Tapas – lækre opskrifter på de smagfulde småretter

Lad dig inspirere af det spanske køkken og spis dig mæt i pølse, ost, tørret skinke og lækre miniretter.

Tapas er et sikkert hit både blandt gæster og til en ganske almindelig hyggeaften med familien.

Og så kan retterne varieres i det uendelige.

Vi guider dig til de nemmeste og sundeste opskrifter, dem, du kan tage med på tur, og dem, der også hitter i børnehøjde. 

God fornøjelse. 

Læs mere

Tapas siges oprindeligt at stamme fra andalusiske bodegaer, hvor et stykke lufttørret skinke blev lagt oven på sherryglasset mellem tårerne for at forhindre, at fluer og støv faldt ned i de gyldne dråber. Ordet er derfor også meget nærtliggende, da tapas på dansk kan oversættes til ”låg” eller ”at dække”.

Ifølge Berlingske lyder en anden god historie imidlertid også, at Kong Alfonso d. 10. i 1200-tallet befalede alle tavernaer at servere fast føde til hver kande vin for at undgå, at for mange blev berusede.

Kun fantasien sætter grænser, når det kommer til tapas. Foto: Getty Images

Uagtet hvad historien bag de små, smagfulde retter er, så kan de findes hele vejen rundt om Middelhavet – blandt andet som den italienske antipasti og den græsk-tyrkiske mezze – selvom vi herhjemme oftest forbinder tapas’en med det smagfulde, spanske køkken.

I dag bruges retterne både som appetitvækkere eller sættes sammen til et helt måltid af varme og kolde retter, der ofte er et hit til middagsselskaber.

I takt med udviklingen af moderne gastronomi, har tapas-trenden dog nået nye højder med fantasifulde former, lækre smagssammensætninger og flotte kreationer. Det er derfor kun din fantasi, der sætter grænser, når du skal diske op med en tapas-middag.

Lad middagsbordet emme af spansk charme, som sad du på en lille, autentisk restaurant i Barcelona, og nyd de krydrede og fede smage.

Åben også en god flaske vin til menuen – det gør kun smagen mere fuldendt.

Nemme tapasopskrifter

Tapas er nemt at lave og kan varieres i en uendelighed, hvis du mangler en hurtig ret til en spontan hyggeaften.

Skal det gå rigtig stærkt, kan du lave lækre grønne asparges med sprød serranoskinke og aïoli og servere det med Papas Arrugadas med mojo verde – saltkartofler med grøn dressing.

Mangler du lidt ekstra lækkert til det hurtige tapasbord, kan du altid fylde op med skinke, ost og lækkert bagerbrød. Prøv for eksempel den skønne kombination af coppa di parma og skagenskinke.

Nemt, ikke?

Tapas til børn

Spicy pølse, ost og andre karakteristiske og kraftfulde smage hitter dog ikke altid, når middagen skal foregå i børnehøjde.

Men det betyder ikke, at du må droppe tapas-aftenerne med familien. Prøv for eksempel Albondigas – kødboller i tomatsauce - lækre olivengrissini eller kødboller i mandelsovs.

Og så kan du jo bage et dejligt brød, som ungerne kan komme deres yndlingspålæg på, mens I andre tager for jer af de lækre tapas-retter.

Tapas – den sunde og usunde variant

Da tapas dækker over mange forskellige retter – lige fra de mere klassiske til de eksotiske pølser og smage – kan du selv bestemme, hvor usund du vil gøre din tapasmiddag.

Vil du prøve kræfter med den sunde tapas, kan du skifte det hvide brød ud med rugbrød eller hjemmelavet knækbrød. De fede oste kan du fjerne til fordel for en fedtfattig bøffel-mozzarella, ligesom du kan vælge de mere fedtfattige kødvarianter.

Og så må du ikke glemme, at en sprød salat også er et lækkert indslag til din tapasmenu.

Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Tapas til picnic

Picnic er hyggeligt, men kræver også forberedelse. Maden skal kunne tåle at blive rystet lidt i kurven, og det skal helst kunne indtages siddende på et tæppe på jorden.

Her kan tapas være svaret på dine bønner. Du kan for eksempel lave lækre spreads og bage et luftigt brød dagen inden. Små tærter med cheddar, bacon og bagte forårsløg er også nemme at pakke ned og tage med ud i det fri.

Skal der være lidt til den søde tand også, kan du slutte af med at pakke et par syltetøjskokossnitter i picnic-kurven. De vil helt sikkert få munden til at løbe i vand.