Rå detaljer i det gamle byhus
SPONSORERET indhold

Rå detaljer i det gamle byhus

JUL: Når julen skal fejres i det fredede byhus fra slutningen af 1500-tallet, er der ikke brug for megen julepynt, for der hersker i forvejen en hyggelig stemning af gamle dage.

Foto: Tia Borgsmidt
15. dec. 2015 | Bolig | BoligLiv


HVEM: Økonom Carsten Lund Jørgensen, psykolog Kirstine Holgerson, Julius på 7 og Anne Katrine på 5 år.
HVAD: Fredet byhus fra slutningen af 1500-tallet, renoveret i 1980’erne.
HVOR: I centrum af Køge.

Kirstine og Carsten var ved at være færdige med et toårigt ophold i Mozambique, da de på den sidste dag på en ferie i Danmark fandt huset, de ville bo i, når de vendte hjem igen.

– Da vi så byhuset i Køge, blev vi helt vilde med den stemning, der var. Huset er fredet, men selvom vi vidste, at vi ikke kunne foretage store ændringer, så vi alligevel et hav af muligheder, hvor vi med vores egne ideer og ting ville få et helt unikt hjem, fortæller Kirstine. Hun og Carsten behøvede ikke lang betænkningstid, før de satte deres underskrift på købskontrakten, og selvom de skulle forlade deres hjem i Afrika, glædede de sig til at starte på en frisk.

– Måden at bo og indrette på i Mozambique er helt anderledes, så vi så frem til at komme hjem og finde os godt til rette i danske omgivelser, siger Kirstine.

Naturen indenfor
Husets køkken var forholdsvis nyt, men parret valgte alligevel at ændre lidt på det, så det passede bedre til deres stil. Bl.a. fjernede de nogle af køkkenskabene.

– Vi har fra vores mange rejser til Sydafrika ladet os inspirere af, hvordan de integrerer naturen i indretningen, og derfor har vi i stedet sat hylder op med tynde træstammer imellem. Vi synes, det er med til at give huset personlighed, og så passer det godt ind i den lidt rå stil, som jeg synes godt om, fortæller Kirstine, som også medbragte en del moderne kunst fra Sydafrika. Parret er glad for de rå klinker, der ligger i hele stueetagen, for selvom klinkerne er lagt på i 80’erne, er det gjort i overensstemmelse med, hvordan huset så ud, da det blev renoveret første gang i midten af 1800-tallet.

– Det er en del af charmen ved at bo i et fredet hus. Hvis vi får en ide, er det ikke altid, at det kan lade sig gøre, for vi kan ikke umiddelbart lægge et nyt gulv eller flytte en væg. Men vi finder alligevel altid ud af at påskønne det originale og se det i en ny kontekst ved f.eks. at flytte rundt på kunst eller møbler, smiler Kirstine.

Dansk jul med en snert af amerikansk
I Mozambique fejrer man jul på en helt anden måde end i Danmark, men Kirstine har været vant til flere forskellige juletraditioner, da hendes far er amerikaner, og hun selv har boet to år i USA.

– På den ene side er jeg til den helt enkle og traditionelle danske julepynt, og på den anden side har jeg en svaghed for den funklende amerikanske julepynt med masser af kitsch og kulører, siger Kirstine. Hun synes dog, at den enkle danske pynt passer bedst til det gamle byhus i Køge, hvor der næsten hersker en naturlig julestemning i julemåneden. Juleaften bliver også fejret på dansk maner – næsten.

– Vi spiser julemiddag den 24. om aftenen, som er en god blanding af dansk julemad og kalkun med amerikansk stuffing, og så åbner vi også gaver, som den danske juletradition dikterer. Men hos os er børnene lidt heldige, for vi åbner også gaver næste morgen, siger Kirstine.


