Jordbær - skønne opskrifter med de røde bær

De lækreste opskrifter med jordbær - mange bruger kun de søde røde bær i rødgrød, is, kager og desserter, men det er stor synd og skam, for jordbær er en skøn ingrediens i masser af varme retter, salater og som tilbehør til f.eks. grillmad og pulled pork. Her på siden finder du vores allerbedste opskrifter med jordbær. Velbekomme & god fornøjelse 🍓

Læs mere

Jordbær - Smagen af sol og sommer

Det smukke, røde jordbær er sødt og sundt, og for mange et synonym for hyggelige stunder og velsmag. Hvad enten du plukker dem selv, eller køber dem i butikkerne, er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge jordbær til.

Jordbær er bedst, når de har modnet på planten og er blevet plukket samme dag, som de skal spises. Opbevar bærrene køligt, men tag dem gerne ud af køleskabet et par timer før, de skal bruges – så smager de af mere.

Skyl friske jordbær i en balje med koldt vand, kort før de skal nydes. Lad dem dryppe af, og pil derefter de grønne kronblade, der kaldes for „haserne”, af. Meget modne bær er gode at sylte og til at lave puréer og grød af. Er bærrene ikke helt modne, kan de drysses med lidt sukker.

(Kilde: Katrine Klinken, Hjemmet)

Danske jordbær

Den danske jordbærsæson er kort, så nyd de lækre og sunde bær morgen, middag og aften f.eks. på cornflakes, på yoghurt, på rugbrød, i salat eller som snack/slik. Vælg friske bær, der er faste og klart røde. Stilken skal være frisk og grøn.

Jordbær skal helst spises samme dag, som de er plukket/købt. Skal de gemmes, skal de ikke skylles, men blot opbevares i grønsagsskuffen i køleskabet. Tag dem ud et par timer før brug - kolde jordbær smager ikke af noget. Skyl jordbærrene i rigeligt, koldt vand og lad dem dryppe af i et dørslag. Tør dem i køkkenrulle eller et rent viskestykke og nip stilkene af.

(Kilde: Sandra Leigh Draznin)

Vidste du…. at jordbær er både sunde – og kalorielette

Jordbær indeholder meget C-vitamin, kalium, fibre og plantestofferne „fytokemikalier”. De kan derfor være med til at modvirke kræft og beskytte dit hjerte.

Desuden indeholder jordbær også mineralet zink, som er med til at styrke dine slimhinder og dit sexliv. De skønne bærs karakteristiske sødme skyldes et naturligt sukkerstof. Jordbær indeholder få kalorier, så spis endelig løs af det skønne sommerbær.

(Kilde: Lene Hansson, Hjemmet)

 Det kan du (også) bruge jordbær til

Lav en jordbærmad – jordbær er det skønneste pålæg, du kan forestille dig. En ristet bolle eller skive brød smager herligt smurt med flødeost rørt med lidt honning og skiver af friske jordbær på toppen. 

jordbaer-mad.jpgFoto: Thomas Hergaard

Kombinér de friske jordbær med mynte - Skyl jordbær i en balje med koldt vand, lad dem dryppe af i et dørslag, og nip derefter haserne af jordbærrene. Frisk mynte smager dejligt sammen med jordbær. Der er forskel på, hvor kraftigt smagende bladene er. Smag på dem for at vurdere mængden, der skal bruges.

jordbaer.jpgFoto: Line Falck

Lav din egen jordbærvand - Koldt vand med smag
Vand er godt på alle tider af døgnet. Nyd koldt vand med skiver af jordbær, citronskiver og citron-melisse. Det er især godt som drink mellem måltiderne. 

jordbaervand.jpgFoto: Line Falck

Og så kan du selvfølgelig også lave en skøn omgang jordbærsyltetøj eller jordbærmarmelade. Prøv fx denne nemme og lækre version med ingefær:

Jordbærmarmelade med ingefær

Foto: Jesper Glyrskov, Opskrift: Sandra Leigh Draznin

jordbaer-marmelade.jpg

Arbejdstid: 30 min.
Kogetid: 10 min.
Ikke fryse-egnet
(ca. 2 l)

