fast siddeplads i den brede vindueskarm, der er skabt i forbindelse med det nye opbevaringssengemøbel.
I december 2016 førte Nanna sin forretning Yonobi videre fra nettet til en fysisk keramikplatform i hjertet af København.
I december 2016 førte Nanna sin forretning Yonobi videre fra nettet til en fysisk keramikplatform i hjertet af København. Her sælger hun keramik fra så forskellige steder som Los Angeles, Japan, Sydfrankrig, Spanien og selvfølgelig Danmark. Desuden arrangerer hun kurser, der afholdes af nogle af de keramikere, der i dag har værksted i forretningens baglokaler. På billedet ses fin keramik, som er indsamlet rundt i hele verden.

Anbefalet til dig