Overgangsalder: Symptomer og gener

Vidste du, at det er en myte, at kvinder i overgangsalderen vender vrangen ud på sig selv og
muterer til uforudsigelige og urimelige hystader. Det sker kun for ganske få. Størstedelen af alle kvinder glider nogenlunde smerte- og symptomfrit gennem den periode.

Få styr på symptomer på overgangsalderen og hvornår den går i gang. Find også ud af om mænd kommer i overgangsalder, og hvordan du reducererer generne.

Læs mere

Nogle kvinder i overgangsalderen sveder så meget om natten, at de må stå op, gå i bad og skifte sengetøj. Andre har menstruation i ét væk i årevis. Og andre igen sidder hult foran spejlet og kigger på en kvinde, som ikke længere kan få børn, og som efterhånden er den ældste på sin arbejdsplads.

Der er stor forskel fra kvinde til kvinde på, hvordan overgangsalderen føles. Men at alle kvinder omkring de 50 går i panik og mister både deres humoristiske sans og livskvalitet, det passer ikke. En stor undersøgelse “overgangsalderen – set fra kvindens perspektiv” har vist, at halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen oplever perioden positivt.

De er lettede over at slippe for menstruationer og graviditetsangst. De griber muligheden for personlig udvikling. Og de nyder friheden til at kunne koncentrere sig om egne interesser. Undersøgelsen er lavet af forsker Anne Charlotte Hvas, Panum Instituttet, Københavns Universitet.

For mange er overgangsalderen begyndelsen på en helt ny epoke. Måske er børnene flyttet hjemmefra, og der er pludselig tid og plads til at dyrke nye eller længe glemte interesser. Økonomien er ofte god og levner plads til rejser eller andre drømme. Og den nye frihed giver et løft af energi til mange. Overgangsalderen kan på den måde være en bro, der skal passeres for at nå over på den side, hvor der er mere ro, overskud, visdom og frihed.

Typiske symptomer på overgangsalder

  • Hedeture (opleves af tre ud af fire kvinder)
  • Svedeture om natten
  • Uregelmæssige blødninger
  • Ledsmerter
  • Træthed og hovedpine
  • Humørsvingninger
  • Manglende sexlyst og tørre slimhinder
  • Vægtændringer
  • Indre uro og søvnløshed
  • Depression og hjertebanken

♥ 20 procent af alle kvinder glider problemfrit gennem overgangsalderen uden symptomer.

♥ 20 procent lider under symptomerne.

♥ 60 procent har moderate symptomer.

Overgangsalderen varer 5-10 år

Klimakteriet eller overgangsalderen er den livsfase, der markerer afslutningen på den fødedygtige alder, og den varer fem-ti år. I løbet af klimakteriet hører menstruationerne op. Det kaldes menopausen. De fleste kvinder oplever menopausen omkring 50-årsalderen. Men hos nogle hører menstruationerne op i 40-års-alderen, og hos andre når de er 60.

Det er svært at spå om, hvordan din overgangsalder bliver. For nogle er det en ren lettelse at slippe for menstruation og PMS, for andre er det en årrække med hedeture og humørsvingninger.

Sådan kan du reducere generne i overgangsalderen

  • Hvis du generelt lever sundt, kan det være med til at lindre og reducere generne i overgangsalderen.
  • Spis masser af grønsager og frugt, så du får alle de vigtige vitaminer og mineraler.
  • Forkæl dig selv – brug tid på at tilberede lækre retter af sunde råvarer. Det kan godt være, det tager lidt mere tid, men til gengæld undgår du usunde hovsa-måltider i stil med frosne fiskefileter, pose-sovse og pommes frites.
  • Drik vand. Undgå cola, og find et moderat leje, hvad angår te og kaffe.
  • Pas godt på dine knogler. De hormonelle forandringer gør, at knoglerne hurtigere afkalkes. Mælkeprodukter, ost, gryn, grønne grønsager, brune og hvide bønner, mandler, tørrede figner og groft brød er gode kilder til kalk. Ellers tag et tilskud.
  • Få rørt dig. Motion styrker både din krop og dit humør. Du behøver ikke købe et dyrt årskort til et smart fitnesscenter. Lange gåture, smukke cykelture, havearbejde osv. er endnu bedre, fordi du her som ekstra gevinst får den friske luft, naturoplevelsen og dagslyset. Alt sammen er afgørende for det mentale velbefindende, fordi vi oprindeligt er “designet” til at opholde os udendørs.
  • Begræns mængden af alkohol. Nyd et enkelt glas eller to – lad være med at lade det blive til en flaske om dagen.
  • Og indstil dig på, at overgangsalderen kommer, det er en del af din naturlige livscyklus.

