v
ALT for damernes fødselshoroskop

Foto: Michael Falgren ALT for damernes fødselsdato er 15. oktober, 1946, kl. 12.

"Fra pæn pige til rebel": Hvad siger stjernerne om ALT for damerne?

Erhvervsastrolog Pernille Bøge har lagt horoskop for 75-års fødselaren, og det står skrevet i sol, måne og stjerner, at hun både er en pæn pige og en rebel. ALT for damerne søger – som Vægten jo gør – at finde balancen.

Når et lille, nyt menneske, et firma eller et ugeblad møder verden, tager det form af dét øjeblik i tid og rum, hvor mødet med verden finder sted.

Horoskopet er et billede af netop det øjeblik. Et unikt, kosmisk fingeraftryk, der leverer en hulens masse data til astrologen. Udfordringen er at fortolke disse data meningsfuldt, så mennesket, firmaet eller ugebladet bliver klogere på sig selv. Så hvem er hun, hende damen, du sidder med i hånden?

LÆS OGSÅ: Ugens sex- og kærlighedshoroskop

ALT for damerne fylder 75 år!

Hurra! ALT for damerne kan i år fejre 75-års jubilæum, og dét skal fejres med masser af fest og nostalgi – men mest af alt med søstersind.

For hvis der er noget, ALT for damerne kan og vil i dag, så er det at bakke op om vores medsøstre og hylde de kvinder, der styrker og løfter andre kvinder.

I 2021 har vi stadig brug for at stå sammen om at forbedre kvinders vilkår – og meget har heldigvis ændret sig, siden ALT for damerne blev sat i verden tilbage i 1946.

Dengang handlede artiklerne i bladet mest om, hvordan man kunne være den bedste kone og husmor. En tur i arkivet vidner om, at bladet til enhver tid har været et kvindelivs-spejl, og selv om noget indhold i dag virker helt skørt, så er det tydeligt, at ALT for damerne altid har haft til hensigt at være på kvindernes side, og i dag bærer vi med stolthed de værdier om søstersind, der er vævet ind i ALT for damernes historie.

Her kan du dykke ned i al vores jubilæumsindhold og komme med på en tidsrejse i de forgangne årtier – måske du genkender dig selv, din mor og din mormor undervejs...

JUBILÆUMSLOGO.jpg

ALT for damerne kom til verden en tirsdag i efteråret 1946, nærmere betegnet den 15. oktober. Af stjernetegn er hun derfor Vægt, men det er der jo mange, der er, så lad os starte med et blik på det helt unikke: fødselshoroskopet.

Ved første øjekast er ALT for damerne indbegrebet af det feminine. Venus, planeten for kærlighed, kvindelighed og skønhed, dukker nemlig op i horoskopet lige på kanten til det område af bladet, som viser image, personlighed og profil.

Den fremskudte Venus fortæller os, at ALT for damerne elsker at iklæde sig det feminines facetter og udtrykke charme, æstetik, selskabelighed, kvalitet og luksus. Ikke en dårlig placering for et dameblad.

Ser man godt efter, tager Venus farve af Skorpionens psykologiske stille dybde, rå power og viljestyrke. Samtidig med at det også bliver påvirket af en optimistisk Skytte-ascendant, der siger: "Lad os rejse, lære noget nyt og udforske hele verden – og det kan kun gå for langsomt!"

I sin grundenergi har ALT for damerne et dybtfølt ønske om at være populær og elsket. Et tema, der gentager sig, når vi kigger på bladets Måne.

Fra pæn pige til rødstrømpe

Astrologisk set udtrykker Månen vores følelser, behov, familie og rødder. Faktisk er Månen ret central, ikke mindst i et virksomhedshoroskop, hvor den fortæller om de ansatte.

ALT for damerne har Månen i Tvillingerne, som er tegnet for kommunikation og omskiftelighed. Den optræder her i området for én-til-én-relationer: Både chefredaktør og medarbejdere har åbenbart et stort, følelsesmæssigt behov for at være i konstant, tæt og personlig dialog med læserne.

