Fastelavnsboller: Forrygende opskrifter til fastelavn

Nemme fastelavnsboller

Her på siden finder du en række lækre opskrifter på dejlige fastelavnsboller, som du kan kaste dig over i køkkenet, og du finder helt sikkert også den bedste opskrift for dig - uanset om du er til fastelavnsboller med vaniljecreme eller med remonce, om du kan lide den syrlige version eller mere er til én med mørk chokolade og en god chokoladeglasur, så finder du helt sikkert en lækker opskrift lige her.

 

Læs mere

Danskerne har i den grad fået øjnene op for den søde fastelavnsbolle, der nu breder sig over både gammeldags fastelavnsboller, fastelavnsboller med creme og lækre nyfortolkede fastelavnsboller.

En fastelavnsbolle svarer derfor ikke længere kun til en bolle af gærdej med vaniljecreme indeni eller glasur på toppen. Fastelavnsbollen er inde i en rivende udvikling, som er kommet for at blive. Så du kan lige så godt komme ajour med de mange opskrifter på fastelavnsboller - og vi skal nok hjælpe dig.

Også når det kommer til dejen er det en verden af muligheder, der åbner sig for dig.

Der er både den klassiske wienerbrødsdej, som giver smuldrende, skønne fastelavnsboller, men du kan også gå efter de helt gammeldags boller lavet på en klassisk gærdej.

Historien bag fastelavnsbollen

Nu om dage kan man ofte få øje på utroligt lange køer ude foran bagerierne, når sæsonen for fastelavnsboller går i gang.

De mange fremmødte glæder sig til at få fat i den bløde bolle fuld af creme og sukker og med flot pynt på toppen, og så skynder de sig ellers hjem, hvor de kan nyde bollen inde i varmen og måske i selskab af en varm kop kaffe.

Men faktisk er der en kulturel og religiøs tradition bag fastelavnsbollen, som man i gamle dage spiste op til fasten, som lå lige op til

En god kagecreme og lækker glasur - og så er din fastelavnsbolle-lykke gjort

I gamle dage spiste man fastelavnsboller i dagene op til fasten, som varede 40 dage. I dag er det lidt omvendt: Nu spiser vi fastelavnsboller i flere uger op til fastelavn, som så kun varer én dag.

Få vores allerbedste opskrifter på nemme, hjemmelavede fastelavnsboller samt bliv meget klogere på dens historie her på siden. 

Læs mere

Klik ind her: Lær at lave nemme fastelavnsboller fra bunden

En verden af lækre fastelavnsboller

Der er lige så mange varianter af fastelavnsbollen, som der er af kreative kostumer under fastelavn. Fastelavnsboller kan nu være med hvad end, du har lyst til: sød creme, blød Nutella, friske jordbær, luftigt skum og meget andet.

Der er ikke længere kun én opskrift på fastelavnsboller - og heller ikke kun et par. Der er nu kommet en hel verden af opskrifter og fremgangsmåder, når det gælder den søde bolle. Så hvilken er din favorit?

Er du en af dem, som hælder til de to mest populære former for fastelavnsboller, gammeldags fastelavnsboller og fastelavnsboller med creme? Så kan du blive klogere på historien bag dem, mens vi længere nede i artiklen giver gode fif til at lave de absolut bedste fastelavnsboller.

LÆS OGSÅ: 8 festlige fastelavnskostumer til børnene

Lav lækkert bagværk til fastelavn

Her på siden finder du vores allerbedste opskrifter på fastelavnsboller. Prøv for eksempel: 

Du kan også læse historien bag fastelavnsbollerne, opskriften på den allerførste fastelavnsbolle, samt tips til hvordan du laver din helt egen version af både bollerne og fyldet.

Gammeldags fastelavnsboller

Mange tråde kan trækkes tilbage til starten på de gammeldags fastelavnsboller. Oprindelsen på den søde bolle stammer nemlig fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage.

Kan du også sætte dig ind i fortvivlelsen over ikke at spise hvede i lang tid? Det kan vi. I dag føles det nemlig stadig som om, at hvede og brød kan være forbudt i perioder - blandt andet i forbindelse med diverse kostplaner og diæter.

Vil du derfor markere slankekurens start med en gammeldags skik? Så skal du lave en hvedemelsdej med rosenvand. Det er den originale opskrift på fastelavnsboller. Det er nemlig først senere, at rosiner, appelsinskal, kardemomme og creme er blevet tilsat som en ekstra luksus i fastelavnsbollen.

Fastelavnsboller med creme og fløde

Efter mange hundrede år blev hvededejen i fastelavnsbollerne ændret til en mere luftig wienerbrødsdej - nærmere bestemt i 1909. Men det først var i 1950’erne, vi fandt ud af, at fastelavnsbollerne kunne flækkes og fyldes med både creme og piskefløde.

Faktisk er fastelavnsbollerne med creme og fløde noget, som vores svenske naboer inspirerede os til efter anden verdenskrig. Her begyndte de svenske ismejerier nemlig at skyde frem, og de hjalp med til at sikre, at vi kunne få frisk fløde rundt om i Danmark.

Skal dine fastelavnsboller stamme fra den semi-gamle opskrift? Så skal du skæve til svenskernes flødeskum og lægge en dansk wienerbrødsdej omkring. Du kan også holde opskriften inden for landets grænser, men så bør flødeskummet og cremen erstattes af sød marmelade.

