Festival – pakkelister, street style, guides, her skal du spise

  • Hvor skal du på festival?
  • Hvad skal du pakke til festival?
  • Hvad skal du have på?
  • Hvad skal du spise?
Læs mere

De skønne, danske festivaler

For mange danskere er festivalerne vigtige højdepunkter på året. Både unge og ældre tager år efter år afsted for at nyde sommeren, musikken og samvær med søde mennesker.

Festivalen er en ideel anledning til at se folk, man ikke har set længe, og der god tid til at hygge og feste med gamle og nye venner.

Roskilde Festival er den største festival, vi har herhjemme, men der findes også et helt hav af andre festivaler for både børn, unge og voksne i alle aldre.

Hvad er en festival - ifølge den danske ordbog?

I Den Danske Ordbog finder du følgende definition:

"Større arrangement der som regel strækker sig over flere dage og samler mange mennesker om en række aktiviteter eller begivenheder inden for samme, som regel kunstneriske område, genre eller tema - ofte tilbagevendende, fx en gang om året."

En festival er altså et større arrangement, men det er ikke nærmere bestemt, hvad "mange mennesker" dækker over. Festivalen 'strækker sig som regel over flere dage', og i nogle tilfælde betyder det, at du overnatter der. Mange af de store danske festivaler afholdes om sommeren, men der afholdes festivaler hele året.

Ift. det "kunstneriske område" er mange festivaler centreret omkring musik, men der findes også festivaler specialiseret i fx kunst, film, teater og mad og drikke.

Der er desuden festivaler, der arbejder med lidt af det hele. Fx handler Roskilde Festival, ifølge deres hjemmeside, om "musik, kunst, aktivisme, camping og frihed".

Mere fra det danske sprog

Af den danske ordbog fremgår det, at "festival" er et substantiv, der stammer fra latin. "Festivalis" er afledt af ordet "festus", som betyder "fest" eller "festlig".

Ordet "festivalis" betyder "som hører til en festdag". Om festdagen skal byde på musik, kunst, teater, aktivisme eller noget femte, melder historien ikke noget om.

Latin: Festivalis = Som hører til en festdag.

På engelsk har man adopteret det latinske navn, og i det danske sprog har vi så adopteret fra engelsk. "Festival" er altså ad omveje kommet ind i den danske ordbog.

Med denne lektion i det danske sprog ude af verden, kan vi gå videre til det, der netop omhandler festus/ fest.

 

 

Festival, substantiv:

Via engelsk festival fra latin festivalis 'som hører til en festdag', afledt af festus 'fest-, festlig'

"Større arrangement der som regel strækker sig over flere dage og samler mange mennesker om en række aktiviteter eller begivenheder inden for samme, som regel kunstneriske område, genre eller tema - ofte tilbagevendende, fx en gang om året."

Kilde: Den Danske Ordbog, Ordnet.dk

 

 

Pakkeliste: Hvad skal man pakke til festivalen?

Det er lidt af en kunst at pakke til festival, så lad os hjælpe dig på vej med en pakkeliste. Den er ikke komplet, men en række overordnede punkter, du kan tilpasse.

Listen tager udgangspunkt i den festivaloplevelse, der er mest udbredt i Danmark: Musik-festivaler som Roskilde Festival og Smukfest, hvor man overnatter uden for festivalpladsen.

Det essentielle:

Festivalbillet, eventuel medicin, solcreme, sygesikringsbevis, betalingskort og mobiloplader.

Til (den gode) nattesøvn:

Du skal bruge telt, sovepose og luftmadras/ liggeunderlag. Det kan også anbefales at medbringe hovedpude, som gør nattesøvnen en hel del mere behagelig.

Husk også ørepropper og sovemaske, så du kan lukke lys, musik og andre lyde ude, når du skal slappe af. (Medbring desuden ørepropper til musik, så du kan passe på ørerne, hvis du står oppe foran scenen og skråler med på din yndlings-musik.)

Personlig hygiejne:

Pak håndklæde, shampoo og bodywash, så du kan tage et ordentligt bad. Medbring derudover tørshampoo og vådservietter, så du nemt kan friske dig op, hvis køen til badene er for lang. (Eller du er for træt. Eller stemningen i campen er for god til at gå. Eller du ikke kan nå det, inden du skal ind på festivalpladsen.)

Derudover skal du selvfølgelig huske tandbørste og en deodorant, du ved, du kan stole på.

Håndsprit er ligeledes essentielt på festival, da hygiejnen ikke nødvendigvis er fantastisk - for at sige det mildt.

Hud og hår:

Tricket er at holde det simpelt på festivalen. Hverken hår eller makeup behøver at være kunst, det skal bare fungere, og du skal føle dig godt tilpas - også, hvis der bliver taget et sneaky foto eller to af dig.

Pak derfor hårprodukter og makeup, du kender godt. Så kan du nemt komme til at se ud, som om du er helt ovenpå, selvom det føles, som om du har været på Roskilde Festival i en måned.

Få vores bedste skønhedstips til festivalen her.

Tøj:

På en enkelt festivaldag kan man nærmest komme hele året rundt vejrmæssigt, så festivaltasken skal pakkes med tøj til lidt af hvert.

Den store kunst er at pakke i lag, så du nemt kan tage tøj af og på. Sørg for, at meget af dit tøj kan kombineres på kryds og tværs, så du kan sammensætte forskellige outfits afhængigt af vejret - og hvad der er rent.

Overtøj og sko:

Medbring en praktisk jakke af en art (fx regnjakke eller windbreaker) og gode sko. Gummistøvler er ikke nødvendigvis et must, for du kan også komme langt med et par læderstøvler.

Mad:

Hvis du overnatter på festivalen, skal du have mad med. Og så må du selv afgøre, om du er til dåsetun og lunkne øl, eller du foretrækker lidt mere luksus.

Uanset hvad, gør du klogt i at have snacks af en art med, så du kan stille den værste sult, når du vågner om morgenen eller står lige foran scenen imellem to koncerter og ikke vil miste din plads.

Læs også denne guide til mad, du bør prøve på Roskilde Fesival.

Drikke:

Hvis du drikker øl eller cider, så husk at tage nogle med, så du ikke skal købe dem alle sammen på festivalen.

Medbring også gerne sodavand og andet, der ikke indeholder alkohol. Det bliver du glad for, når du vågner fredag morgen efter næsten en uge på Roskilde Festival og stadig har et par dage med musik og fest tilbage.