mortens aften hvornår spiser man and
SPONSORERET indhold

Derfor fejrer vi mortensaften + den perfekte menu

Den 11. november hvert år kommer der andesteg på de danske middagsborde, når der fejres mortensaften, men hvor stammer traditionen for mortensaften og anden egentlig fra?

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
09. nov. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Herhjemme er det en gammel tradition at sætte gaflen i en lækker and, når vi rammer november og kan fejre mortensaften den 10. november - som altid falder om aftenen dagen før mortensdag.

Historien bag den skønne tradition stammer helt tilbage fra 300-tallet, hvor vi skal en tur til Frankrig.

Her levede en ung mand ved navn Morten Bisp, og tradionen omhandler hans oplevelse dengang, hvor han måtte gemme sig et helt særligt sted, der gør, at vi i dag "straffer" fjerkræ ved at spise dem på denne aften hvert år...

Bliv klogere herunder:

Artiklen fortsætter under videoen...

Historien om Morten Bisp og de sladrende gæs

Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours eller Sankt Martin. Martin var romer og levede i det nuværende Ungarn i 300-tallet. Som 15-årig meldte han sig til den romerske hær og drog i krig i Gallien. 

Martin havde et varmt hjerte for de fattige og blev betragtet som hellig, fordi han kunne helbrede de syge. 

Historien lyder, at befolkningen i den franske by Tours derfor ønskede at udnævne Martin til biskop, men det ønskede han ikke. For at undgå det, gemte han sig i en gåsesti. De skræppende gæs afslørede dog Martins gemmested, og da han blev fundet, blev han tvunget til at påtage sig embedet som biskop. 

Martin af Tours straffede derefter gæssene ved at beordre at alle hvert år skulle slagte og spise en gås.

Morten Helgensdag den 11. november er Martin af Tours' dødsdag, og i Danmark fejrer vi mortensaften dagen før, nemlig den 10. november. 

I Danmark blev historien om biskoppen i gåsestien første gang trykt i 1616, og Martin af Tours fik navnet Morten Bisp.

Så med andre ord gemte Morten Bisp sig blandt en flok gæs for at undgå at blive udnævnt som biskop, og på mortensaften straffer vi gæssene for at afsløre hans gemmested.

Hvorfor spiser vi and – ikke gås - mortensaften

Mortensaften giver anledning til at spise and, selvom dagen jo er indført som straf til en flok sladrende gæs. 

Det skyldes, at en gås er et både stort og dyrt måltid. Derfor er den i Danmark blevet erstattet af den mindre og billigere and, som passer bedre til størrelsen på en dansk familie.

Men hvilken and skal du lave? Her på siden finder du en masse andre lækre opskrifter med and, samt masser af gode bud på tilbehør til. 

En af vores mest populære opskrifter er på den helt traditionelle and: Sprød & saftig andesteg til mortensaften

opskrift mortensand.jpg

---
Artiklen første gang bragt i Hjemmet i 2016, opdateret 2022.