På stranden med børn
SPONSORERET indhold

Fra 0 måneder til 5 år: Her er de bedste tips til en dag på stranden med børn

En dag på stranden kan blive rigtig festlig – OG afslappende – hvis du bare planlægger en lille smule. Fyld køletasken med lækkert og læskende, pak kurven med grej til leg og solbeskyttelse, og tjek rådene om sikkerhed i sandet.

Af: Charlotte Ingvartsen Foto: Getty Images
18. jun. 2021 | Børn | Vores Børn

1. Styr på udstyret

Allerede inden termometeret sniger sig der opad, er det en god idé at få købt det vigtigste udstyr til strandturen, så du ikke står og mangler køletasken, et stort vattæppe og strandparasollen, når solen endelig stråler fra en skyfri himmel.

I stedet for en parasol kan du tjekke nettet, Silvan eller din lokale børnebutik for et strandtelt eller et såkaldt pop-up-soltelt. De fleste børn elsker den lidt huleagtige fornemmelse, og her har du et super let og luftigt et af slagsen, der sikrer både kølig skygge og beskyttelse mod solens stråler.

2. Læskende, sundt og salt

Iskiosken står helt sikkert øverst på menuen hos ungerne, men en hel dag på stranden bliver hurtigt lidt af en prøvelse, hvis de ikke får anden benzin. Når du pakker køletasken, så tænk først og fremmest masser af væske i varmen, så I ikke dehydrerer. Sluk som udgangspunkt tørsten i vand. Blandt andet for at sukkerholdige drikke ikke tager plads i små maver fra rigtig mad og for at skåne tænderne.

Frokosten klarer du let med et par lækre sandwich eller klapsammener af rugbrød. Husk også mellemmåltider, så energien er i top hele dagen. Skær saftig frugt som melon og ananas i mundrette stykker – de bliver ikke kedelige i varmen – og kom dem i en beholder eller frysepose. Du kan også blande nødder, mandler og rosiner i en pose og snitte gulerods- og agurkestænger.

Medbring også noget salt, for eksempel kiks. Vi udskiller en del salt, når vi sveder i solen.

3. Sikker i solen

Solbeskyttelse, skygge og siesta. Ud over væske er det de tre ting, du altid skal huske med børn i solen. Til børns sarte hud er det en god idé at vælge solcreme på faktor 20 eller 30. For at beskyttelsen virker optimalt, skal der en god håndfuld creme til at dække hele kroppen. Smør igen efter en badetur. 

Beskyt også din baby i skyggen mod genskær med lidt solcreme på bare dele som næseryg, kinder og hænder. Babyer op til et år bør aldrig opholde sig i direkte sol. Sover snutten middagslur, skal det også altid foregå i skyggen – barnevognen bliver overophedet af at stå i solen. Tjek temperaturen løbende i vognen på en varm sommerdag eller lad middagsluren foregå indenfor, hvis det er muligt.

Ingen af os bør opholde os i den stærke middagssol mellem klokken 12 og 15. Fordriv timerne i skyggen eller indenfor med frokost, gode bøger og en lille siesta.

LÆS OGSÅ: 11 tips: Sådan beskytter du dit barn i sommervarmen

4. Klædt på til sol, sand og vand

Badetøj, tjek. En dag ved vandet kræver heldigvis ikke den store kuffert. Alligevel er der forskel på, hvordan børn er bedst klædt på til strandturen, alt efter alder.

0-3 mdr

Giv din lille strandløve en tynd, langærmet body på og tynde bomuldsbukser. Mærk på fusserne, om der også skal sokker til. En lille snut, der hverken har sul på kroppen, bevæger sig meget eller kan varmeregulere, bliver nemt kold på bare dele. Blæser det, så beskyt de små ører med en tynd hue.

Fra 6 mdr

Fra baby sidder selv og kan krybe omkring, er det på med solhatten. Selv om børn op til et år skal holdes i skyggen, vil den lille eventyrer sikkert lave afstikkere ud i solens stråler, inden du får rykket parasollen. Solhatten er vigtig, fordi hovedet udgør en stor del af kroppen, og der bliver hurtigt overophedet på øverste etage. En tumling kan selv være med til at vælge sin bøllehat eller kasket – og så er det bare at sætte den på igen og igen og igen, til den bliver accepteret.

Fra 1 år

Så snart poden kan piske af sted i sandet på egne ben, sveder han mere i varmen. Føl dig frem med en finger i nakken, om der skal tøj af eller på. Nakken skal hverken være kold eller klam, men tilpas lun. En lys, løs t-shirt er god til at skærme både små og store kroppe mod solen, når I graver dæmninger eller spiller bold i vandkanten. I kan også købe UV-badetøj. Det dækker store dele af kroppen, som på den måde bliver beskyttet mod solen. Husk dog stadig at bruge solcreme.

5. Kend flagene på stranden

Hold udkig efter livreddernes flag på stranden. De markerer nemlig det overvågede område, der er anbefalet til badning. Er det rød-gule flag hejst i livreddertårnet, skal du blot udvise almindelig forsigtighed, når du bader.

Et gult flag advarer om fare i vandet (høje bølger, stærk strøm, brandmænd o.lign.), og så skal du være særlig opmærksom, når I bader.

Når det røde flag vajer, fraråder livredderne badning, fordi vandforholdene er livsfarlige. Nogle danske strande og havne flager blåt, fordi de gør en ekstra indsats for naturen og miljøet.