1 kg jordbær
1 usprøjtet citron
1 dl vand
1 kg syltesukker
1 stk frisk ingefær

Sådan laver du hjemmelavet jordbærmarmelade

  1. Skyl og nip jordbærrene. Skær dem i halve eller kvarte og kom dem i en gryde sammen med 1-2 tsk fintrevet citronskal og vand. Giv bærrene et opkog og kog dem 5 min. under låg.
  2. Tilsæt syltesukkeret og ca. 1 spsk fintrevet ingefær og bland det godt.
  3. Bring jordbærrene i kog igen og lad dem koge kraftigt i 5 min. Tag gryden af varmen, fjern skummet og lad marmeladen stå i gryden i 15 min.
  4. Hæld marmeladen på rengjorte, skoldede glas og luk dem til med det samme.
  5. Opbevar mørkt og køligt. Brug marmeladen på brød, til pandekager og is eller som fyld i en lagkage.

Jordbærgrød eller rødgrød - smagen af den danske sommer

Jordbærgrød – den gode gamle rødgrød, der smager af sol og sommer. Der er et utal af fortolkninger af, hvordan en jordbærgrød skal laves og om hvilke bær, der skal i en rødgrød… det skal vi ikke gøre os til dommer over. Her får du 3 klassiske jordbærdesserter:

Jordbær med fløde, jordbærgrød og jordbær med citron

jordbaer-groed.jpg

Foto: Thomas Hergaard, opskrifter: Hanne Bloch

Jordbær med fløde, jordbærgrød og jordbær med citron er tre vaskeægte klassikere. Her får du de tre skønne opskrifter fra Hjemmet

Jordbær med fløde

Friske jordbær med fløde skal serveres, mens sæsonen er der, dvs. juni-juli. Skyl kun jordbær, hvis det er højst nødvendigt og aldrig efter, at blomsten er fjernet.

Arbejdstid: 10 min.
Fryseegnet: Uaktuel
(4 personer)

3/4-1 kg jordbær (helst nyplukkede)
sukker efter smag
fløde

  1. Nip jordbærrene efter skylning.
  2. Lad dem dryppe godt af, før de hældes i en serveringsskål.
  3. Drys dem med lidt sukker og servér iskold fløde til.

Jordbær med citron

Arbejdstid: 15 min.
Trækketid: 1 time
Ikke fryse-egnet
(4 personer)

3/4 kg jordbær
1 dl sukker
revet skal og saft fra 1 usprøjtet citron

  1. Del de nippede jordbær i halve, hvis de er meget store.
  2. Vend dem i en skål med sukker, revet citronskal og -saft.
  3. Lad dem trække koldt 1 time før servering.

Jordbærgrød

Arbejdstid: 30 min.
Kogetid 6-8 min.
Ikke fryse-egnet
(4 personer)

500 g rabarberstilke (fintsnittede)
Ca. 1/2 l vand
500 g jordbær
100-150 g sukker (eller efter smag)
1 stang vanille
frugtgrødsjævner (eller kartoffelmel)

Tilbehør: piskefløde eller halvt piskefløde og sødmælk 

  1. Kom rabarberne i en gryde med vand og lad det koge i 6-8 min. Si det og hæld saften tilbage i gryden.
  2. Kom de skyllede og nippede jordbær i og tilsæt sukker og flækket vanillestang. Lad det koge i 5 min.
  3. Udrør jævning i koldt vand eller saft og rør det i den koghede grød. Det må ikke koge efter jævningen, da grøden risikerer at blive „lang”.
  4. Hæld grøden i en skål og drys med sukker, så der ikke dannes skind.

Tips: Drys finthakkede mandler på den færdige grød, efter at den er hældt i serveringsskålen.

Så ligegyldigt om du er til jordbærgrød, en jordbærmarmelade, jordbærkage eller en jordbær-drink, så finder du hele her på siden. Opskrifterne er fra Hjemmet, hendes verden, BoligLiv, fit living & ALT for damerne.