Laura Dalgaard
SPONSORERET indhold

Laura Dalgaard: ”Jeg er en historiefortæller, og strikken er mit sprog”

Fashion knitwear designer Laura Dalgaard elsker at eksperimentere, og hun giver gerne din sweater en ekstra arm eller maksimerer op med skæve farvecombos og frynser for at skabe fortællinger.

Foto: Liv Kastrup og Charlotte Quitzau
21. nov. 2019 | Håndarbejde | Hendes Verden

Hvordan arbejder du med strik?

Jeg arbejder med strik til beklædning, specielt er jeg glad for at strikke sweatre. Jeg interesserer mig for kompositionen af farver og former, når jeg strikker, ligesom en billedkunstner arbejder med sit værk. Det er den måde, jeg ser tingene på. Mit mål er at skabe balance og kontraster, og det gør jeg med farver og former. Lige som en kunstner ved, der mangler en kontrastfarve eller en grafisk form i billedets ene hjørne, kan jeg se, hvad jeg skal gøre, når jeg designer.

Hvor har du lært at strikke?

Min mormor var virkelig dygtig til at strikke, og jeg er glad for, at vi har glæde af det samme håndværk i dag. Men jeg gad slet ikke at strikke, da jeg var lille, og jeg begyndte faktisk først at strikke for ni år siden. Der var det en god veninde, der introducerede mig til håndværket, og hun gik meget højt op i at strikke på en fri måde. Hver gang jeg søgte kontrol og regler for, hvordan man 'gør', insisterede hun på, at det var helt op til mig. Det var hårdt, og de første par år var mine strikdesign vildt dårlige, og jeg pillede dem stort set altid op igen. Men det gav mig en grundlæggende forståelse af, hvad strik kan. Og før jeg lærteat følge en opskrift, kunne jeg strikke en mønstret sweater.

Læs også: Strik en smuk bluse med rombemønster

moodboard.jpg
Laura lægger stor vægt på farvesammensætninger, og bruger lang tid på at finde præcis de farver, der fremhæver de følelser eller den stemning, hun ønsker i strikdesignet.

Hvilke materialer bruger du?

Jeg er sucker for alle naturlige materialer, og jeg elsker uld, da der findes så mange varianter. Dertil er uld selvrensende, holder os varme, og så har uld den dér lækre følelse, når det er rigtig god kvalitet. Jeg elsker deluxe materialer som kashmir, men det er kun sjældent, jeg strikker med det, da det er så dyrt. Når jeg går i gang med et nyt projekt, overvejer jeg meget, hvilket materiale jeg skal bruge, så det passer til projektet. Hvis jeg strikker mønster, er der for eksempel én type uld, der får mønstret til at træde tydeligt frem. Hvis det er puffy sweater, så et andet materiale. Det være sagt kan jeg også finde på at mikse forskellige materialer for at fremme kontraster i designet.

moodboard2.jpg
Når Laura skal lave et nyt projekt, starter hun med at lave en collage af de ting, der inspirerer hende. Her er det moodboardet til hendes afgangsprojekt, hvor hun skabte en børnetøjskollektion i strik. I collagen finder du både et digt af Khalil Gibran, røde frynser, optisk manipulerede billeder, masker, udklip og billeder fra folkeeventyr, der alle har inspireret Laura til kollektionens univers.

Hvad inspirerer dig?

Jeg er en historiefortæller, og strikken er mit sprog. Hvis jeg skal lave noget, så laver jeg først universet omkring det strik, jeg skal lave ved at skabe en collage. Her henter jeg typisk inspiration fra kunstnere som Matisse og Picasso eller tegnefilm og legetøjsuniverser. Lige nu er det Stranger Things kombineret med Tovi Janssons fantastiske arbejde med farver.

Jeg er tiltrukket af det dystre som et element, og mine design må ikke være for pæne; Der skal altid være én eller anden skævhed i farver, materialer eller formerne, der kan være både asymmetriske, hårde, truende eller bløde. Da jeg skabte en børnetøjskollektion til mit afgangsprojekt, var det også med et fokus på et univers, der omhandlede svære og dystre ting i livet som at miste. Mine værker må godt være lidt uhyggelige lige som de gamle folkeeventyr, så vi kommer væk fra den dér disneyficering.

Hvordan laver du dine værker?