6. Flere strandlege

Fra 0-2 år

Fra din baby er omkring et halvt år, kan du tage hende med på en ekskursion ned til vandkanten og mærke på vandet med hænderne og tæerne, men dyp ikke hele kroppen. Kast sten i vandet – ud over at det er sjovt med et kæmpe plask, styrker det juniors balance og motorik.

Fra 2 år

  • Selv om vandmænd ikke er blandt dine yndlingsbadegæster, så lad poden udforske den spøjse gople. Saml nogle i en spand og se dem bevæge sig, inden I sætter dem tilbage i havet.
  • Saml store sten, som I vasker, når I kommer hjem, og maler edderkopper, mariehøner eller blomster på med akrylmaling.
  • Hvad med at bygge en storby med skyskrabere i sand i stedet for et sandslot? Jo flere forskellige størrelser beholdere og skovle I har med på stranden, desto mere kreativt kan I gå til værks.

Fra 4 år

  • Gå på skattejagt i vandkanten, og undersøg alt det, der er skyllet op på land. I finder både tang og muslinger, måske en død fisk, et gammelt dæk eller en flaskepost. Snak om, hvor tingene kommer fra.
  • Brug de fine skaller og sten, I samler til at lave smykker eller en sød uro til værelset.

Fra 5 år

  • Leg skibbrudne sørøvere og send en flaskepost. Har dit barn tjek på ABC, så lad hende skrive brevet. Skriv jeres mailadresse på, så kommer der måske svar fra finderen.
  • Udfordr junior til en gang kryds og bolle. Find tre sten og tre skaller, og tegn store felter i sandet – så er der til en hyggelig spillestund. 

7. Leg i sand og vand

Uanset om det er din babys første sommer i sandet, eller junior allerede er en erfaren vandhund, byder strandturen på timevis af sjov for børn i alle aldre. Der er masser at finde på ud over det obligatoriske sandslot, især hvis du husker en snor og en bold.

Fra 1 år

Spand, skovl og vandkande. Meget mere behøver din baby ikke til at fornøje sig i sandet. Snup eventuelt et soppebassin med på stranden, som du fylder med havvand og stiller under parasollen. Så kan der pjaskes, vandes og graves løs i sikkerhed for solstråler. 

Fra 2 år

Har I adgang til en mole eller badebro, vil dit barn elske at fange krabber. Åbn en musling med en sten, og bind den fast i en snor. Sæt jer ned, og hæng snoren ud, gerne mellem store sten. Kom fangsten i en spand med saltvand. Slip til slut krabberne fri lidt fra vandkanten, og se dem pile tilbage mod havet.

Fra 4 år

Lav huskeleg med mellem fem og 15 ting, I finder på stranden, og samler i en cirkel tegnet i sandet. Én af jer får lov at se alle tingene og skal derefter lukke øjnene, mens de andre fjerner nogle af tingene. Øjnenes åbnes, og nu gælder det om at huske, hvad der mangler. Efterhånden som tingene nævnes, lægges de tilbage i cirklen. Bagefter er det en andens tur til at huske.

Fra 5 år 

Har du en mini-Pelé eller – Ronaldinho, så gør brasilianerne kunsten efter, og lav stranden om til en fodboldbane. En bold og bare tæer, så er kampen i gang. Tag bolden med i vandet, og fortsæt med vandpolo, stikbold og volley.

8. Væske i varmen

Heden lægger en dæmper på sulten hos både store og små strandgæster. Det er o.k., så længe du sikrer, at dit barn får masser af væske.

Baby

  • Tilbyd mælk oftere end normalt og hold øje med, om den lille virker utidig. Pylren og utilpashed kan være tegn på tørst.
  • Ammebarnet slukker sin tørst ved brystet, hvor det både får tynd og tyk mælk. Flaskebarnets mælk er mere kompakt, så på meget varme dage kan du supplere med kogt og afkølet vand i sutteflasken.
  • Fra firemånedersalderen kan baby få vand fra hanen, men husk, at små maver ikke tåler iskoldt vand.
  • Tjek bleerne cirka hver fjerde time. De skal være tunge af tis, eller der skal have været afføring. Ellers får din baby ikke nok at drikke.

Tumlinger og større børn

Selv store børn skal du huske på at drikke i varmen. Når først de leger på stranden, glemmer selv seks-syv-årige let alt om at slukke tørsten. Dvaskhed, hovedpine og kvalme kan være tegn på væskemangel. Så er det ind i skyggen og bunden i vejret på drikkedunken.

9. Tjek på baderådene

Kun en torsk svømmer langt ud, husker du nok. Men hvordan er det nu med mad inden badeturen? Her er de vigtigste råd, du skal have tjek på til strandturen. Lær dine børn reglerne, ligesom du lærer dem at færdes sikkert i trafikken.

  • Slip aldrig børn af syne på stranden og i vandet.
  • Lær at svømme og springe i rigtigt.
  • Bad aldrig alene, og husk, at et barn ikke kan redde en voksen.
  • Bad kun, hvor det er tilladt.
  • Gå kun ud til navlen.
  • Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok.
  • Svøm langs kysten.
  • Vent en time med at bade efter et stort måltid.
  • Gå op, når du begynder at fryse – og hold øje med, om dit barn bliver koldt.
  • Oppustelige badedyr og luftmadrasser er kun til poolen.

Anbefalet til dig