Stor pige nægter at smide bleen om natten
SPONSORERET indhold

Stor pige nægter at smide bleen om natten

Af:: Redaktionen
09. aug. 2011 | Børn | Vores Børn

Spørgsmål:

Min datter på fem et halvt år vil ikke smide natbleen. Hun tisser, inden hun går i seng, men alligevel er der ofte tis i bleen, cirka hver anden dag.

Jeg har hørt fra sundhedsplejersker, at børn helst skal være blefrie, inden de starter i skole. Skal jeg tage natbleen fra hende og håbe på det bedste, eller skal jeg vente og se tiden an?

Hilsen mor til fem et halvt-årig

 

alt

Svar:

Kære mor til fem et halvt-årig

Jeg vil starte med at sige til dig, at du har en fornuftig datter, der lige i øjeblikket har erkendt, at hun ikke er helt klar til at være blefri om natten.

Det er rigtigt, at blefrihed inden skolestart ville være at foretrække for alle børn – men sådan er virkeligheden ikke, og børn kan ikke forceres til tørhed, hvis ikke de har modenheden til det.

Når der er problemer med natlig ufrivillig vandladning hos et barn efter femårsalderen, kalder vi det enuresis, og det er et ganske hyppigt problem i barnealderen; i syvårsalderen har seks til ti procent af skolebørn fortsat problemet – og det svarer til en til to i hver klasse.

Som jeg forstår dit spørgsmål, overvejer du, om det at have ble på om natten måske forsinker tidspunktet for, at hun kan undvære den.

Jeg forstår godt, at man kan forestille sig, at hvis kroppen mærker ‘sikkerhedsnettet’ under sig i løbet af natten, så ‘lader den bare stå til’ – men det er der ingen videnskabelig dokumentation for.

Det handler om kroppens modenhed til at balancere mellem den natlige urinproduktion og blærens rummeevne, samtidig med en manglende evne til at vågne, når blæren er fuld.

Hvis det er cirka hver anden dag, din datter har en våd ble om morgenen, tror jeg ikke, at hun er klar til at prøve at sove uden ble – formentlig vil det give flere problemer, end der er nu. Så jeg foreslår, at I venter lidt. Faktisk bliver 15 procent tørre af sig selv i løbet af et år, uden at man gør noget.

Som en fransk filosof så rigtigt sagde det engang: Det er medicinens kunst at underholde patienten, mens naturen kurerer sygdommen. ‘Underholdningen’ her består i at gøre problemet så lille som muligt, for eksempel ved at forklare barnet, at det ikke kan gøre for de natlige uheld – og at kroppen bare skal have lidt tid til at modnes.

Den spontane helbredelse gør, at de fleste først søger egentlig hjælp til problematikken, når barnet er seks til syv år gammelt – men det kan også være, at din datter er klar til at tage udfordringen op nu.

Hvis hun er det, er der to behandlingsmuligheder: Vækkealarm (ringeapparat) eller nedsættelse af den natlige urinproduktion med medicin. Begge behandlinger er veldokumenterede og stort set lige gode med hensyn til effektivitet – og børnelægen eller jeres egen læge kan vejlede om, hvilken behandling der vil være mest relevant at forsøge.

Tak for dit spørgsmål – og god vind med indsatsen og ‘underholdningen’, Annebeth