Styrken ved denne position er en gudsbenådet evne til at tilpasse sig læsernes omskiftelige behov og forventninger. Til at være i dialog omkring trends og tendenser i omverdenen og tale i øjenhøjde med læserne – ganske som grundlæggeren ønskede det.

Udfordringen er, at ALT for damerne, måske særligt i sine yngre år, har været lidt for optaget af at fortælle det, man troede, at læserne gerne ville have. Det populære, det rigtige, men måske også lidt, undskyld udtrykket, kønsforladte? Og dermed knap så optaget af at udforske egne dybder og redaktionelle ståsteder.

Som vi skal se, blev den rigtig pæne pige med tiden heldigvis både ældre og dybere. Og pludselig stod hun sgu med det ene ben i rødstrømpebevægelsen!

Planeten Uranus repræsenterer radikale oprør, frihed, selvstændighed, nye tider og ny tænkning. Uranus står tæt sammen med bladets Måne, og den "blander sig" i samtalen med læserne. Det har den jo sådan set gjort fra fødslen – men fra midt i 1970’erne bliver Uranus, som bevæger sig hele tiden, aktiv i det område, der for bladet handler om det kollektive og offentligheden.

Her står bladets Mars, Merkur og Jupiter allerede opmarcheret. Så med ét, gøres de klar til et vigtigt arbejde med at formidle en stor dagsorden, som ligger hjertet meget nær.

Med andre ord: Den pæne pige får besøg af sin oprørske tvillingesøster. Faktisk er søsteren en temmelig selvkørende rebel, som elsker at inspirere og chokere læserne med spritnye ideer. Ideer, der klinger af nye familie- og samfundsformer og ny tidsalder.

I den optik er det ikke overraskende, at ALT for damerne ganske radikalt ændrede journalistisk linje: Ind kom pludselig provokerende, rødstrømpebevidste artikler til helt nye læsergrupper.

Redaktionelt set blev der sat fokus på de dybere sider af Venus og det på en helt ny måde: Kvindefrigørelse, køn, seksualitet, psykologi og tabuer. Tænk engang: I 1979 spurgte bladet endda læserne, om de havde oplevet overgreb fra deres egne mænd. Wow!

LÆS OGSÅ: Ritt Bjerregaard: Dette vigtige citat har spillet en rolle for mig som kvinde

Solen, månen og ascendanten

Solen, Månen, Ceres og Chiron omtales her som planeter, selvom de teknisk set har andre definitioner.

I et horoskop er der tre hovedroller:

Månen, som især præger os tidligt i livet. Månen fortæller om behov, følelser, fortid og vores temperament. Månen tilbringer ca. 2,5 dag i hvert tegn i løbet af en måned.

Solen er vores modne identitet og det, der stræber mod selvudfoldelse. Solens placering i dyrekredsens 12 tegn i fødselsøjeblikket afgør, hvilket stjernetegn vi er født i.

Ascendanten viser vores fysiske fremtoning, vores persona. Mange mener også, at den viser, hvad vi på et indre plan stræber efter. Ascendantens placering afhænger af det eksakte fødselstidspunkt.

Den moderne kvinde og Vægtens skåle

ALT for damerne er Vægt, og med en fremskudt Venus, der er tæt knyttet til Vægtens tegn, er det et blad, der i meget høj grad er præget af Vægtens energi. Det har et livslangt ønske om at finde den helt rigtige balance: Mellem det skønne, det smukke og populære – og det mere originale, unikke og sandhedssøgende.

I bladet ser vi det udtrykt som et miks mellem smukke modeller i lækkert tøj og artikler, som forfølger en dybere mening med tiden og tilværelsen som moderne kvinde. Ligesom hos mange andre af den generations "kvinder", skulle der en enestående samfundsudvikling til, før hun smed lidt af det pæne. Blev mere sig selv, turde træde frem og blande sig i debatten – med bh på, forstås! Selvom hun også er en dame med vilje og stærke overbevisninger, er hendes vej den gyldne i midten.

