Opskrifter med fisk: Laks, tun, torsk og sild

Mange lækre opskrifter

To gange om ugen. Det er det antal gange, du anbefales at spise fisk. Mangler du inspiration til, hvad du skal lave med fisk? Vi giver dig her masser af fiskeopskrifter til hverdag og fest med alle fisketyper – lige fra laks, torsk og rejer til fiskefrikadeller og de traditionsrige sild, der er uundværlige til både påske- og julefrokosten. Fisk i fad og fisk på grill. 

På ALT.dk finder du nemme og lækre retter med frisk fisk og skaldyr. Bliv inspireret til gode forretter, hovedretter og salater.

Læs mere

Det behøver slet ikke være så svært at få den anbefalede fiskemængde ind i ugens aftensmåltider. Her på siden finder du et væld af forskellige lækre fiskeretter. Det gælder både nemme hverdagsretter og retter, der er perfekte at servere, når du får gæster.

Fisk er den bedste kilde til omega-3

Der er mange gode grunde til at spise mere fisk. For det første indeholder fisk – og især de fede af slagsen – de livsvigtige omega-3 fedtsyrer, der bl.a. er med til at mindske risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme. Læs i vores guide til omega-3 alt om, hvorfor omega-3 er så vigtigt at få tilstrækkeligt af, hvilke fødevarer, der er de bedste kilder og ikke mindst, hvordan du får omega-3 ind i din kost.

Rige på proteiner, fattige på kalorier

Fiskens indhold af livsvigtige mineraler, vitaminer og omega-3 fedtsyrer er naturligvis ikke den eneste grund til at spise mere fisk. Fisk er nemlig også en god kilde til proteiner og for de magre fisketyper som torsk og tun, ikke mindst et lavt kalorieindhold, så de kan være det perfekte aftensmåltid for dig, der prøver at spise sundt.

Klassiske retter og nye favoritter

Lær her hvordan, du steger din fiskefilet og se de mange forslag til, hvad du skal spise til din fiskefilet. Du finder naturligvis også opskrifter på andre klassiske retter som fiskefrikadeller, rejecocktail og stjerneskud eller se de mange versioner af tunsalat, der kan varieres i det uendelige. Hvis du har mod på at prøve klassikere fra andre himmelstrøg, kan du få opskriften på den lækre fiskesalat Ceviche, der har rødder i det latinamerikanske køkken, eller den enkle, men delikate, Salat a la Nicoise fra Frankrig.

4 friske facts om fisk

Hvor meget fisk skal jeg spise om ugen?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du spiser fisk to gange om ugen, så du i alt får 350 gram. Af dem skal 200 gram helst være fed fisk.

Hvorfor er fisk sundt?

Ved at spise fisk to eller flere gange om ugen, mindsker du din risiko for at få en hjerte-kar-sygdom. Dette skyldes bl.a., at fisk indeholder fiskeolier, jod, selen og D-vitamin.

Hvilke fisk er fede?

Fede fisk, der har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, er bl.a. laks, sild, makrel og ørred. Fisk som sej, torsk, rødspætte og tun er magre fisk.

Hvilke fisk må gravide ikke spise?

Udskæringer af tun, fx tunbøffer, kan indeholde store mængder af kviksølv, der kan skade fostrets hjerne. Tun går under betegnelsen ”Rovfisk”, hvor også bl.a. helleflynder, gedde og aborre hører under, hvorfor disse også skal undgås, hvis du er gravid.