Nyt liv til gamle møbler

Nyt liv til gamle møbler

Har du ældre møbler, som ikke rigtigt passer ind i din indretning, så er det både enkelt og billigt at forvandle dem til nye med lidt malearbejde.

Har spisebordet fået en ridse, er farven på reolen fra et andet årti eller står bedstemors gamle lænestol bare og samler støv på loftet, så vent lige med at køre det på genbrugsstationen. Lidt malearbejde kan nemt og billigt give nyt liv til dine gamle møbler.

Stadig flere får heldigvis øjnene op for, hvor sjovt og smart det er at upcycle sine gamle møbler. Og ud over du får et helt unikt møbel, så belaster du ikke miljøet ved at smide ud og købe nyt.

tekst_1-anvendt-beckers-kitchen-krita501-kokos502-delfin735-skilla779-sundborn753-painted-details-sweden-2.jpg

Miljømærkede produkter
Den landsdækkende malerkæde Beckers har en lang række miljømærkede produkter, som kan redde de fleste gamle møbler. Og du kan jo altid male det over igen, hvis du fortryder farven.

Det kan være et kontorhjørne med skrivebord og reol, som trænger til at få løftet energien, eller det kan være en lille kommode, som bliver piftet op med en trendy farve, og måske endda give skufferne hver sin fine farve.

Og hvis du er blevet træt af dine gamle lysestager, så prøv at give dem en gang maling i forskellige nuancer.

tekst_1-anvendt-Vaser_metall_5.jpg

Rød tråd i rummet
De fleste møbler og materialer kan males, også laminat. Det vigtigste er at vælge de rigtige produkter og værktøjer og være grundig med forarbejdet.

Når det gælder farvevalg, findes der hverken rigtigt eller forkert. Tag udgangspunkt i det, du selv kan lide, og den indretning, som møblet skal passe ind i.

Det kan være smukt at male et møbel i samme farve som væggen, så det skaber harmoni i rummet, eller du skabe en rød tråd i hjemmet ved at male forskellige møbler i samme farve. Det vigtigste er, at rummet bliver et inspirerende og rart miljø at opholde sig i, at du kan lide dit møbel, og bliver glad for at have det stående.

tekst_1-anvendt-Beckers_hallLamull504_skapPuderrosa673_pallIndustri514-734x1024.jpg

Tålmodighed er en dyd
Ud over miljøvenlige produkter har Beckers Maling også gode tips til at restaurere gamle møbler. Først og fremmest skal du have modet til at kaste dig ud i projektet og så ellers have tålmodighed i de enkelte arbejdsgange.

Vær ikke bange for at prøve dig frem, og tag dig god tid til hvert trin og lad være med at tænke, at det skal være færdigt på en weekend, så bliver resultatet meget bedre. 

Gode råd til maling af gamle møbler

  • Vask overfladen grundigt med malervask.
  • Slib overfladen med et finkornet sandpapir og skrab løs maling af for at få det nye lag maling til at fæste bedre.
  • Eventuelle huller og andre skader skal spartles med træspartel. Slib overfladen, så den bliver jævn
  • Brug en pensel eller en rulle af høj kvalitet for at få et flottere resultat. Vælg en bred pensel til store flader og en smal pensel til mindre tilgængelige flader, fx stoleryggen på pindestole. 
  • Husk at grunde med en passende grunder. Følg altid den anbefalede tørretid på bøtten. 
  • Mal altid to gange med den dækkende maling, selvom resultatet ser fint ud efter det første lag. Vær omhyggelig med at følge den anbefalede tørretid mellem lagene.

tekst_1-anvendt-Barnrum_gungstol_skoltavelfärg.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY