DIY: Sådan laver du dine egne sølvsmykker

Foto: Mikkel Bækgaard Se hvordan du selv kan lave fine sølvsmykker.

DIY: Sådan laver du dine egne sølvsmykker

Oplev magien ved at brænde sølv-ler om til de fineste sølvsmykker. Mønstrene i vedhængene kommer fra aftryk med muslingeskaller eller planter.

Art Clay Silver, også kaldet sølv-ler, er en særlig ler, som indeholder fint støv af rent sølv. Når du brænder leret med en gasbrænder, opløses bindemidlet, og der er kun det rene sølv tilbage. Vi viser dig her trin for trin, hvordan du kan lave vedhæng til halskæder af sølv-leret.

Materialer: 

 • Sølv-ler, Art Clay Silver (5 g pr. vedhæng, Metalclay.co.uk)
 • Oyumaru (formbar silikonemasse, Metalclay. co.uk)
 • ½ tsk. Olivenolie
 • Pensel
 • Pudsesvamp (Metalclay. co.uk)
 • Town Talk pudseklud (Metalclay.co.uk)
 • Gasbrænder (den slags man bruger i køkkenet til flambering)
 • Fiberklods til at brænde på (Metalclay.co.uk)
 • Sølvkæde
 • Planter
 • Muslingeskaller eller andet til aftryk

Vi har brugt et Art Clay Silver Basic Kit fra Metalclay.co.uk til at lave disse vedhæng. Sættet indeholder alt det ovenstående undtagen sølvkæde, olivenolie og pensel.

Smykker af sølv-ler.

Trin for trin: Sådan laver du vedhæng

Vi har lavet aftryk i sølv-ler med to forskellige metoder. Ved den første og mest simple metode, har vi trykket en plante ned i leret. Ved den anden metode har vi lavet en støbeform ud af Oyumaru, en særlig silikonemasse, der bliver modellerbar ved 90 grader.

Smykker af sølv-ler.

1A. Vedhæng uden støbeform:

Tril 5 g sølv-ler til en lille kugle. Flad den ud med fingeren. Tryk en plante ned i leret. Pres et hul i vedhænget til kæden med en tandstik. Læg vedhænget til tørre i 24 timer, inden du brænder det.

Smykker af sølv-ler.

1B. Vedhæng med støbeform:

Hæld kogende vand i en lille porcelænsskål. Kom silikonemassen oyumaru ned i vandet. Hold det nede i vandet med en gaffel eller pincet i 2-3 minutter.

Smykker af sølv-ler.

2.

Nu er silikonemassen formbar. Form massen til en kugle, som du flader lidt ud. Tryk en plante eller en muslingeskal ned i den formbare silikonemasse. Du skal arbejde lidt hurtigt, da silikonemassen hærder, når den køler af. Hvis du ikke er tilfreds med aftrykket, kan du bare varme silikonemassen op igen og lave et nyt aftryk. Det er meget nemt at arbejde med. Når du er tilfreds med din støbeform, lader du den køle helt af. Det tager ca. 5 minutter.

Smykker af sølv-ler.

3.

Pensel støbeformen med madolie. Ellers vil sølvleret hænge fast i formen. Dup lidt med et stykke køkkenrulle, så der ikke er for meget olie efterladt på støbeformen.

Smykker af sølv-ler.

4.

Tag 5 g sølv-ler, og tril det til en kugle. Mas det ned i støbeformen.

Smykker af sølv-ler.

5.

Tag det herefter ud af støbeformen. Pres et hul i vedhænget til kæden med en tandstik. Hullet er til at komme sølvkæden igennem senere. Nu skal det tørre i 24 timer, inden du brænder det

Smykker af sølv-ler.

6. Brænding:

Du kan pudse vedhænget lidt med pudsesvampen, inden du brænder det. Så får det færdige resultat en mere glat overflade. Læg vedhænget på en fiberklods, og brænd det med en gasbrænder i ca. 2 minutter. Til sidst bliver helt rødglødende.

Smykker af sølv-ler.

7. Pudsning:

Puds leret op med pudsesvampen. Så vil du se sølvet dukke frem under det hvide lag. Puds efter med pudsekluden til sidst. Sæt til sidst vedhænget i en halskæde.

Arbejd sikkert med sølv-ler:

 • Har du nikkelallergi, anbefales det at have handsker på, når du arbejder med sølv-ler.
 • Sørg for at stå i et godt ventileret rum, når du brænder sølv-ler - gør det gerne udenfor.
 • Vær forsigtig, når du brænder leret med gasbrænderen. Pas på, der ikke går ild i noget, der ligger ved siden af.

Her kan du købe sølv-ler:

Du kan købe sølv-ler i webshoppen Ravstedhus.dk. Du kan også købe et særligt Art Clay Silver Basic Kit i den engelske webshop metalclay.co.uk. I start-kittet har du alt, hvad du skal bruge til at lave sølv-vedhæng af sølv-ler.

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY og Smykker