Tzatziki – de bedste opskrifter på den græske agurkesalat

Tzatziki leder tankerne hen på lune aftener på græske øer, smukke middelhavsøjeblikke og selvfølgelig lækker mad. For du kan næsten ikke nævne en ret i det græske eller tyrkiske køkken, der ikke kan serveres med en lækker cremet tzatziki til. Men det er ikke kun i landene omkring middelhavet, at den lækre ’agurkesalat’ er populær – her i Danmark har vi for alvor også taget den til os, og bruger den som lækkert tilbehør til både grillmad, salatbuffeter, lammekøllen til påske og meget meget mere.

Læs mere

Hvad er Tzatziki

Ifølge Wikipedia er det en spise, der mest forbindes med det græske køkken, men også bruges meget i regionerne i den østlige del af Middelhavet. Tzatziki består af reven eller fintskåren agurk, drænet ("græsk") yoghurt, knust eller finthakket hvidløg samt olivenolie og salt. Der tilsættes i visse egne af Grækenland også dild. I Grækenland i sjældne tilfælde krydret med mynte og i Tyrkiet med dild. I det græske køkken altid som et tilbehør til kød, men i Nordeuropa bruges Tzatziki bredere.

Tzatziki passer godt til al slags mad og her får du en fin basisopskrift, som du nemt kan tilpasse til dit eget køkken.

Du skal bruge
5 dl drænet yoghurt eller græsk yoghurt 10 %
2 agurker
1-2 fed hvidløg
salt
peber
2 spsk. god olivenolie.

Sådan gør du:

  1. Halver agurkerne på langs, og skrab kernerne ud med en ske.
  2. Riv agurkerne groft, vend dem med lidt salt, og lad dem trække i 5-10 min.
  3. Lad dem dryppe af, og tryk eller vrid væden fra.
  4. Rør agurken ud i yoghurt, og smag til med hvidløg, salt, peber og olivenolie.

Hvad passer til tzatziki?

Den lækre cremede agurkesalat passer til stort set al slags kød og fisk, og fordi den er en god blanding af en salat og en dip er den en perfekt ingrediens på et buffetbord. Tzatziki passer fx god til:

Men du kan også bruge den til mere traditionelle danske retter som fx

Kan man lave tzatziki med creme fraiche?

Det kan man sagtens, men de fleste vil nok foretrække at lave den med et mindre syrligt mælkeprodukt, som f.eks. græsk yoghurt 10 %, som du kan købe i 1 kilos spande i supermarkedet. Du kan også brug alm. yoghurt naturel fra karton, men så skal du dræne den først. Det gøres nemmest ved at hælde yoghurten op i et kaffefilter og lade vandet lige så stille dryppe af.

Vidste du… Du kan også lave den med rygeost?
Her får du en tzatziki-opskrift med rygeost og minimælk 

Hvilke krydderier skal der i?

En tzatziki skal som udgangspunkt ikke krydres, lidt salt og peber og den friske hvidløg er nok. Men du kan med fordel prøve at putte lidt dild i eller drysse lidt basilikum eller timian på toppen inden servering.

tzatziki.jpg

Kan den laves uden hvidløg?

Her vil de fleste grækere nok med fasthed i stemmen sige et stort rungende nej, men kan du ikke lide hvidløg eller får du gæster, der ikke bryder sig om smagen, kan du sagtens lave en version med finthakket løg, skalotteløg eller rødløg.

Prøv den uden agurk

Det kan lyde lidt underligt at lave græsk agurkesalat uden agurk, men rent faktisk kan du sagtens lave den med f.eks.

Og ligegyldigt hvordan du vælger at lave din tzatziki og hvad du vælger at servere den til, så er det rigtigt dejligt tilbehør til både hverdag og fest. Den er nem at medbringe, kan laves i forvejen og opbevares i køleskabet og egner sig derfor rigtigt godt til gæstemad eller som tilbehør til et god t stykke kød fra grillen på en hyggelig grillaften.

Du finder alle vores bedste opskrifter her på siden – velbekomme og god fornøjelse.