Rikke Mia Skovdal broderer
SPONSORERET indhold

Rikkes broderi storhitter: ”Jeg har endelig fundet et sted, hvor jeg kan få min humor ud”

Et nytårsforsæt satte gang i en helt ny hobby for Rikke Mia Skovdal, og nu sælger hun broderier, der får nye hjem rundt i hele landet.. Mød designeren – og broderisten – bag Instagrammen Lidt Broderi Har Aldrig Skadet her…

Af: Emma Fjalland Lund Foto: Privat
26. jan. 2022 | Bolig | ALT.dk

Fortæl os lidt om dig selv?

”Mit navn er Rikke Mia Skovdal, jeg er 32 og kommer fra Holstebro i Vestjylland. For ti års tid siden flyttede jeg til København, da jeg skulle starte på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Emdrup som tv- og medietilrettelægger. Efter mange år i den danske hovedstad tog jeg med min kæreste til Færøerne, fordi han skulle arbejde der i to år. Vi kom retur til København i efteråret, hvor jeg nu arbejder som freelancejournalist.”

Hvornår begyndte du med at brodere?

”Jeg startede med at brodere, da jeg boede på Færøerne. Der var mange strikkeklubber og fællesskaber omkring håndværk deroppe, som jeg rigtig gerne ville være en del af. Først prøvede jeg at lære at strikke, men hver gang jeg sad med strikketøjet, blev der helt vildt dårlig stemning, fordi jeg blev så irriteret over, at jeg simpelthen ikke kunne finde ud af det. Mange synes, det er nemt at strikke – Det er det overhovedet ikke for mig. Så det har jeg lagt fra mig... Men jeg havde fortsat lyst til at lave et eller andet kreativt håndværk, jeg kunne sidde med i bl.a. strikkeklubberne. Så sidste år lavede jeg et nytårsforsæt om, at jeg i 2021 skulle lære at brodere."

Hvorfor var det lige broderi, du gav dig i kast med?

”Jeg købte nogle broderier i en genbrug ved vestkysten, som bare var helt klassiske med et velkommen til vores hus-rim og en bondekone. Der var et eller andet ved dem, jeg rigtig godt kunne lide, så vi havde dem faktisk hængende, da vi boede på Færøerne. Jeg tror, jeg har siddet og kigget på dem, og tænkt, ’Det er jo egentlig meget fedt, og måske er jeg bedre til dét, end jeg er til at strikke.’ Derudover synes jeg, det var spændende at dykke ned i et så ældgammel håndværk.”

Hvad fik dig til at lave din broderi-Instagramprofil?

”Jeg oprettede den faktisk ret hurtigt efter, at folk begyndte at vise interesse i broderierne. Jeg var overrasket over, at folk gerne ville købe dem og have dem hængende, så det skabte helt sikkert en motivation hos mig til at lave mere - og en glæde over tanken om, at det nu får et nyt liv hos andre. For fordi jeg har så mange ideer, der vil ud i livet, har jeg heller ikke plads til at have det hele liggende, så for mig, er der større værdi i, at andre får glæde af dem, end at de alle bliver hos mig.... Det var Instagram også et godt sted til, tænkte jeg, at sælge dem. Men min Instagram kan også meget mere end salget: interaktionen med køberne, de sjove kommentarer, fællesskabet… Det gør profilen virkelig fed at have.

Hvilke tanker ligger bag navnet?

”Jeg kan godt lide ting, der referencer til andre ting, og navnet her refererer til tv-programmet Mr. Poxycat. I en scene tryller Mr. Poxycat ved aftenbordet, og da hans kone beder ham om at lade være, svarer han, 'Lidt magi har aldrig skadet'. Foruden at det er sjovt sagt, kunne jeg godt lide, at trylleri og magi rimer på broderi. Derudover er der også en lille reference til, at han ophøjer sig selv til tryllekunstner uden egentlig at kunne noget, ligesom at jeg kommer her og tror, at jeg kan brodere. Sidst, så er der også en jysk underspillethed i det, der minder mig om Vestjylland, hvilket jeg godt kan lide.” 

Hvad eller hvem inspirerer dig?

”Jeg har en note på min telefon, hvor der står en helt masse forskellige ting, så hver gang jeg får en ide - og det kan jeg gøre mange gange i løbet af en dag, så skriver jeg det derind. Det kan både være halve ideer og hele sætninger, der kommer til mig, når jeg oplever sjove stemninger, hører nogle fede vendinger i en sangtekst eller ser noget i tv eller en annonce. Jeg har f.eks. lavet en med teksten 'Tillykke, du har vundet en Dyson Supersonic hårtørrer', fordi den tekst var alle steder på Instagram på et tidspunkt, og hen over julen broderede jeg sovs og kartofler, mens jeg sad hos mine bedsteforældre og fik netop dét.”

