Vævestrik fra Hendes Verden

Foto: Voight Prod. Penalhusene er strikket efter præcis samme opskrift, men på forskellige tykkelser pinde – deraf forskellen i størrelse.

Vævestrik fra Hendes Verden

Vævestrik

Penalhus i vævestrik samt vejledning.

**

Penalhus i vævestrik

Mål: Ca. 9 x 19 cm (9 x 20,5 cm).
Garn: Effektgarn, 150 g multifarvet, fv EQ fra Kauni.
Kvalitet: 100 % uld. 150 g = 600 meter.
Garnet sælges i store nøgler på 150 g, så der kan blive mange pennalhuse af 1 ngl.
Pinde: Strømpepinde nr. 2½ og 3 (3 og 4).
Tilbehør: 1 lynlås, 18 cm lang. 1 rest bomuldsstof ca. 24 x 24 cm til for, sytråd i en passende farve.
Strikkefasthed: 37 m og 64 p vævestrik på p nr. 3 = 10 x 10 cm (35 m og 58 p vævestrik på p nr. 4 = 10 x 10 cm).
Tæl 3 m i bredden for hvert ”sildeben” i mønsteret og 1 omg i højden for hver vandret tråd i mønsteret.

Penalhus: Slå 108 m op fordelt på 4 strømpep nr. 2½ (3). Indsæt en mærketråd ved omgangens begyndelse, og lad den følge med op gennem hele arb. Strik rundt i omg. Begynd med 1 omg vr og 1 omg r, og tag på den sidste af disse p 1 m ud i hver 3. m. Der er 144 m. Skift til strømpep nr. 3 (4), og strik endnu 1 omg r. Fortsæt i mønster efter diagrammet, og begynd hele tiden i højre side af diagrammet. Strik lige op i mønster, til arb måler ca. 8,5 cm, slut efter 8. eller 16. p i diagrammet. Skift til strømpep nr. 2½ (3), strik 1 omg r, og strik samtidig hver 3. og 4. m sammen omg rundt. Der er 108 m. Strik 1 omg vr. Luk alle m af i r.

Montering:
Hæft enderne og sy penalhuset sammen i bunden. Sy lynlåsen i åbningen med sytråd. Læg stoffet sammen på midten med vrangen udad, og sy det sammen i siderne. Læg foret ind i penalhuset, så retsiden er synlig, når man åbner penalhuset. Buk den øverste kant af foret om på vrangen, og sy foret til penalhuset med sytråd lige neden for selve lynlåsen.

Vævestrik diagram

Print diagrammet til penalhuset her

Der strikkes rundt i omgange, og mønsteret strikkes hele tiden fra retsiden. Mønsterdiagrammet skal derfor her altid læses fra højre mod venstre. Hvis man derimod strikker frem og tilbage, læses diagrammet fra højre mod venstre på retsidepinde, og omvendt på vrangsidepinde. I givet fald læses mønsteret også anderledes på vrangsiden, jf. tegnforklaringen.

Penalhus i væverstrik

1. Vævestrik i sildebensmønster.

2.3 vr løs af med garnet foran arbejdet.

Hendes Verden nr. 35/2009

VÆVESTRIK

Vævestrik er en strikketeknik, hvor man tager masker løst af med garnet liggende på strikketøjets retside. Teknikken ligner faktisk vævet stof, så navnet er ganske rammende. De tråde, der kommer til at ligge på arbejdets retside, kan som i vævning danne forskellige mønstre – her et sildebensmønster. Vævestrik har en tendens til at blive meget tæt, fordi de vandrette tråde trækker arbejdet kraftigt sammen. Det bidrager til den vævede karakter, men betyder også, at man skal strikke mange masker og mange pinde på et lille stykke. Tendensen kan modvirkes ved at strikke på tykkere pinde – man kan uden problemer gå flere numre op i pindetykkelse i forhold til, hvad garnet normalt skulle strikkes med. Det er en god idé at slå op og lukke af på tyndere pinde og så bruge tykkere pinde til selve vævestrikken – så undgår man, at opslagning og aflukning flaner.

Se, hvad vi ellers skriver om: Strikkeskole lær at strikke og Strikkeopskrifter