Jeg laver først et moodboard, hvor jeg samler små elementer, der på sigt udgør et baggrundsunivers for mit design. Det kan være en masse udklip, farver, egne tegninger, garner og kunst. Det bliver udgangspunktet for mit videre arbejde. Derefter laver jeg typisk nogle strikprøver, mens jeg studerer moodboardet. Jeg arbejder meget med farvesammensætninger i den her fase. Dernæst overfører jeg mine ideer til formen, som ofte er en sweater – det er klart min foretrukne form, og jeg ser sweateren som mit lærred. Dét, der sker inden for sweaterens form, er så mit arbejde.

Læs også: Skøn retro: Strik en feminin bluse

strikbluse.jpg
Laura lægger stor vægt på farvesammensætninger, og bruger lang tid på at finde præcis de farver, der fremhæver de følelser eller den stemning, hun ønsker i strikdesignet.
påenbakke.jpg
Lauras afgangsprojekt fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skole, hvor hun eksperimenterede med sweaterens form. I processen købte hun bunker af genbrugs-sweatre, som hun klippede op og satte sammen på nye måder.

Hvad gør dine design unikke?

Det er min måde at komponere på og min måde at bruge farver på. Min styrke er helt klart mine farvekombinationer.

Hvordan bruger så du farver?

Når jeg laver min collage, eksperimenterer jeg meget med farver. Det er vigtigt, farverne rammer præcis den stemning eller følelse, jeg gerne vil have frem. Arbejdet sker meget intuitivt, men jeg har dog brugt langt tid på at udvikle en intuition for farver, blandt andet med hjælp fra Johannes Ittens farvelære med baggrund i Bauhaus designtradition. Når jeg går rundt i gaderne, ser jeg farvernes sprog. Det fortæller så meget.

Farvernes relation til hinanden skaber små fortællinger for mig. Tænk bare på den historie, et billede med en lyseblå himmel fortæller. Men skifter du farve på himlen til en mørkegrå, får du pludselig et helt andet billede. Farver ændrer også karakter ved siden af hinanden. Bruger du gul sammen med en lysegrøn, får du et andet udtryk, end hvis du sætter den samme gule sammen med en mørkegrøn. Vores øjne vil se to forskellige nuancer af gul: Det er som magi.

pigemedhjelm.jpg
Du finder altid et skævt og dystert element i Lauras design som her, hvor et ekstra ærme er sat på foran på sweateren.

Hvad har været din vildeste oplevelse med dit strikdesign?

Jeg er overvældet over den interesse, der er for mit arbejde til trods for, at jeg lige er startet som selvstændig. Det er dagligt, jeg får henvendelser fra folk, der gerne vil købe noget eller samarbejde. Det er virkelig smigrende, men også lidt angstprovokerende, for det hele er så nyt.

Hvad elsker du mest ved at være kreativ?

Jeg kan ikke lade være med at være kreativ. Det er en livskilde. Det handler ikke om resultatet for mig, men om processen. Det er processen, der giver mig energi i sådan en grad, at jeg ikke kan forestille mig at undvære det. Det er netop i processen, de nye ting opstår. Det er i fejlene og i det frasorterede. Pludselig finder du frem til noget helt andet, og udvikler dit helt eget udtryk igennem processen. Det er allerbedst, når jeg kan mærke den følelse af: 'Uhhh, nu sker der noget nyt'.

Hvad er dit bedste tip til at strikke?

Vær modig og miks løs. Jeg bliver altid overrasket over, hvor mange ting der faktisk fungerer, når man først går i gang. Det kan for eksempel være garntyper, der ikke umiddelbart passer sammen i tykkelsen, men på en eller anden måde får jeg det til at lykkes. Der er så mange muligheder med garn, og det er bare med at springe ud i det.

stortrøje.jpg
Uhhhhmmm, lune striktrøjer til det kølige efterår. Lige nu er Laura i gang med en ordre på 12 håndstrikkede sweatre og en portion huer til butik Leah Maria.

Hvad laver du lige nu?

Jeg er i gang med en ordre på en masse striksweatre og strikhuer til Leah Maria. Både sweatre og huer er designet af mig, og de bliver håndstrikket. I øjeblikket har jeg to freelancere, der strikker for mig, og jeg er på jagt efter én mere for at nå ordren. Men det er også en udfordring for mig, da det er nyt, at andre strikker for mig. Når jeg selv strikker, kan jeg tilpasse formen undervejs, men det kan jeg jo ikke her. Jeg arbejder derfor meget med kommunikationen omkring designet og udførlige opskrifter, så resultatet bliver på det niveau, jeg ønsker. Derudover er jeg i opstartsfasen af flere spændende projekter, som jeg ikke endnu kan sige noget om, men jeg kan godt afsløre, at indlæringskurven er stejl lige nu.

Anbefalet til dig