Sofabord af kloakrør
Foto: Tine Vigsø Tine Vigsøs sofabord er lavet af kloakrør.

Kan du gætte, hvad dette sofabord er lavet af? Tine Vigsø har genbrugt nogle særligt grimme rør…

Den boliginteresserede Tine Vigsø er vild med unikke DIY-møbler, som du også selv kan lave derhjemme. Se her, hvor let det er at kaste sig ud i at skabe et smukt sofabord ud af billige kloakrør.

Når man ser på det færdige bord, ligner det næsten en skulptur.

Som et alternativ til at jagte (dyre) gamle møbelklassikere eller det nyeste ”nye”, valgte de hjemme hos Tine Vigsø i Fredericia en helt anden løsning, da de savnede et nyt sofabord.

Genbrug af billige materialer, en klat maling og håndværkersnilde førte nemlig til, at hun og kæresten Frederik i dag har deres eget unikke bord i stue foran sofaen.

Inden da havde de et sofabord med en glasplade, men det fungerede ikke for dem.

– Vi har længe gerne ville skifte vores glassofabord ud med noget andet, som ikke skal pudses konstant, men vi faldt aldrig rigtig for noget alternativ. Jeg har på Instagram set en del profiler, som laver deres egne bordben af kraftige paprør og PVC-rør, og deraf kom ideen til at lave vores eget bord af rør, fortæller Tine Vigsø til ALT.dk.

Til daglig arbejder hun som projektledelsesarkitekt, men hun er på nuværende tidspunkt på barsel med datteren Agnes på 11 uger. Mellem pasningen af den lille ny, eksperimenterede hun og kæresten med at bygge deres nye bord.

De fik fat på nogle klassiske, brune rør af plastisk, der normalt bruges i forbindelse med anlæg af kloakker.

– Oprindeligt skulle bordet være mere "sky"-agtigt i sin form, hvor rørene var tilfældigt placeret, men da vi legede rundt med rørene, kunne vi hurtigt se, at det blev nødt til at være en symmetrisk form for ikke at forvirre for meget med udtrykket, forklarer hun videre om projektet.

Udover beslutningen omkring formen, var det selve tørretiden af grunder og maling, som tog længst tid.

Den samlede pris landede på under 500 kroner. Hvis man allerede har fx rester af maling eller grunder, kan udgifterne komme endnu længere ned, fremhæver Tine Vigsø.

– Jeg er ganske tilfreds med resultatet, det er lidt fjollet, men også rigtig fint og skulpturelt. Og så har det en god tyngde, hvilket ellers var noget, som jeg var lidt nervøs i forhold til, om man bare kunne puffe rundt med det.

Familien bor i en patriciervilla fra 1913 i Fredericia, og 29-årige Tine Vigsø deler ofte ud af inspiration til boligindretning på sin Instagram-profil @tinevii.

Her har det kreative og genbrugsvenlige bord også vakt begejstring.

– Jeg har fået helt vildt mange reaktioner. Jeg havde nok regnet med, at folk ville synes, at det var lidt skørt, men reaktionerne har været rigtig gode, og folk synes, det er sejt. Det er altid fedt at få anerkendelse for en idé og et stykke arbejde, man har lavet, lyder det fra en glad Tine Vigsø.

ALT.dk har fået lov at dele Tine Vigsøs guide til, hvordan du selv kan lave et sofabord af kloakrør – du kan selv bestemme formen og størrelsen.

Sådan laver du et sofabord af kloakrør:

1. Beslut mål på bordpladens størrelse og på bordets højde. Vores er 47 cm højt, og pladen måler 118x68. Derfra kunne vi nogenlunde udregne, hvor mange rør vi skulle bruge. Kloakrørene købes i længder af 2 meter, og der er et lille stykke, som ikke kan bruges. Vi endte med at købe 6 rør, og vi havde intet tilovers, da vi brugte de ekstra stykker som afstivere i midten af bordet.

2. Rørene er skåret på en kap-/geringssav, og de er efterfølgende slebet i kanterne og vasket af.

3. Beslut så formen på benene – gerne ud fra en pladens størrelse (evt. ved hjælp af en mock-up af pladen). Vi var forbi et par forskellige opstillinger, før vi endte på den ovale.

Sofabord af kloakrør.

4. Rørene er så limet sammen med Tec7 Superlim og lidt fugemasse, vi havde liggende. Der skal bruges lidt tid på at få rørene til at passe sammen, så mellemrummene mellem dem er så små som mulige.

5. Rørene grundes med hæftegrunder - én enkelt gang - og så er de malet to gange. Jeg har brugt en rest af vægmaling.

Sofabord af kloakrør

6. Pladen er malet i samme farve, og mellem lagene er den blevet slebet for at blive helt glat at røre ved.

Sofabord af kloakrør

7. For at fastsætte plade er der monteret vinkelbeslag på fire af rørene med bolte, og derefter er de skuret fast på bordpladen (det hele er vendt på hovedet).

Sofabord af kloakrør.

8. Til sidst gav bordet en gang spray-lak i blank.

Sofabord af kloakrør.

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY og Boligindretning