Lav din egen opskrift på fastelavnsboller

Hvis du synes, at wienerbrødsdejen er for sød, eller at rosinerne ikke har noget at gøre i bagværk, så kan du nemt sammensætte dine egne favoritingredienser i en sød, flækket fastelavnsbolle.

Prøv for eksempel at lave cremen af frisk æblemos tilsat sødligt remonce og kaffepulver, eller put syltetøj med chokolade og flødeskum i dine hjemmelavede fastelavnsboller. Du kan også lade dig inspirere lidt af den svenske Semlor, den franske nougat eller de nyere versioner med marcipan i bunden. Kun fantasien sætter grænsen for hvilket fyld, du kan komme i fastelavnsbollen - og det gør blot bagværket lidt mere personlig.

Hvis du dog pludselig finder en kombination, der går mindre godt sammen, eller hvis du løber tør for fyld eller skal have en kort pause fra fastelavnsbollespisningen, så er det ikke noget problem. For du kan sagtens dele gær-, hvede- eller wienerbrødet op i mindre portioner - de fleste deje kan nemlig fryses. Så kan du nemt tage en frisk portion fastelavnsbolledej op på alle tidspunkter af året og fylde bollen med nyt, lækkert fyld, der passer til sæsonen.

Standard opskrift på fastelavnsboller - gør dem til helt dine egne

Selvom det kun er fantasien, der sætter grænser for hvordan dine fastelavnsboller skal være, så er de bedste boller selvfølgelig dem, som lige rammer lige præcis din smag.

Lige her får du en standard opskrift på klassiske, gammeldags fastelavnsboller med en creme, som du kan tilpasse lige efter dine smagsløg.

Dej:

200 g smør

1 ½ dl mælk

1 pakke gær

1 æg (sammenpisket)

25 g sukker

ca. 350 g hvedemel

Creme:

2 ½ dl fløde 9 %

½ stang vanilje

25 g sukker

2 æggeblommer

2 spsk maizenamel

Glasur:

100 g flormelis

evt. 2 spsk kakao

1-2 spsk kogende vand

Lav først dejen:

Smelt smør og lad det køle lidt af. Smuldr gæren ud i lidt af mælken i en rummelig skål og rør gæren ud. Rør resten af din mælk i, tilsæt æg, smør, sukker og hvedemel. Du kan tilføje ekstra mel, hvis dejen virker for våd, men pas på med at bruge for meget mel.

Ælt dejen godt på køkkenbordet eller rør den godt i røremaskine. Den skal hænge sammen, men være lidt blød. Læg et fugtigt viskestykke over skålen og lad dejen hæve tildækket et lunt sted til den når dobbelt størrelse. 

Vupti, så har du en lækker dej! Dejen kan sagtens fryses ned, hvis du ikke vil bage bollerne med det samme. Du kan også bare gemme en halv portion, så er der til lækre boller både med det samme og senere!

Og nu til en lækker creme:

Kog fløden op med flækket vaniljestang og sukker. Rør æggeblommerne sammen med maizenamel i en lille skål. Hæld lidt af den kogende fløde i æggeblandingen under omrøring og hæld cremen tilbage i gryden. Når cremen har kogt i 3 minutter under omrøring er den færdig.

Rul dejen:

Rul dejen ud på et meldrysset bord. Skær dejen ud i 16 firkanter og læg lidt creme (cirka en skefuld) på hver firkant.

Saml bollerne:

Fold dejen om cremen, klem og luk godt sammen med fingrene. Læg bollerne på bageplade med bagepapir med sammenføjningerne nedad. 

Lad fastelavnsbollerne hæve ca. 30 min.

Varm ovnen til 225 grader alm ovn. Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og stil den ind i ovnen. Lad dem bage i midten af ovnen ved 225 grader ca. 15 min. Det er okay, hvis fyldet flyder en smule ud af bollerne - det gør dem kun endnu mere mumsede og lækre!

Lad bollerne afkøle på bagerist, før du rører glasur sammen og pynter de færdigbagte fastelavnsboller.

Tip! Pensl bollerne

Pensl bollerne med sammenpisket æg inden de kommer i ovnen, hvis du vil have at dine fastelavnsboller holder længst muligt på fugten - og så giver det en dejlig blank overflade. Du kan også pensle med vand eller mælk.

De bagte fastelavnsboller skal nu pyntes

Nu er det blevet tid til at du skal pynte dine fastelavnsboller! Her er det kun fantasien, der sætter grænser! Du kan både kaste dig ud i den klassiske og nemme glasur lavet på vand og flormelis, eller lave en mere opgraderet udgave lavet på smeltet eller blødt smør, flormelis, fløde, vaniljesukker og mørk chokolade.

Når det kommer til pynt ovenpå glasuren er det bare med at være kreativ - så længe det er spiseligt og ser pænt ud, kan det bruges! En idé kan være at pynte frysetørret hindbær, da det sprøde komplimenterer de bløde fastelavnsboller glimrende.

Gider du ikke lave fastelavnsboller? Så se her, hvor du i stedet kan købe de bedste fastelavnsboller i Danmark.

Vil du lave noget andet end fastelavnsboller? Så prøv svenske Semlor, Strutter, mini-chokoladeboller eller en fastelavnsstang.

Rigtig god fornøjelse, når du skal bage fastelavnsboller - og også held og lykke, hvis du skal ud og slå katten af tønden!

Kilder: videnskab.dk og odense-marcipan.dk