Kanelsnegle - det bedste bagværk

Kanelsnegle er noget af det bedste bagværk, der findes. En kanelsnegl består af en gærdej – gerne med masser af kardemomme i - der rulles om et snasket fyld lavet af smør, sukker/ brun farin og ikke mindst kanel, inden de bages i ovnen.

Men der findes et utal af skønne varianter af de lækre snegle, og her på siden kan du finde vores allerbedste opskrifter fra ALT for damerne, Hendes Verden, Hjemmet & fit living.

Læs mere

Kanelsnegle eller kanelbulla, eller kanelsnurrar?

Der er stor forskel på den snegl, du køber hos bageren og den du bager selv. Som regel består bagerens snegl nemlig af wienerbrødsdej og den du bager derhjemme af en gærdej.

I de senere par år er der også begyndt at dukke snegle af gærdej, eller bløddej op hos den lokale bager. Disse er tit bagt efter svensk forbillede som kanelsnurrar eller kanelbullar, og er som regel bagt i en form.

Disse snegle er højere end den almindelige ’danske’ udgave, men det gør bestemt ikke noget, da der så er plads til ekstra meget remonce eller kanelsnask i midten. 

Kanelsnegle

Prøv opskriften på vores klassiske kanelsnegle.

Sådan bager du kanelsnegle

Rør gær ud i en blanding af smeltet smør og mælk – husk blandingen kun skal være lun (max 37 grader), så gæren ikke bliver for varm. Det giver dejen de bedste betingelser for at hæve.

Herefter tilsætter du de tørre ingredienser til blandingen – mel, sukker, (masser af) kardemomme og evt. lidt bagepulver og sammenpisket æg, hvis opskriften foreskriver det. Husk at holde lidt igen med melet og tilsæt det lidt efter lidt, så dejen får tid til at absorbere melet ordentligt.

Når dejen er glat og smidig, stilles den til hævning. En god gærdej skal have lov til at hæve, inden du går i gang med at ælte den og rulle den ud.

Når dejen har hævet lægger du den på et meldrysset bord og ruller den ud til en firkant – på denne firkant smører du fyldet, som du vil have i dine kanelsnegle. Det klassiske fyld til en snegl består af:
- kanel
- sukker
- smør 

Men der findes et utal af varianter og andre spændende ingredienser, du kan komme i – som f.eks.

- marcipan
- fint hakkede rosiner eller tørrede tranebær
- birkes
- finthakkede nødder og mandler
- nutella
- revet æble
- lakridspulver
- kakao
- dulche leche 

Når fyldet er smurt ud på dem udrullede dej, ruller du dejen sammen til en tyk roulade. Ud af denne roulade skærer du stykker på 2-5 cms bredde, alt efter hvor høje dine snegle skal være.

Vil du have en lidt ’højere’ snegl med mere fyld i, så skal du skære dejen i lidt bredere ud og bage dine snegle i en muffinsform. 

Kan du bedst lide de mere flade og sprøde snegle, skal du skære rullen med snegledej i mindre/smallere skiver, og bage dem på en bageplade. Du kan også vælge at bage sneglene i et fad, så de bliver sammenbagte - og det gode fyld ikke render ud på bagepladen. 

Når du bager i fad kan du også overveje at lave dine snegle til ’sticky buns’ – eller karamelkanelsnegle, som vi kalder dem på dansk 

Her er det skruet ekstra meget op for det gode snaskede fyld – og for den lækre karamel, der ’binder’ sneglene sammen – har du aldrig smagt sticky bund, så skulle du give det et forsøg. Det er kanelsnegle på en ny og (om muligt) lækrere måde, end de klassiske wienerbasser. 

Og nu vi er ved snasket amerikansk bagværk med kanel, kommer vi ikke uden om det klassiske monkeybread, eller kanelbrødet konge, som vi kalder det her på alt.dk Det er en af de opskrifter, som der bliver klikket allermest på – og det forstår vi godt. Det smager simpelthen SÅ godt. 

Det lyder måske lidt besværligt, men det er faktisk ret nemt, selv at lave sine egne hjemmebagte kanelsnegle. Og der er masser af muligheder og spændende bud på lækre opskrifter her på siden. 

Prøv f.eks. svenske snegle med kanel og kardemomme, marcipan-nøddesnegle, sprøde birkessnegle, julesnegle med tranebær og appelsin, og selvfølgelig de helt klassiske kanelsnegle. 

Lynhurtige snegle

Har du ikke tid til at vente på en dej, der hæver, kan du faktisk snyde lidt og bruge færdig dej- Så kan du have nybagte snegle på bordet på under 30 minutter. Prøv f.eks.

Lækre lynsnegle – lavet med færdigkøbt croissantdej, eller kanelsnegle af færdig butterdej – med skønt fyld af kanel, sukker og lidt stødt ingefær. 

Så ligegyldigt om du er til sticky buns, lynsnegle, snegle i fad eller noget helt fjerde, så finder du her de allerbedste opskrifter på kanelsnegle. Velbekomme – og god bagelyst!