Æbletærte - skønne opskrifter

Der findes et utal af måder at lave æbletærte på – lige fra den gode gammeldags æbletærte med mørdej eller butterdej til fransk tarte tatin eller amerikansk applepie. Her finder du vores bedste opskrifter – blandt andet på

og meget meget mere.

Læs mere

Du finder også opskriften på den klassiske franske æble tærte, tarte tatin. Vidste du i øvrigt at, ifølge det store madleksikon ”Larousse gastronomique” har den lækre æbletærte med karamelliserede æbler, fået navnet fra Tatin-søstrene, som gjorde den populær i deres restaurant i Loire-dalen for ca. 100 år siden.

Tærten laves med æbler, abrikoser eller pærer og er en historisk specialitet, der findes i Loire omkring byen Orléans. Søstrene Caroline og Fanny Tatin tog den med til Paris, hvor den blev et fast indslag på menuen hos Maxim’s, der er en af de ældste restauranter i Paris.

Den lækre tærte er sådan set ret enkel. For at få den lige så god som Tatinsøstrenes, skal du være meget opmærksom ved bagningen. Karamellen skal være markant i farven og smagen uden at være brændt, æblerne skal være bagt tilpas bløde, og bunden skal være sprød. Når alt dette går op i en højere enhed, er kagen et helt lille kunststykke. (Kilde: Hjemmet)

Æbletærte med marcipan og et pikant strejf af stjerneanis.

Prøv f.eks opskriften på denne uforglemmelig æbletærte med marcipan og et pikant strejf af stjerneanis.

Tilbehør til din æbletærte
Husk at en æbletærte ikke er komplet uden det helt rigtige tilbehør – en god kugle vaniljeis, en toppet skefuld creme fraiche eller friskpisket flødeskum kan give æbletærten det sidste ekstra pift. På amerikansk siger man, at man serverer tærten – eller apple pie’en a la mode, hvis man serverer en kugle vaniljeis til eller ovenpå tærten – hvorfor det hedder sådan, kan du læse her 

Hvilke dej skal du bage din tærtebund af?
Når du bager æbletærte kan du vælge at bruge en almindelig tærtedej eller mørdej, butterdej, filodej eller smuldredej – og du kan variere smagen med et utal af krydderier, for æbler smager godt sammen med både kanel, rosmarin, ingefær, nelliker og anis.

Vil du gøre det ekstra nemt, kan du bruge en færdig tærtedej i rulle eller butterdej fra frost.

Du kan også vælge at lave en smuldredej, og bage en crumble. Det er nok verdens nemmeste måde at bage en æbletærte på.

• En crumble består af en smuldredej, som du laver af lige dele smør, mel og sukker, som du smuldrer sammen i en skål til det ligner parmesanost.
• Hvis du vil, kan du tilsætte lidt hakkede mandler eller nødder, men du kan også bruge smuldredejen, som den er.
• Skræl et par æbler, fjerne kernehuset og skær dem i både eller tern. • Læg æblerne i en smurt ovnfast fad, springform eller tærteform og drys lidt kanelsukker, kardemomme eller ingefær over æblerne.
• Til sidst fordeler du smuldredejen på toppen og stiller din crumble i ovnen. Den skal bage ca 20-30 minutter ved 200 grader.

Vælg det rigtige æble til din tærte
Den vigtigste ingrediens i æbletærte, er selvfølgelig æblerne – men hvilken slags æbler, skal du vælge?
Gråsten (september- november) er et sprødt og saftigt æble med krydret duft og er både sødt og syrligt. Det er et dejligt spiseæble og fint i madlavningen, men ikke et godt gemmeæble.

Paradisæble Der findes forskellige små syrlige æbler, der ofte vokser vildt og kaldes paradisæbler. De kan syltes og er perfekte til at lave gelé af, da de har et højt indhold af pektin. De færreste paradisæbler er spiselige rå, da de er meget sure og nogle gange også bitre.

Coxorange (november-april) er et lille til middelstort gulgrønt æble med rødorange ”kinder”. Det har fast, sødt frugtkød med meget smag og er et godt klassisk spiseæble.

Rød aroma (midt i september- januar) er et middelfast og saftigt æble med god aroma, og det har fin holdbarhed. Det er især godt naturel, f.eks. i salater, men kan også bruges i madlavningen.

Ingridmarie (oktober-december) er et sprødt, saftigt og velsmagende spiseæble med grov struktur og dejlig kraftig aroma. Det skal plukkes sent, når det er helt rødt, og har som helt modent æble ikke sprødt frugtkød, men en fin konsistens. Det er et meget holdbart æble, som også er velegnet til madlavning, f.eks. æblemos.

Pigeon (november-december) er det lille dybt røde juleæble. Det har fint hvidt frugtkød, der er saftigt og sprødt med en markant let bitter aromatisk smag. Det er godt både som spiseæble og i f.eks. salater. Efter jul bliver æblet melet i konsistensen. (Kilde: Hjemmet)

Gode tips til din tærtebund
Hvis du pensler en bagt tærtebund med smeltet chokolade, undgår du, at bunden bliver blød. Du kan også vælge en nemmere løsning, og dække den nybagte bund med en god pålægschokolade, så den smelter på den varme bund. Lad chokoladen størkne og fyld derefter tærten med f.eks. creme og frugt.

Du kan også bruge æggehvide til at få en sprød tærtebund, hvis du pensler den nybagte og rygende varme bund med æggehvide, der straks stivner og danner et beskyttende lag mellem tærtebund og fyld.

Skal tærten have låg på?
Et er tærtebunden, noget andet er toppen – mange amerikanere vil nok hævde, at en rigtigt apple pie har låg på. Og det giver et fint finish til en klassisk pie, hvad enten det er et flettet låg eller ej. Se bare her: 

Så kort fortalt er der masser af muligheder, når du vil bage æbletærte, apple pie, crumble med æble eller noget helt fjerde - og du finder alle vores bedste opskrifter på æbletærte fra Hendes Verden, Hjemmet, BoligLiv, FIT LIVING og ALT for damerne her på siden. Velbekomme!