Nogen ville kalde det vægelsind, men Vægtens to skåle er ikke en fifty-fifty-model, man kan måle og veje i kilo. Det er et spørgsmål om æstetisk eller harmonisk balance, som igen og igen skal finde sit udtryk i dialog med læseren. Og med koncernen.

For ALT for damerne er også et kommercielt foretagende med et krav om indtjening, hvor balancen skal holdes. "Planeten" Ceres, der symboliserer en holistisk, feminin forståelse af verden, står i området for formidling og direkte over for to tunge sværvægtere, Saturn og Pluto. De to siger: "Det er fint nok med alle de nye ideer. Men hør nu her! Bladet er altså også et kommercielt foretagende skabt af en veletableret koncern, så husk nu: I skal også tjene penge!"

Igen en evig balancegang – måske til tider et stort tovtrækkeri for at sige det mildt – mellem en til tider nytænkende, viljestærk, sandhedssøgende redaktion og mere konservativ, driftssikker koncern. Et tema, der løber som en rød tråd igennem bladets lange historie?

LÆS OGSÅ: ALT for damerne fylder 75 år: Kan du gætte, hvornår forsiderne er fra?

Fremtiden er feminin

Nu fylder den modne, selvstændige kvinde så 75 år, og der er flere forandringer på dagsordenen. Én af de store er allerede i gang.

Bladet fik ny chefredaktør for nylig. En Vægt med et væld af planeter i Vægtens tegn. Astrologisk set svinger hun godt med bladets dna. Som hun skrev i bladets leder, da hun overtog posten: "Det er en æressag for mig at være i øjenhøjde med de danske kvinder." Grundlæggeren må juble i kulissen!

Men hun vil faktisk også udfordre status quo. Måske særligt den rolle bladet har i koncernen og i branchen, da både bladets og hendes sol står stærkt her. Hun vil også insistere på, at bladet rent værdimæssigt genbesøger det store spørgsmål: "Hvad er en moderne kvinde?"

Hendes Venus stiller sig direkte over for bladets: Noget fundamentalt forskelligt tiltrækker hinanden. Det kan skabe masser af gode gnister, som forhåbentlig sender bladet og dets læsere ud på endnu en lang rejse.

Og hvad så nu? Astrologisk set er det frugtbart for bladet at blive ved med at balancere (man er vel Vægt), men også turde sætte ord på det svære, det sårbare, det usminkede og det, der ikke altid er så poleret og pænt i kvinders liv – og måske repræsentere en ny tids balanceret feminisme?

For når bladets ansatte sætter ord og billeder på det, de selv tumler med, viser de vejen for læserne, som ønsker spejling og udvikling. Jo mere bladets kvinder og mænd tør være sig selv uden filter, des mere vil branchen og læserne lytte. Et tema, der i den grad understreges af forbindelserne fra Solen, MC, punktet for mission, og "planeten" Chiron, som både viser vores egne sår og vores potentiale for at hele andre.

Det ligger i hvert fald i kortene.

Du kan finde dit eget horoskop for ugen lige her.

Astrologen

Pernille Bøge
Foto: Helga Theilgaard

Horoskopet er udarbejdet og fortalt af erhvervsastrolog, ledelsesrådgiver og cand.mag. Pernille Bøge.

Pernille kombinerer i sin praksis det astrologiske værktøj med sine mange års erfaring som mentor, coach og rådgiver i både private og offentlige virksomheder.

Hendes speciale er karrierehoroskoper samt horoskoper for netværk, teams og virksomheder.

Se, hvad vi ellers skriver om: 75 år med ALT for damerne - #ALT75 og Stjernetegn

610x200_woordy_knap2.jpeg