Cupcakes opskrifter og sød inspiration

Små kunstværker i muffinform

Cupcakes er små kager, der er så syndige, at de sagtens kan udgøre en dessert.

Fyld dem med chokolade, bær eller hvad end, din søde tand begærer, og pynt dem til anledningen.

Her på siden finder du de bedste opskrifter på de dekorative portionskager – se med og lad dig friste!

Læs mere

Det første cupcake-bageri i København kom i 2011 og nu er cupcakes her, der og alle vegne. Traditionelle cupcakes er typisk lavet af en sandkagedej. Herudover er der frosting ovenpå, der typisk består af flormelis og flødeost, eller ”cream cheese”, som det kaldes i deres hjemland, USA.

Små muffins med frosting

Cupcakes er i familie med deres lignende kagesøstre, de ligeså populære muffins. Forskellen på de to kagetyper ligger først og fremmest i størrelsen. De bageforme, der anvendes til cupcakes, er oftest mindre end dem, man vil bage muffins i. Hvor muffins, hvis de er korrekt bagt, har en top, er en cupcake flad på toppen. Det giver plads til toppingen. Husk derfor, at du ikke skal fylde formene helt op, når du bager dine cupcakes. På den måde sikrer du dig, at der er plads til at dekorere med frostingen.

Server festlige muffins til dine gæster

De små, søde kager er perfekte at servere til festlige anledninger, fordi de kan pyntes et væld af dekorative måder. Det kunne være med bær, krymmel, hakkede nødder eller hvad end, du har i dit køkken. Hvis det er en temafest, du skal holde, er det oplagt at pynte de små kager med fin dekoration til lejligheden.

Klassikere i cupcake-form

Klassikere indenfor cupcakes-verdenen er krydrede gulerodscupcakes med cream cheese-frosting, cupcakes med chokolade eller de iøjefaldende red velvet cupcakes, der er karakteriseret med deres røde farve. Du kan også bage dine andre yndlingskager og klassikere i en cupcakeform. En af de måske mest klassiske indenfor skærekager i Danmark er brunsvigeren, som du også kan lave i cupcake-form med kagedej og farinfyld a la brunsviger. Hvis du er vild med bær, kan du lave søde cupcakes med både hindbær, kirsebær og jordbær.

Cupcakes til både børn og voksne

Helt perfekte, hvis der skal holdes børnefødselsdag. De her cupcakes med banan, chokolade og hindbærglasur passer lige til, når din datter skal holde fødselsdag. Fyldet med banan og chokolade gør dem yderst børnevenlige – og den søde hindbærfrosting vil langt de fleste kunne lide. Hvis du af forskellige årsager gerne vil spare på kalorierne, behøver du ikke undvære cupcakes helt. Du kan nemlig lave en sukkerfri version, der ikke vælter kalorieregnskabet. Måske er der endda plads til en ekstra.

Fantastisk frosting til dine cupcakes

Cupcakes uden frosting er som gulerodskage uden gulerødder. Det er frostingen, der gør dem syndige, og uden er det sådan set bare små muffins. Den traditionelle frosting er baseret på flødeost som fx Philadelphia, der er blandet med smør og flormelis. I nogle tilfælde er frostingen udgjort af smørcreme, hvor flødeosten typisk er udskiftet med æg.

Et alternativ til frosting er icing – den engelske variation af topping til cupcakes – der er lavet af flormelis og æggehvide. Icing kaldes også for ’glasur med æggehvider’, hvorfor den er noget lettere end den lidt tunge frosting.

Hvordan laver man frosting?

Du har formentlig lavet almindelig glasur, der består af flormelis og vand, et par gange. Det er nemt at lave og passer til et væld af de klassiske skærekager som fx chokoladekage og banankage. Hvordan er det så, man laver frosting? En for våd frosting kan falde sammen og en, der er for tyk, vil kunne være træls at spise. Her får du de bedste tricks til en vellykket frosting, så dine cupcakes kommer til at sidde lige i skabet.

Tre tips til vellykket frosting

  1. Er din frosting blevet for tynd? Ligesom det også er tilfældet, hvis du har kommet for meget vand i din almindelige glasur, kan du komme lidt ekstra flormelis i.
  2. Hvis du skal lave chokoladefrosting, skal du huske, at chokoladen ikke må være for varm. Er den det, er der chance for, at den vil skille, når du putter den i.
  3. Cupcakesne kan godt tåle at stå på køkkenbordet, men det anbefales alligevel, at du sætter dine cupcakes ind i køleskabet før servering eller til opbevaring efter, hvis de ikke bliver spist.