Kommer mænd i overgangsalder?

Der findes meget viden om kvinder og overgangsalder. Langt færre ved, at mænd også kan opleve gener, når kønshormonerne svinder – det gælder bl.a. nedsat sexlyst, tab af muskelstyrke og forøgelse af kropsfedt. I 2017 udgav Rigshospitalet et studie af 1.000 mænds testosteronniveau målt over 10 år, og resultaterne viste, at andelen af testosteron i blodet er højest først i 20’erne og daler støt med alderen. Nogle betegner hormontabet som ’den mandlige overgangsalder’, mens andre har døbt det ’andropausen’ som en mandlig pendant til menopausen.

Læs mere om Mænd og overgangsalder på Euroman.dk

3 eksperter: Vores bedste råd om overgangsalder

Karin Jaspers: Husk at se på dig selv med kærlige øjne

– Når du går i overgangsalderen, vil du helt naturligt få et øget fokus indad. Du er simpelthen nødt til at lægge mærke til kroppens nye reaktioner og hjælpe den til at finde en ny balance. Du skal så at sige lære kroppen at kende igen. For at opnå psykisk balance er du nødt til at have balance i kroppen først.

Når det er sagt, kommer overgangsalderen for mange kvinder til at handle om at tage stilling til, hvor energien nu skal rettes hen. Den øgede fokus på kroppen vil give mindre energi til andre ting, men samtidig vil mange jo gå ind i en livsfase, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og det giver pludselig energi til at gøre noget nyt. Find ud af, hvad der er vigtigt for dig i livet. Din egen glæde bør være ankeret i den nye livsfase, og måske opdager du, at der er andre sider af livet, du har længtes efter. Hvad har du indtil nu ikke haft tid til at gøre?

Derudover kan man også tænke over, hvordan de sidste år af arbejdslivet skal bruges. Måske er der et talent, du gerne vil bringe i spil på en ny måde, inden pensionen er nået. Spørg dig selv, hvilke talenter du har udover at sætte børn i verden. Hvis du oplever en tomhedsfornemmelse af ikke at kunne reproducere dig selv mere, skal den tomhed fyldes ud med noget nyt. Mange kvinder får en livskrise i overgangsalderen. Det skyldes, at de pludselig ser, at omgangskredsen rammes af sygdomme og måske endda falder fra. Men her gælder det om at værdsætte det liv, man har.

Ernæringsekspert Louise Bruun: Hold dig fra sukkeret

– Vi ved, at kosten har stor effekt på hormonbalancen. Det gælder alle hormonelle påvirkninger, både PMS, pubertet og overgangsalder, men hvis du kan stabilisere dit blodsukker, vil du opleve, at hormonerne holder op med at drille. Blodsukkeret påvirkes, når vi spiser sukker, fordi det får kroppen til at producere stresshormon for at sænke blodsukkeret igen. Men hver gang stress-hormonet udsendes, kommer kroppen i alarmberedskab, hvilket blandt andet påvirker fordøjelsen. På lang sigt kan det give fedme omkring maven.

Lidt sukker skader ikke, men store mængder kan ødelægge humøret, sexlysten, immunforsvaret og ikke mindst hormonbalancen. Svaret er at spise grøntsager, fedt og protein i stedet for sukker i alle dets former, fx kage, frugt og hvidt brød. I stedet for at forsøge at øge blodsukkeret med et æble, skal du prøve at spise et æg eller en håndfuld mandler. På lang sigt vil det have samme effekt som æblet, men du undgår de hormonelle ubalancer, som sukker er med til at give.

Gynækolog Christine Felding: Vær ikke bange for hormoner

– Jeg tror ikke, kosten spiller den store rolle i forhold til overgangsalderen. Soja hjælper, og det ved vi, fordi overgangsalderens symptomer stort set ikke findes hos japanske kvinder, som spiser meget soja. Vi ved også, at stærk mad og alkohol forværrer symptomerne på overgangsalderen. Hos mig, kan de kvinder, som er generet af overgangsalderens symptomer, få det eneste, som vi ved hjælper mod overgangsalderens gener: hormoner. Det tager en uge, så er den hormonelle ubalance bragt på plads. Det er rigtigt, at hormonerne er blevet beskyldt for at øge risikoen for brystkræft, men jeg synes, at generne ved overgangsalderen kan være så ødelæggende for livskvaliteten, at man skal tage chancen alligevel.