Gløgg - opskrift på rød og hvid gløgg til jul

Gløgg til den kolde juletid

Gløgg er lig med julehygge – og julehygge er lige præcis hvad du finder her på siden, hvor vi har samlet vores allerbedste opskrifter på gløgg. Ligegyldigt om du er til:
klassisk rød gløgg

hvid gløgg 

pink gløgg af rose 

eller alkoholfri gløgg, så finder du med garanti en gløggopskrift her på siden, som du kan bruge.

Læs mere

Du finder også spændende alternative gløggopskrifter som f.eks.

Hvorfor drikker vi gløgg?

De fleste udendørs julearrangementer i Danmark har gløgg på menuen, og duften af gløgg forbindes typisk med hyggelige julemarkeder og afterskiing i Tyskland, Østrig og Schweiz.

Gløgg er en alkoholdig juledrik brygget på vin eller brændevin, afbrændt i sukker og tilsat rosiner, mandler og krydderier. Oprindeligt fandtes der kun to typer af gløgg, men i dag laver vi gløgg på mange forskellige måder – både med rødvin, hvidvin, rose og såmænd helt uden alkohol.

I Hjemmets store juleleksikon står der:

Mad og drikke har altid hørt julen til, og der er en lang række specialiteter, som vi først og fremmest sætter i forbindelse med jul, en af dem er gløgg.

Hvor stammer gløgg fra?
Gløggen stammer fra Sverige og kom først for alvor ind i den danske julefejring i løbet af 1940’erne sammen med en række andre svenske juletraditioner. I Sverige var glögg oprindelig slet ikke en decideret juledrik, men blot en af de mange toddyer, der var populære i 1800-tallet. Først omkring 1900 fik den sin tilknytning til julen, fordi den varme, søde drik passede godt til midvinter.

Hvad er gløgg?

Gløgg er vin eller brændevin afbrændt i sukker og tilsat rosiner, mandler og krydderier. Ordet stammer fra det svenske glögg, der egentlig er en sammentrækning af ’glödgad dryck’ – dvs. en glødet eller afbrændt drik.

Hvilken typer gløgg findes der?
Der findes egentlig to hovedtyper: Vinglögg og spritglögg. 

Vinglögg er baseret på vin og har sin rod tilbage til antikkens varme, krydrede vine. Den er af samme type som bl.a. ’Glühwein’ fra Østrig og Schweiz.

Spritglögg er baseret på brændevin og har sin inspiration fra den franske ’brulôt’ – varm cognac med sukker, der kom til Norden i 1600-tallet.

I dag fås gløgg præfabrikeret, enten færdig til opvarmning eller som halvfabrikata til tilsætning af vin, mandler og rosiner.

Sådan laver du selv gløgg

Gløgg kan laves på et utal af måde – både den helt klassiske med rødvin, men du kan også lave din julegløgg med hvidvin eller rosé, ja sågar helt uden alkohol, hvis du lyster. En nem opskrift på den klassiske gløgg med rødvin, mandler og rosiner kunne være denne:

Varm ½ flaske rødvin med
4 spsk. rørsukker
5 stk. hel kardemomme
1 kanelstang
10 hele nelliker
fintstrimlet skal af 1 citron (øko)

til kogepunktet, tag gryden af varmen, og lad det trække i mindst 1 time. Si vinen over i en ren gryde, og tilsæt 1½ flaske rødvin, 3 dl portvin og rosiner. Varm op uden at koge! Servér i glas med smuttede, snittede mandler.

Ekstrakt eller ej?

Mange sværger til at lave deres egen gløggekstrakt og der er med garanti lige så mange opskrifter på ekstrakt derude, som der er holdninger til om kirsebærsaucen til risalamanden skal være kold eller varm. Du kan sagtens købe både lære og velsmagende gløggekstrakter i diverse supermarkeder, men laver du den selv, kan du helt selv bestemme, hvad der skal i. Og laver du en større portion og finder nogle små, fine flasker, har du den perfekte værtindegave til juletidens mange hyggelige fester. Et godt bud på en lækker gløggekstrakt kunne være denne:

Gløggekstrakt

Mængden passer til at blande op med 1 flaske rødvin.
(1 flaske)
4 dl vand
saft og tynd skal af 1 appelsin og 1 citron
2½ dl sukker
1 stjerneanis
5 hele nelliker
2 kanelstænger

Sådan gør du:

  1.  Kom alle ingredienserne i en gryde, og kog dem 10 min. under låg. si ekstrakten gennem en sigte, og kom det i en ren og skoldet flaske.
  2. Luk til, og opbevar flasken i køleskab. gløggekstrakten kan holde sig en uges tid.

 Når gløggen skal laves

Bring 1 flaske kraftig rødvin til kogepunktet. rør gløggessensen i sammen med 2 dl mandelsplitter og 2 dl rosiner. Du kan evt. udbløde rosiner og mandler i portvin eller cognac inden da. Varm kort gløggen op, uden at den koger.

(Pssst… Du kan også lægge rosiner i blød i portvin og lave julegløgg med portvinsrosiner)

Alkoholfri gløgg

Vil du hellere lave en alkoholfri gløgg, så børnene også kan få et glas med, så kan du bruge æblemost eller æblejuice. Prøv f.eks denne opskrift: Børnegløgg: Alkoholfri gløgg med æblemost

Er du ikke så meget til æblemost og vil du gerne lave en rød gløgg uden rødvin (og alkohol), så prøv denne skønne tranebærgløgg - Gløgg lavet på tranebærsaft er friskere, end når man laver den af rødvin. Her får du en opskrift på en skøn rød gløgg lavet helt uden rødvin.

Anderledes gløgg

Vil du gerne prøve noget lidt anderledes i år kan du kaste dig ud i at lave Vin Chaud, som er franskmændenes svar på den gode gamle juledrik – vi har piftet den lækre vin chaud op med ekstra krydderier og den italienske dessertvin masala – og opskriften få du lige her:
Fransk gløgg: Vin chaud

Har du mod på en meget anderledes gløgg-oplevelse kan du prøve at lave tomat-gløgg, eller en jule Bloody Mary, som det også hedder – her er rødvinen skiftet ud med tomatjuice og spiffet op med tabasco, worchestershire sauce og selvfølgelig vodka.
Tomatgløgg: Jule Bloody Mary

Så ligegyldigt hvilken form for gløgg du vil servere for dine gæster eller lune dig med på en kold decemberdag, så finder du det her. Husk også at du her på ALT.dk kan finde masser af skønne opskrifter på:

Julesmåkager, Vafler og Æbleskiver, som du kan servere sammen med din julegløgg.

Velbekomme & rigtigt gløggelig jul!