Den hyggelige indgang fra gaden og ind igennem porten til Kirstine og Carstens hjem. På døren hænger en krans, som Kirstines mor har lavet af fyrretræsgrene. Kirstine og Carsten køber altid to juletræer, et til stuen og et til porten. Familien har en tradition, som går ud på, at nissen skriver et brev til Julius og Anne Katrine og spørger, om de ikke vil sætte et juletræ i porten – så vil nissen tænde lys på træet til december.


Kirstine og Carsten har fjernet køkkenskabene på endevæggen og sat hylder op i stedet. Hylderne hviler på træstammer fra Kirstines forældres have. Glaslampen er fra Port Nouveau Eric Buch. Skamlen er et loppefund.


Det skæve bindingsværk giver charme til det gamle hus.


Brændeovnen er ny, men holdt i den gamle stil.


Det gamle skab er en bryllupsgave fra Kirstines onkel og har tidligere været brugt til opbevaring af geværer og jagttrofæer. Bordet er fra et loppemarked, og lampen er af Helena Rohner.


Bord og stole er loppefund. Lampen er fra et fotostudie, og billedet er fundet på Designskolens årlige julemarked. De hvide ‘sten’ i keramik har Kirstines kunstner-onkel fra Californien lavet.


Grebene i keramik er fra Sydafrika. Det store skærebræt har Kirstines far lavet, og de øvrige er fra Louisiana og Sydafrika. Træbjælken i baggrunden hører til det gamle ildsted.


Juletræet står klar til at blive pyntet.


De åbne hylder med stammer igennem og kurvene er med til at skabe hygge i køkken-alrummet.


På væggen ved trappen har parret lavet en billedvæg med forskelligt kunst. Billederne er bl.a. lavet af Knud Odde og Wilhelm Freddie.


På 1. sal har Carsten og Kirstine indrettet en enkel, men hyggelig stue. Gulvtæppet er lavet af den dansk-brasilianske designer Carla Botosso fra Mescla Design, som parret lærte at kende i Mozambique. Sofaen er fra Idemøbler, og billedet er af Erik Rasmussen. Standerlampen er af Terence Conran og fås herhjemme som bordlampe hos webshop.coop.dk.

IDE
Gør som Carsten og Kirstine, og hæng en gammel murerlampe op som en rå detalje i stuen.


I et værelse i stueetagen er der indrettet kontor og gæsteværelse. Den lille hems tages i brug, når der er gæster med børn. Patchworksengetæppet er lavet af Kirstines amerikanske farmor. Barnestøvlerne tilhørte farmoren, som havde dem på, når hun legede på prærien i South Dakota.


Børnene deler værelset her. Det antikke lyseblå skab ved siden af Anne Katrines seng stammer fra hendes farmor.


Julius’ seng er et arvestykke, og gulvtæppet er designet af Carla Botosso og er fra Mescla. En lille stedsegrøn busk i potte gør det ud for børnenes eget juletræ!


De store keramikgreb på skabslågerne er fra Sydafrika. Kirstine er vild med keramik, og da familien boede i Afrika, lærte de keramikerfamilien Bosch at kende. Faderen Esias Bosch betragtedes som den sydafrikanske moderne keramiks far, og da Kirstine og Carsten flyttede fra Mozambique, var flyttecontaineren fyldt med keramik herfra. Smalle Ikea-hylder er sat op som sengeborde, men de bruges mest til pynt.

IDE
Gør en hvid skabsvæg interessant ved at sætte markante greb på dørene som her.


På badeværelset har parret udskiftet en af klinkerne med ni små fra Sydafrika. Billedet er lavet af Ib Spang Olsen, og lampen er fra H Skjalm P.


Kirstine og Carstens soveværelse. Sengetæppet er en bryllupsgave lavet af Kirstines tante i USA.

►SE OGSÅ: Julehygge i pastelfarver
►SE OGSÅ: Få stilen: Jul i naturlook
►SE OGSÅ: Hyggelig treværelses: Helt vild med jul