Sommerhus vinterklar
Foto: Getty Images Hvis du lukke sommerhuset ordentlig ned, så vil det fremstå i lige så god stand, når du kommer igen til næste sommer.

Sådan gør du sommerhuset klar til vinteren

Efter en dejlig lang sommer er det nu tid til en vinterklargøring af sommerhuset. Her er 5 ting, du skal huske at gøre.

Om ikke så længe er det tid at lukke sommerhuset ned for vinteren. Den indsats, du yder ved at gennemgå huset og lukke det omhyggeligt ned, er godt givet ud. For når du åbner sommerhuset igen næste forår, vil det fremstå i lige så god stand, som da du forlod det.

Disse 5 ting skal du huske, når du skal gøre sommerhuset vinterklart: 

Løbende vedligeholdelse

Sørg for i sommerens løb at holde øje med tag og træværk og ordne småskader på huset. Så er det nemmere at lukke huset ned, når den tid kommer.

Udvendig

Til efteråret skal du tjekke husets udvendige flader, det vil sige tage, facader, døre, vinduer og fundament. Se for eksempel taget efter for huller i tagplader eller tagpap. Tjek facaderne. De fleste sommerhuse er bygget af træ, der kræver en overfladebehandling. Det skal du give i løbet af sensommeren, for sidst på efteråret er det for sent. Tagrender og nedløb skal undersøges. Ligger der blade, nåle og snavs, skal det fjernes, så der ikke hober sig regnvand op.

Grunden

En grundig tur rundt på grunden står også på to-do listen. Hold øje med, om der er store træer i nærheden af huset, der er syge eller døde. En storm skulle nødig vælte træer og tunge grene ned over huset.

Luk for vandet

Luk for vandet på hovedhanen, og tøm rørene for vand, når du forlader sommerhuset, så du ikke behøver at bekymre dig om frostsprængninger i løbet af vinteren. Selv om du har et moderne, velisoleret sommerhus med kontinuerlig minimumsopvarmning, kan strømmen gå og vandrørene fryse til.

Fugt

Det er vigtigt at sørge for, at fugten i huset, kan komme ud. Sørg for god ventilation, og lad døre og låger overalt i huset stå åbne, når du forlader huset for vinteren. For høj luftfugtighed kan give dårligt indeklima og i værste fald skimmelsvamp.

Kilde: Bolius

Tip

Du kan teste, hvor indbrudssikkert dit sommerhus er, på stopindbrud.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommerhus