Tulipaner

Foto: Getty Images og dutchgrown.com Der findes omkring 150 tulipanarter og over 3.000 varianter i hele verden.

Sådan får du de smukkeste tulipaner i haven

Tulipaner symboliserer forår og kærlighed, og der er næsten ikke noget smukkere end en forårshave, der efter en lang og mørk vinter pludseligt folder sig ud i et overdådigt blomsterflor i alle mulige farver og faconer. Tulipaner fås i et væld af farver og faconer - og så er de oveni købet nemme at dyrke.

Ordet tulipan siges at stamme fra det gamle persiske ord tulipan, der betyder turban pga. deres form. Der er også en teori om, at de blev opkaldt efter turbaner, fordi mænd i tiden med Det Osmanniske Rige ville bære en tulipanstilk i deres turbaner. De findes i utallige former, farver og størrelser, og du kan glæde dig over smukke blomstrende tulipaner fra sidst i marts helt hen til midt i juni. Og afhængigt af hvilken sort du vælger, blomstrer de igen og igen år efter år.

Hvornår skal tulipanløgene sættes

Det er bedst at sætte tulipanløg om efteråret, hvor jorden stadig er lun efter sommeren og samtidigt tilpas fugtig. Du kan sætte tulipanløg fra september og frem til frosten kommer, men det er bedst at sætte løgene så tidligt på efteråret som muligt. Jo længere tid løget har til at sætte sig i jorden, jo rigere vil blomstringen nemlig blive. Og jo før løgene kommer i jorden om efteråret, jo før vil du få glæde af dem om foråret.

LÆS OGSÅ: 5 nemme planter til haven, du ikke kan slå ihjel

Placering af tulipanerne

Tulipaner tåler både fuld sol og skygge, men de trives bedst i halvskygge. For at undgå at stilkene knækker, når det blæser, er det en god ide at placere særligt høje sorter et sted, hvor der er lidt læ og rolige vindforhold. Du kan sætte tulipanløg i både bede og krukker. Men uanset hvordan du sætter dem, gælder det, at tulipanerne som andre blomsterløg gør sig flottest i grupper, så derfor kan det være en god ide at sætte minimum fem til ti tulipanløg sammen.

Hvordan sætter du tulipanløg

Tulipanløg kan ikke tåle at stå i en meget tung og våd jord. Derfor er det vigtigt, at jorden er veldrænet. Er jorden meget leret og tung, kan du eventuelt blande lidt sand eller kompost i. Plant tulipanløget i et hul, der er tre gange så dybt som løget og placer det med spidsen opad. Dæk plantehullet til med jord og vand.

Ekstra tip: Sørg for, at alle løgene er placeret i samme dybde, så de blomstrer på samme tid.

Hvad med vanding, gødning og pasning

Da tulipaner helst ikke vil stå for fugtigt, bør du holde igen med vandingen og kun vande i meget tørre perioder. I det danske klima vil de som regel få den væske, de har brug for, fra naturens side. Har du en god jordkvalitet med et gennemsnitligt næringsindhold, behøver du som udgangspunkt ikke at gøde dine tulipaner. Lad blomsterne visne helt efter endt blomstring, før du fjerner stilk og blade. Så kan du glæde dig til et nyt flot tulipanflor til næste år.

LÆS OGSÅ: 9 gode råd: Sådan får du tulipaner til at holde sig flotte længe

Hvilket tulipansorter findes der

Enkelte, dobbelte, liljeblomstrende, blændende orange, sarte lysegule og kulørte kenzomix. Tulipanløg er smukke blomsterbomber og mulighederne er mange. Der findes omkring 150 tulipanarter og over 3000 varianter i hele verden, og der bliver hele tiden opdyrket nye typer. Tulipaner kommer i stort set alle de farver, som man overhovedet kan forestille sig - bortset fra rigtig blå. Botaniske tulipaner er små med et let og vildt udtryk, der i modsætning til de fleste store tulipansorter ikke skal graves op hvert år, når de er visnet og sættes igen til efteråret.

7 sikre tulipansorter

Du kan få flere smukke tulipaner, der kommer igen år efter år. Her får du tip til syv gode gengangere, der sikrer dig et rigt blomsterflor mange år frem.

Orange emperor tulipaner

Orange emperor

Er en botanisk tulipan, der blomstrer længe. Den bliver 30-40 cm høj og blomstrer med store klare orange blomster i begyndelsen af maj. Blomstrer villigt år efter år.

Apeldoorn tulipaner

Apeldoorn

Findes både i gul og rød - begge med sort bund. Blomstrer i slutningen af april og bliver ca 55 cm høj.

Queen of night tulipaner

Queen of night

Sætter store sorte/aubergine farvede blomster. Blomstrer fra april måned og bliver ca. 60 cm høj.

Tulipa turkestanica tulipaner

Tulipa turkestanica

En botanisk tulipan, der får flere blomster på hver stængel. Er hvid og svagt gul på indersiden og kommer igen år efter år.

Tulipa Tarda tulipaner

Tulipa Tarda

Stjerneformet gul med hvide kant. Bliver ca 20 cm og blomstrer i april.

Blushing beauty tulipaner

Foto: dutchgrown.com

Blushing Beauty

Har en sart rosa farve med gylden kant. Blomstrer i april/maj og når en højde på 75-100 cm.

West Point tulipaner

Foto: dutchgrown.com

West Point

En liljeblomstrende tulipan, der er smuk med sin klare gule farve og spidse kronblade. Den blomstrer i maj og bliver omkring 55 cm høj.

Vidste du at…

  • Holland er den største producent af tulipaner. I 2017 plantede og eksporterede de omkring to milliarder tulipanløg
  • Januar markerer den officielle begyndelse på verdens tulipansæson
  • Den officielle Tulipan-dag fejres den tredje lørdag i januar i Amsterdam

Keukenhof – verdens største forårshave

Keukenhof, der kan oversættes til køkkehave, er verdens største blomsterpark. Keukenhof ligger i en lille by ved navn Lisse sydvest for Amsterdam, og oprindeligt blev blomsterparken anlagt som en køkkenhave til brug for slottet Tevlingen. Parken, der rummer omkring 7 mio. blomsterløg, heraf 800 forskellige tulipansorter, er normalt åben for publikum fra slutningen af marts til midt i maj, men det bedste tidspunkt for at se den smukke og blomstrende tulipaner er omkring midten af april. Besøg deres website her.

Kilder: haveabc.dk, platorama.dk, idenyt.dk, bolius.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Blomster og Have

610x200_woordy_dmjpg.jpg