gallery

ACNE JEANS
Butikken startede som et lille internt projekt i 1997 på kommunikationsbureauet Acne, men er nu vokset til at være mærket, der mere end noget andet rammer den stockholmske mode netop nu. Stilen i tøjet og interiøret er, som altid hos Acne, sofistikeret og konceptuelt stramt. Butikkens interiør er kontrastfuldt med elegante marmor-søjler fra tidligere tiders moderigtige interiør sat i bragende kontrast til lysstofrør. Acne Jeans på Norr-manstorg 2 er én ud af mange Acne Jeans-butikker i Stockholm.
www.acnejeans.com

BEYOND RETRO 
Én blandt mange design-, mode- og second-hand-butikker beliggende i de små gader i SOFO på Södermalm. Beyond Retro byder på vintagetøj i et uendeligt virvar af farver og mønstre. Butikken er en af de eneste, der åbner før kl. 11, så det kan bedst betale sig at besøge området sidst på dagen, hvor alle de øvrige hippe og afslappede butikker, restauranter, barer og cafeer også har åbent.
Åsögatan 144
www.beyondretro.com

BRUNKEBERGSTUNNELN
Det er en smuk oplevelse at spadsere igennem den 231 meter lange Brunkebergs-tunnel. Tunnelen blev indviet i 1886, og i starten kostede det to øre at passere tunnelen, der forbinder David Bagares gata 6 og Tunnelgatan. Mange stockholmere sætter tunnelen i forbindelse med Palmemordet, fordi Tunnelgatan er en del af en af gaderne, der fører til det kryds, hvor Olof Palme blev skudt i 1986. Alligevel er tunnelens blanke sider og lysets spil meget poetisk.

CENTRALBADET
Siden 1904 har stockholmerne kunnet besøge dette palads af en svømmehal. Bygningen er storslået såvel i interiør som i eksteriør. Hallen er tegnet af arkitekten Wilhelm Klemming, og stedet har igennem sin lange levetid været den foretrukne svømmehal for en række svenske kulturpersonligheder og har tilbudt mange forskellige behandlinger. Entrébilletten giver adgang til poolen samt spabad og thermal bassin, et godt bud på kommunal svømmehal og mini-retreat i ét. Stockholm har flere unikke svømmehaller, og Sturebadet på Sturegallerian 36 er også en oplevelse.
Drottninggatan 88
Tlf. +46 (0)8 545 213 15

www.centralbadet.se

CLARION HOTEL
Man bliver budt velkommen på Hotel Clarion Stockholm i et kæmpe loungeområde, designet i vovet skandinavisk stil med mulighed for at drikke morgenkaffe eller købe spændende ny kunst på display. Det, der dog nok lokker mest ved netop dette hotel, er den øverste etages indendørssauna og spaområde med udsigt til den helt vidunderlige arena Globen. Er vejret til udendørs nydelse, er det nye Clarion Hotel Sign, tegnet af Gert Wingårdh, ved Norra Bantorget et bedre valg. Hotellet har nemlig en udendørs pool på taget med udsigt over Stockholms tage.
Ringvägen 98

GONDOLEN
Denne særlige restaurant og bar svæver 33 meter oppe og er derfor et skønt sted, hvis man vil forsøge at danne sig et overblik over Stockholms mange øer. Gondolen er et velkendt turiststed, men fortsat også meget populært blandt stockholmerne. Tag en drink i baren og nyd en dejlig frokost, som også serveres i baren. Restauranten serverer finere mad, og køkkenet ledes af Erik Lallerstedt, en af Sveriges mest anerkendte kokke. I sommerhalvåret åbner desuden Grillbaren på tagterrassen.
Stadsgården 6, tlf. +46 (0)8 641 70 90 
www.gondolen.gastrogate.com

GRANDPA
Tre barndomsvenner fra Stockholm, der savnede en mere laid back interiør- og modebutik, startede for fire år siden butikken Grandpa i Södermalm. For præcis et år siden åbnede så endnu en butik og café efter same populære koncept. Grandpa sælger second-hand-møbler specielt fra 70- og 80erne med produktdesign, svensk mode og billeder fra www.andyland.se
Södermannagatan 21, tlf. +46 (0)8 643 60 80
Fridhemsgatan 43, tlf. +46 (0)8 643 60 81.
www.grandpa.se

RESTAURANT HIMLEN
På 25. etage serverer restauranten finere skandinavisk mad med champagnekølere på række, så der er linet op til en dyr aften i de høje luftlag. Stedet er nyåbnet og bestemt værd at se! På 26. etage serveres cocktails i baren med 360 graders udsigt. Vær forberedt på rigtig mange mennesker og ofte lang kø helt ned til gadeplanet.
Götgatan 78, tlf. +46 (0)8 660 60 68
www.restauranghimlen.se

KULTURHUSET STOCKHOLM
Placeret midt i byen ved Sergels Torg ligger Kulturhus Stockholm – en kæmpe både hvad angår arkitektur og som kulturinstitution. Igennem mere end 30 år har Kulturhuset været åbent for alle med mulighed for at se samtidskunst, filmvisninger, scenekunst, børneudstillinger og deltage i seminarier m.v. Øverst oppe ligger en café med udsigt, hvor der er udendørs servering om sommeren.
Sergels Torg 3, tlf. +46 (0)8 508 315 08.
www.kulturhuset.stockholm.se

