Slip af med bananfluer

Foto: Getty Her får du de bedste råd til at forebygge besøg af bananfluer.

Bananfluer – sådan slipper du af med dem!

6 gode tip: Sådan slipper du af med bananfluerne

Her får du de bedste råd til at forebygge besøg af bananfluer – og til at slippe af med dem igen, hvis de er dukket op…

De små irriterende bananfluer er ikke farlige, men de er overalt lige nu - og det er der en rigtig god grund til. Bananfluerne elsker nemlig frugt, der ligger og modner, især æbler, pærer og bananer. Og er der først gået bananfluer i dem, er du nødt til at smide de overmodne frugter ud.

Men de små bæster kan også gemme sig andre steder, end i frugt – bananfluer er nemlig også vilde med vinsjatter eller øl på bunden af et glas eller en flaske, hvor fluelarverne kan gemme sig og klække fra. Og netop fordi larverne gemmer sig, kan det være virkelig svært at slippe af med de genstridige kræ. Så hvad gør man så?

Rengøring og atter rengøring er vejen frem, og i nødstilfælde må man ty til et insektmiddel.

Men du kan forebygge besøg af bananfluer ved at følge disse råd:

 1. Tøm lageret af tomme flasker o.lign. regelmæssigt.
 2. Affaldsposen med frugt- og grøntrester skal hurtigt smides ud.
 3. Hold rent i hele køkkenet, ikke bare på bordet, men også i skabet under vasken, hvor affaldsposen som regel er anbragt.
  Kilde: Hjemmet

Bananfluer i potteplanter
Det er ikke kun i overmoden frugt og vinsjatter, at bananfluerne trives – også potteplanter og især friske krydderurter er et yndet sted for de små banditter. Hvis du godt kan lide at have friske krydderurter stående i potter i køkkenet, kan det desværre hurtigt komme til at vrimle med bananfluer i dem og i resten af køkkenet. Når bananfluerne først har fundet vej til dit køkken, kan det være en ide at lave en bananfluefælde.

Du skal bruge:

 • et glas
 • en frysepose
 • en saks
 • en elastik
 • æbleeddike

Sådan laver du en eddikefælde til bananfluer:

 1. Hæld en lille smule æbleeddike i glasset.
 2. Klip et hjørne af posen. Hullet skal være så stort, at en bananflue kan komme igennem.
 3. Sæt posen over glasset, og placér den, så posens hul er i midten af glasset. Skub hullet i posen ned mod eddiken, så det udgør en tunnel, dog uden at posen rører eddiken. Brug elastikken til at holde posen på plads.
 4. Sæt fælden der, hvor der er flest bananfluer, eller sæt eventuelt flere fælder rundt omkring.

Bananfluer kaldes også eddikefluer, og, som navnet indikerer, elsker de eddike, så de skal nok finde vej i fælden. Tøm glasset, efterhånden som de druknede fluer bliver flere og flere, og fyld igen med frisk æbleeddike. Til sidst skulle du gerne have et fluefrit køkken.
Kilde: Hjemmets brevkasse

Prøv også med opvaskemiddel
Er du også plaget af bananfluer i dit badeværelse, kan en blanding af eddike og et par dråber opvaskemiddel i en lille skål give en effektiv udryddelse.
Kilde: Idényt

 

Du kan også prøve at lave en bananfluefælde med citron

Her får du et godt råd fra en af Hjemmets læsere:
Du skal bruge et engangskrus, et lille stykke citron, nederste halvdel af en lille frostpose samt en elastik. Læg citronen i kruset, klip det ene hjørne (et lille klip) af plastposen og lav en "tragt" af den ned i kruset og sæt så elastikken om. Fluerne tiltrækkes af citronen og kan ikke komme ud igen. Det hele smides i skraldespanden efter et par dage – lav evt. en ny "fælde".
Ane Marie, Taastrup

Se, hvad vi ellers skriver om: Rengøring og Bakterier

610x200_woordy_knap2.jpeg