Hvad gør du dig af tanker, inden du skal i gang med et nyt broderi?

”Jeg tænker selvfølgelig over, hvilke farver jeg vil bruge, og hvilken retning jeg vil gå i, men jeg sidder faktisk ikke i ufattelig lang tid og designer og tegner op. Noget, der skal ligne noget bestemt, tager selvfølgelig lidt længere tid at tegne præcist op, men når det bare er frihåndstekst og lignende, følger jeg tit bare min første intuition, noget jeg lige i øjeblikket synes er sjovt eller giver mening… og så går jeg med det. Lige nu har jeg f.eks. en periode, hvor jeg printer meget, så der kommer billeder på, som selve broderiet så bliver inspireret af.”  

Er der et broderi, du er særligt glad for?

”Jeg er meget glad for broderiet med ’du er fandme så pisse dygtig’, fordi det var lidt dén, der skubbede det hele i gang. Det var noget af det første, jeg lavede, og det er senere blevet trykt som en t-shirt. Jeg kan godt lide, at det er helt basic med sine krydssting, men har et twist af computerspil med sine grafiske detaljer. Derudover har en også en særlig værdi, fordi den både fanger dem, der følger med hos R8DIO, som broderiet egentlig er lavet til, men det har også værdi, hvis man ikke kender programmet, fordi den både kan være sjov form for ros og sviner alt efter tonen, og hvor du lægger trykket.”

Hvilken slags broderier sælger særligt godt?

”Hvis jeg skal fremhæve ét broderi, der er særligt populært, i hvert fald på Instagram, er det den, hvor der er står: ’Du er et røvhul’, fordi folk tagger hinanden, som en sjov sviner. Ellers har jeg faktisk svært ved at sige, hvad der sælger godt, for det er meget forskelligt, hvad folk køber. Ofte køber de broderierne, fordi de har en eller anden sjov historie med lige netop det, der står. Jeg har f.eks. fået små historier som; ’Min ven skal have den med Hansi Hinterseer, fordi vi altid giver hinanden ting med ham’ - eller at ’min ven skal have den, hvor der står Celine Dijon, fordi han synger altid Celine Dion, når han er fuld.’ Det giver broderierne en kæmpe værdi – også for mig.”

Laver du flere af samme slags broderi?

”Det kan godt være, at jeg kommer til at lave flere af en slags, men lige nu undgår jeg det helst. Det var ret sjovt at lave kopier i starten, for så kunne jeg øve mig, men jeg endte med at lave 10-15 stykker af broderiet, hvor der står ’du er fandme så pisse dygtig”, og begyndte faktisk lidt at kede mig med det.. Så nu gider jeg det sjældent, fordi jeg synes, det er for ensformigt, og at der er en større værdi i det, både for mig og dem, der køber broderierne, at de alle er helt unikke.”

Laver du broderier på bestilling?

”Jeg kan virkelig godt lide at få beskeder om bestillinger, for det betyder, at folk kan lide det, jeg laver. Jeg vil ikke love nogen noget, for jeg vil gerne forbeholde mig retten til at sige nej. Det skal være noget jeg kan hygge mig med, og som jeg synes er sjovt at lave Men det er da totalt dejligt, at folk skriver, og det giver mig også nogle gange nye, sjove ideer. Jeg har f.eks. lavet en til nogen, der har ønsket noget, som jeg syntes, var sjovt at lave, og som jeg nok ikke ellers selv var kommet på. Så sådanne bestillinger, synes jeg, er mega fede - og det er lige meget, om det er fra kendte eller nogle andre. Dem jeg tager ind, tager jeg ind, fordi ideerne var sjove. Jeg vil ikke lave noget kun for pengene alene. Det skal være noget, der tænder mig.”

Humor fylder meget i dine broderier – hvorfor?

”Jeg har endelig fundet et sted, hvor jeg kan få min humor ud. Jeg tror ikke rigtig, jeg har vidst, hvor jeg skulle placere den henne, selvom humor er en ret vigtig og stor del af mig. Jeg ville f.eks. aldrig stille mig op og lave standup, det ville være helt off, men det her er en god måde for mig at få det ud.”

Følger du nogen inden for faget, du kan anbefale?

”Jeg vil gerne anbefale Trine Runge Jessen og hendes univers, Broderist. Hun er mega sjov, vildt sej, og så hun har en helt vild god energi. Hos hende kan man købe et kit og gå i gang – og hvis man stadig synes, det er lidt svært, så kan man tage på en af hendes workshops.”

Hvad er dit bedste råd til nye, der skal til at brodere?

”At alt ikke skal perfekt. Det er okay at lave fejl, eller at det er lidt skævt – der er ofte charmen ved det. Og ser det endelig helt skidt ud, er det nemt at trevle op igen.”

Anbefalet til dig