Marokkansk mad – De bedste opskrifter fra det eksotiske køkken

Krydderier, masser af smag og lækre grøntsager er nogle af de elementer, der karakteriserer det marokkanske køkken. Og så er de retterne fra Marokko for alvor blevet populære. Vil du prøve kræfter med de smagfulde retter derhjemme i køkkenet, har vi her på ALT.dk samlet de bedste marokkanske opskrifter fra hele ALT.dk. Se blandt andet, hvordan du laver en god tabouleh eller en klassisk tangine-ret med lam og kikærter.

Læs mere

Det nordvestafrikanske land Marokko er blevet mere og mere populært. Marrakech, der er ét af landets fire hovedstæder, er blandt andet nu et temmeligt efterstræbt rejsemål. Det er der mange grunde til. Grundene tæller både den spændende kultur og smukke natur, men vi vil påstå, at det marokkanske køkken er en af dem også. Marokkansk mad og køkkenets klassikere er smagfulde, lækre og i den grad retter, der kan få mundvandet frem. På ALT.dk er vi i hvert fald vilde med den marokkanske mad! Her på siden kan du finde vores samling af de bedste opskrifter på traditionelle retter fra det nordvestafrikanske land.

Lækre råvarer og smagfulde krydderier

Der er især to ting, der gør det marokkanske køkken så lækkert. En af dem er gode råvarer som tomater, lam og kylling, der er gennemgående ingredienser i de velsmagende retter. En anden ting er den ihærdige brug af krydderier, som gør køkkenet til et stærkt og smagfuldt et af slagsen. Det gælder for eksempel chili. Hvis ikke meget stærk mad er en af dine spidskompetencer, betyder det dog ikke, at du helt skal holde dig fra marokkansk mad. Retterne fra Marokko er, til trods for et indhold af stærke krydderier, nemlig ikke halsbrændende stærke. Tværtimod er det grøntsagerne og kødet, der er i fokus.

Tabbouleh, Harissa og Tangine

Er du endnu ny indenfor den marokkanske kogekunst? Hvis det er tilfældet, er der et par klassikere, du kan skrive dig bag øret. De er for det marokkanske køkken, hvad frikadeller, flæskesteg og bøf med løg er for det danske. Herunder får du en hurtig guide til nogle af de mest kendte marokkanske klassikere.

Tabbouleh

Tabouleh er en krydret, men alsidig bulgursalat, der kan bruges som tilbehør i mange andre retter og ikke kun dem, der er marokkansk-inspirerede. Bulgur er en meget anvendt råvare i Marokko, hvorfor retter med de knækkede hvedekerner er ganske fine at servere, når det skal rigtig marokkansk. Vi har masser af opskrifter på forskellige bulgursalater på ALT.dk. Her kan du blandt andet finde opskriften på bulgursalat med oliven, en version med æble, chili og feta og ikke mindst flere tabouleh-varianter.

Harissa

Med harissa har du ikke en ret, men derimod en ingrediens, der går igen i rigtig mange marokkanske opskrifter. Harissa er en stærk chilipasta, der ligner rød pesto til forveksling. Det er det dog langt fra. Harissa minder både smags- og konsistensmæssigt mere om sriracha, den velkendte chilisovs, da den også er flydende og meget, meget stærk. Det skyldes det høje indhold af chili, ligesom paprika er med til at give harissaen dens kraftfulde smag.

Tangine

Tangine er heller ikke navnet på en ret, men nærmere navnet på et fad, du kan tilberede retter i. En tangine er et lerfad, der stammer fra det nordafrikanske køkken, og som har banet vejen for en hel tradition indenfor madlavning. Lerfadet har et kegleformet låg, og det er hovedsageligt simreretter, der laves heri. Det foregår typisk ved, at tanginen fyldes op med ingredienser, der får lov at hygge sig i flere timer. Når en rets navn indeholder ’tangine’, kan du med andre ord være sikker på, at der er tale om en simreret. Det gælder også de opskrifter, vi har her på ALT.DK. Du kan blandt andet prøve kræfter med denne tangine med lam, kikærter og abrikoser.

Retter med lam og kylling

Det marokkanske køkken byder på lam i massevis. Lam har en karakteristisk smag og er typisk en madvare, der deler vandene. Hvis ikke lam er på top ti-listen hos dig eller andre i familien og derfor noget, I sjældent eller aldrig spiser, er det dog ikke det eneste slags kød, der bruges meget i det marokkanske køkken. Ligesom lam er kylling en stor del af kogekunsten i det nordafrikanske land, så kyllingeretter er der derfor en del af. Se bare de fire retter herunder, der er lavet med forskellig slags kylling:

  1. Kyllingegryde med abrikoser og mandler
  2. Marokkansk kyllingesalat med couscous
  3. Spicy marokkansk kylling
  4. Marokkansk kylling