NORDISKA GALLERIET
International møbelbutik med en blanding af kvalitetsdesign og en perlerække af ældre klassikere og nyt svensk design fra blandt andre humoristiske Thomas Bernstrand, Front Design, Joel Degermark og Anna Kraitz.
Nybrogatan 11, tlf. +46 (0)8 442 83 60.
www.nordiskagalleriet.se

PLEASANT
En lille afslappet restaurant og bar, hvor menukortet byder på lette
retter og cocktails. Publikummet er meget blandet afhængig af tidspunktet. Kaffen er glimrende, men på en lørdag eftermiddag drikker de fleste nu øl. Joel Degermark fra Electric Dreams, der står bag indretningen, forklarer, at ideen var at skabe en plads mellem byen og en fortryllet skov. Electric Dreams har også designet interiøret i udvalgte Week Day og Monki-butikker.
Kammakargatan 9
Tlf. +46 (0)8 232 320
www.pleasant.se
www.electricdreams.se

PONTUS!
Stedet her har et fantastisk twist af humor og high society og forrygende tapeter designet til stedet. Menuen står på luksus for alle sanser! Køkkenchefen Pontus Frithiof, en ung legende blandt stockholmske restauratører, sørger for, at det er en oplevelse, du skal lede længe efter. Maden i restauranten er asiatisk inspireret. Ved indgangen findes den fristende Ostronbaren, der tilbyder flere forskellige slags østers i take-away-style. En ansat anbefaler, at de fint indpakkede østers nydes i parken Humle-gården, ikke langt derfra. Parken rummer i øvrigt Sveriges smukke kongelige bibliotek tegnet af Erik Gunnar Asplund.
Brunnsgatan 1, tlf. + 46 (0)8 545 273 00
www.pontusfrithiof.com

PUB
Et varehus, der for første gang åbnede dørene til Hötorget helt tilbage i 1887. Tag elevatoren op på PUB.03 og se spændende interiør, mode, vintagetøj og den lokkende café, der alt sammen byder mode-, kunst- og design-interesserede velkomne. Nina Persson fra The Cardigans skulle efter sigende have bidraget til udvælgelsen af vintage-tøjet, måske et smart PR-stunt, men det virker. En gruppe af prøverummene, der er formet som florlette ballerinaskørter, er designet af Bas og fungerer som eventyrlig candyfloss i selskab med cafeen og betalingsområdets meget stramme linjer.
www.pub.se

RICHE
En klassiker for stockholmerne. Den skønne restaurant og den yderst populære og derfor altid propfyldte bar er beliggende i lokaler, der emmer af sjæl – kun et stenkast fra Dramaten, Det Kongelige Dramatiske Teater.
Birger Jarlsgatan 4
Tlf. +46 (0)8 545 035 60
www.riche.se

HOTEL RIVAL
Hotellet ejes af den legendariske ABBA-stjerne Benny Andersson, så mere svensk og poppet på den bedste måde kan det næsten ikke blive. Hotellet har 99 farve-rige værelser, en indbydende café, livlig bar og en lækker restaurant. Et sikkert hit som udgangspunkt for en weekend i Stockholm. Beliggende ved det hyggelige Mariatorg i Södermalm. Alene Rival-cafeen og det lille lækre bageri er et besøg værd.
Mariatorget 3,
tlf. +46 (0)8 545 789 00
www.rival.se

ÖSTERMALMS SALUHALL
Dette madmarked med delikatesser, bager, kød, kaffebar og meget mere åbnede i 1888, og det er et af de ældste overdækkede madmarkeder i Sverige. Desværre findes der ikke noget lignende i Danmark, og mindst derfor er det klart et besøg værd. Arkitekturen er fantas-tisk med kig op på den smukke tagkonstruktion, og der er masser af kvalitetsmad i den dyre ende. Et godt sted at købe take-away til en udflugt i Skærgården.
Östermalmstorg 1
www.ostermalmshallen.se

SPORVOGNE
“Rullande kalas” (rullende kaffebord) står der på siden af en sporvogn, en pudsig måde at drikke kaffe på. Tag en tur i en af de gamle sporvogne fra 1920-50, mens den svajer af sted fra Norrmalmstorg til Waldemarsudde på Djurgården. Køreplanen varierer, men vognene er programsat til at køre hvert 12. minut. Det er en hyggelig måde at se byen på, selv om Tunnelbanen er den mest effektive måde at komme rundt på – også om natten.

SVENSK TENN
Klassisk design-, tekstil- og møbelbutik på Strandvägen med et stort udvalg af møbler, lamper, glas og porcelæn i høj kvalitet. Butikken blev etableret i 1924 af Estrid Ericson og Nils Fougstedt som et lille butik- og tinværksted, deraf navnet. I dag kædes navnet i særlig grad sammen med designeren Josef Franks farverige tekstiler og elegante møbler. Strandvägen 5
tlf. +46 (0)8 670 16 00
www.svenskttenn.se

En række steder med fantastisk udsigt gør det muligt at opleve smukke Stockholm oppefra – akkompagneret af cocktails, lækker mad, smarte mennesker eller et afslappende spabad.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Vintage og Secondhand