Huskøb
SPONSORERET indhold

8 ting, du skal tjekke, når du kigger på hus

Går du med tanker om at købe hus, er der mange ting, du bør være opmærksom på, inden du skriver under på drømmeboligen. Læs med og få gode råd om, hvad du særligt bør holde øje med for at slippe for ubehagelige overraskelser og dyre ekstraregninger.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
22. dec. 2018 | Bolig | ALT.dk

For de fleste af os er det at købe hus en af de største og mest afgørende beslutninger i vores liv, og der er masser af ting, som du bør være opmærksom på, inden du kaster dig ud en så stor en investering, som et hus er. Blandt andet bør du sikre dig, at huset ikke gemmer på skjulte mangler eller andre dyre overraskelser.

Særligt hvis du er førstegangskøber kan det være en god ide, at du allierer dig med en uvildig rådgiver fx en byggesagkyndig, der gennemgår husets fysiske tilstand og tjekker det for eventuelle fejl og mangler.

Ofte er pengene til en byggeteknisk rådgiver givet godt ud, da et ordentligt gennemsyn af huset i sidste ende kan spare dig for mange problemer og ærgerlige udgifter.

LÆS OGSÅ: 5 ting, du skal tjekke, når du kigger på lejlighed

8 ting, du skal være særligt opmærksom på, når du køber hus

Tag

Et utæt tag kan true hele husets sundhed. Da det er dyrt at udskifte taget, er det vigtigt at være opmærksom på tagets tilstand, alder og restlevetid. Tjek først og fremmest om taget er tæt, om tagstenene eller tagpladerne ligger lige, og om der er tegn på skader eller revner i taget. Er der utæthed i taget, kan der trænge vand ind i trækonstruktionerne, der kan være grobund for råd og svamp.

Det er også vigtigt at tjekke om understrygningen er i orden, og om taget er tæt. Tjek inddækninger omkring skorsten, eventuelle tagvinduer, kvister osv. Disse inddækninger skal være uden skader og slutte tæt.

Vær også opmærksom på, om det udvendige træværk ved fx gavludhæng og under tagrenderne er korrekt vedligeholdt og se i øvrigt efter for tegn på råd og svamp. Og undersøg, om taget er korrekt ventileret, så der ikke kan dannes råd og skimmelsvamp, der kan skabe problemer med indeklimaet.

Vinduer & døre

Udskiftning af vinduer og døre kan også være en stor udskrivning. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på vinduer og døres stand. Se efter synlige skader eller eventuelt råd på træværket og tjek, at der er vedligeholdt.

Ved vinduer er det særligt vigtigt at tjekke om bundlisterne er rådne, om vinduesrammerne slutter helt til, og om vinduerne lukker ordentligt og er tætte. Det er også vigtigt at tjekke selve vinduesglassene for eventuelle revner eller punkteringer.

Facaden

Det er også vigtigt, at du undersøger, om facaden på huset er intakt. Selv små revner og løse fuger kan nemlig udvikle sig til større og værre skader. Ved et hus med pudset facade er det vigtigt at tjekke, at facaden ikke skaller eller har dybe eller brede revner, så regn og fugt kan trænge ind i murværket. Du kan undersøge, om pudset har løsnet sig ved at banke let på facaden.

Er der tale om et hus med murede facader, bør du holde øje med, at fugerne ikke er løse og utætte eller om der er revner og sprækker i fuger og mursten. Vær særligt opmærksom på eventuelle revner i murværket over døre og vinduer.

Kælder

Særligt i gamle huse kan der ofte være problemer med fugt i kælderen. Tidligere blev kælderrum udelukkende brugt til opbevaring af kul, koks og redskaber og til fyrrum og viktualierum, og det gav ikke umiddelbart fugtproblemer. Det er derfor ofte, når kælderens brug ændres, at fugtproblemerne opstår.

Fugt giver lugtgener og dårligt indeklima samt gode betingelser for råd og svamp. Vær derfor opmærksom på eventuel dårlig lugt, løst puds eller skimmelsvamp og hvide krystaller på væggene, da det kan være tegn på problemer med vandindtrængning gennem vægge og gulve.

Sætningsskader

Revner i muren eller i fundamentet eller sprækker i gulvet kan tyde på en sætningsskade i huset. Hvis der er sætningsskader, er det meget vigtigt at vurdere, om den er stillestående eller i stadig bevægelse.

Sætningsskader i bevægelse bliver værre med tiden,og på længere sigt kan du risikere, at de gør større skade på huset. Får sætningsskader lov til at udvikle sig, kan de med tiden tiltrække andre problemer som f.eks. indtrængende fugt, og det kan blive meget dyrt at reparere.

Badeværelse

Der er flere ting, du bør tjekke på badeværelset. Vær først og fremmest opmærksom på, om der lugter dårligt. Dårlig lugt kan nemlig betyde både manglende ventilation, skimmel og fugtskader.

Vær også opmærksom på gulvet - særligt i brusekabinen. Det er nemlig vigtigt, at gulvet har den rigtige hældning, så vand ikke bliver liggende på gulvet efter et bad. Tjek i øvrigt, om der er gulvafløb og om fx faldstammer og rør er korrekt installerede.

Lofter

Vær opmærksom på, om der er sat nye lofter op, eller om huset eventuelt har forsænkede lofter. Hvis det er tilfældet, bør du undersøge, om eventuelle spots, loftslys og el-installationerne over lofterne er lovlige. Det kan nemlig ske, at de forsænkede lofter dækker over ulovlige installationer, som det kan være meget dyrt at få gjort lovlige. Tjek også, om husets øvrige elektriske installationer er lovlige.

Fyr

Der er stor forskel på, hvordan et hus bliver opvarmet, og gamle olie- eller gasfyr kan være temmelig dyre i drift og vedligeholdelse. Ofte overvurderer man et hus' varmekilde, måske i form af et gammelt oliefyr, fjernvarmeanlæg eller lignende. Da det kan være dyrt at udskifte et fyr, bør du være opmærksom på, hvor gammelt et eventuelt fyr er, og om det trænger til udskiftning.