Kinesisk mad – de bedste opskrifter fra Kina

Her på ALT.dk kan du finde masser af inspiration til en kinesisk middag. Vi har nemlig samlet de allerbedste opskrifter fra det kinesiske køkken, og det tæller naturligvis både wok og retter med sursød-sauce. Du kan også finde en guide til, hvordan du selv laver en god peking-and. Eller hvad med en omgang stegte dumplings?

Se de lækre opskrifter her.

Læs mere

Sursød-sauce, soja, forårsruller, pekingand, nudler og wok. Det kunne lidt lyde som starten på et menukort på en kinesisk restaurant, og det er da også alle retter og tilbehør, der er klassikere i det kinesiske køkken. Den kinesiske mad er god, krydret og nogle gange rigtig stærk. Og så er vi vilde med den, hvilket de mange kinesiske restauranter rundt omkring i landet vidner om.

Faktisk er der også en kinesisk restaurant med i vores guide til de 10 bedste, nye spisesteder i København, ligesom The Ricemarket, der er et kinesisk spisested, er på listen over anbefaledes frokoststeder i København. De kinesiske restauranter behøver du ikke besøge hver gang, du har lyst til at spise forårsruller eller pekingand. Du kan nemlig lave god kinesisk mad i dit eget køkken med opskrifterne her på siden. Og bare rolig. Ingen af dem indeholder hverken hund eller slange.

Hoisinsauce, sursød-sauce, fiskesauce og soja

Det er svært at forestille sig forårsruller uden en gang soja til. Eller en nudelret uden sursød-sauce. Begge dele er saucer, der er nogle af de vigtigste smagsgivere i den kinesiske madlavning. Det er saucer, der giver smag af salt og sødt, og for fiskesauce gælder det også umami-smag. Når du har dem på lager, er det både hurtigt og let at bikse en kinesisk ret sammen. Heldigvis behøver du hverken rejse til Østen – eller opstøve landets orientalske specialforretninger for den sags skyld – for at få fat på de kinesiske saucer. De fleste supermarkeder har efterhånden et stort og assorteret udvalg af asiatiske produkter. Har du dem i køkkenet, kan du lave et af de tre retter herunder:

Pekingand – en kinesisk klassiker

Du kan for eksempel også lave din helt egen pekingand, der er en vaskeægte klassiker i det kinesiske køkken. ’Peking’ er egentlig en måde at tilberede anden på, og det en smagfuld omgang med soja, honning og ingefær. Pekinganden serveres typisk i kinesiske mandarin-pandekager, og det er også tilfældet i denne omgang hurtig pekingand med pandekager og ris. Hvis du ikke har mod på at lave mandarinpandekagerne selv, kan du købe dem i orientalske specialforretninger. Du kan også bruge helt almindelige madpandekager.

Masser af wok

En anden kinesisk populær tilberedningsmetode er wokstegning. Ordet ”wok” er blevet en betegnelse for retten, men det er i virkeligheden navnet på den gryde, den laves i. Det er kinesisk, når det er bedst! I Kina og Asien er der mangel på brændstof, og dét er faktisk en af grundene til, at wokretterne er så udbredte her. Brændstofmanglen betyder nemlig, at det skal gå stærkt, når maden skal tilberedes.

Wokmaden er lavet til, at det skal spises med pind, og kød- og grøntsagsstykkerne i wokken er derfor oftest noget rustikke. En klassisk wokret kræver ikke meget mere end groftskårne grøntsager, kød og en asiatisk sauce, og så tager det ikke mere end et par minutter at lave den i wokken. Det er derfor slet ikke underligt, at wok er blevet en rigtig go-to-ret for rigtig mange. Skal der snart wok på middagsbordet? Du får tre lækre wok-opskrifter her:

  1. Kinesisk wok med svinekød i sursød sovs
  2. Wok med spinat, kål, svampe og ægnudler
  3. Hoisin-wok med peberfrugt, oksekød og chili