Quinoa: Sunde og velsmagende superfrø

Quinoa er her, der og alle vegne. På relativt kort tid er quinoa, efter at være udråbt til en såkaldt superfood, at finde i et væld af opskrifter. Det er heller ikke længere kun helsekostforretninger, der har de små, sunde frø på hylderne - quinoa kan fås i langt de fleste supermarkeder efterhånden. Se vores mange opskrifter med quinoa her på ALT.dk.

Læs mere

Med masser af sunde egenskaber, herunder et relativt stort indhold af vitaminer og mineraler, og masser af anvendelsesmuligheder, er det ikke uden grund, at de næringsrige, små frø er blevet så populære i de danske køkkener. I salater er de en sikker vinder og efterhånden en klassiker, men quinoa kan faktisk bruges til meget mere end det. Det gælder blandt andet i bagværk af forskellig art. Du kan se alle de lækre måder at bruge dine nyindkøbte quinoafrø her, hvor vi har samlet de bedste opskrifter med de sunde frø.

En gammel nyhed

Det kan godt være, at quinoa stadig er en ny ting her i Danmark, men det er den til gengæld ikke i resten af verden. Quinoaen stammer fra Sydamerika, nærmere betegnet Andesbjergene, og her er den en meget vigtig afgrøde. Det er dog først de senere år, de sunde frø er kommet ind i det danske madforråd. Der findes tre forskellige farver af quinoa; hvid (eller lys), rød og sort.

Forskellen på de forskellige typer er, udover farven, smagen. Den lyseste af de tre varianter har en ris-agtig smag, og gør sig derfor godt som tilbehør i retter, hvor man ellers ville have brugt ris eller lignende. Den røde quinoa er med en smag, der er nøddeagtig, meget anvendelig og sidst, men ikke mindst er der den sorte quinoa, der er noget skarpere i smagen end de andre to.

Quinoa – en proteinrig superfood

Hvad har chiafrø, quinoa og hampefrø til fælles? Svaret er ikke kun, at de alle sammen er frø, men at de alle sammen er såkaldte superfoods. Det, der kendetegner superfoods, er, at den enkelte fødevare blandt andet har et højt indhold af vitaminer og mineraler, essentielle fedtsyrer, antioxidanter og fibre. Og ofte mange ad gangen.

I quinoas tilfælde er det især indholdet af aminosyrer, E-vitaminer og B-vitaminer, der gør den til en superfood – ligesom magnesium og zink er en del af pakken. I artiklen 7 trendy sundhedsbomber kan du blive meget klogere på de forskellige frø og ikke mindst fire andre superfoods, eller du kan læse om 9 forskellige små frø med stor, sund effekt. Det gælder blandt andet hør-, sesam- og lucernefrø.

En anden grund til, at de små, runde quinoa-frø lovprises, er, at de har et relativt højt indhold af proteiner. Det betyder blandt andet, at frøene er velegnede til vegetarer og veganere, der ikke får proteinerne fra kød, og derfor skal have dem fra planteriget.

Til morgen, middag og aften

Med de mange retter, du kan bruge quinoaen til, er der næppe fare for, at du brænder inde med frøene. Du kan nemlig spise dem til morgen, middag og aften, alt afhængig af, hvordan du tilbereder dem. Hvis de skal bruges til et morgenmåltid, kan de indgå som et næringsrigt supplement til havregrynene eller ryge en tur i havregrøden, som i for eksempel denne opskrift på havregrød med mandelmælk og quinoa. Du kan også bage med de små frø – her i form af quinoaboller med mandler eller i småkager som  havregryns-cookies med valnødder.

Et sundere alternativ til de søde cookies kan du selv lave med disse nøddebarer. De lækre nøddebarer er, med et indhold af både cashewnødder, mandler og naturligvis quinoa, sprængfyldte med sunde fedtstoffer. Er det i stedet til middags- eller aftensmaden, quinoaen skal anvendes, kan du også lave quinoafrikadeller med feta, blomkål og ramsløg eller bruge dem som fyld i en salat. Det er måske dén anvendelse, i salater, der er den mest almindelige. Af den grund har vi et stort udvalg af salatopskrifter med quinoa, og herunder finder du seks af dem:

Fire fif til quinoa

Hvis du ikke tidligere har prøvet kræfter med quinoaen, er du måske i tvivl om, hvad det er for en størrelse og ikke mindst, hvordan du tilbereder den derhjemme. Her får du fire fif til de små superfrø:

1. Hvad er quinoa?

Quinoa er sydamerikansk plante, hvis protein- og vitaminholdige frø kan koges og bruges som erstatning for ris og pasta.

2. Hvordan koger man quinoa?

Du skal først og fremmest skylle quinoaen i koldt vand. Herefter bringer du den i kog og lader den passe sig selv i 15-20 minutter. En deciliter quinoa kræver to deciliter vand.

3. Hvor kan man købe quinoa?

Quinoa-frøene kan købes i assorterede supermarkeder og helsekostforretninger.

4. Hvad kan man bruge quinoa i?

De kogte quinoa-frø er ofte at finde i salater, men kan også bruges i bagværk eller som erstatning for havregrynene, når du laver havregrød.