Undgå forkølelse - styrk dit immunforsvar
SPONSORERET indhold

Sådan spiser du dig fra forkølelsen

Det kræver mere end et æble om dagen at holde doktoren fra døren. Få syv gode råd til, hvad du også kan spise for at styrke dit immunforsvar

Af:: Maiken Buchwald
12. sep. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

MØRK CHOKOLADE

Chokolade med mindst 70 % ren kakao er bl.a. rig på mineralet zink. Zink indgår i mere end 300 forskellige enzymprocesser i kroppen og er garant for et stærkt immunsystem. Desuden indeholder mørk chokolade stoet theobromin, som virker lindrende på forkølelseshosten.

LØG

Alle former for løg inkl. forårsløg og porrer indeholder nogle svovlholdige forbindelser, sulfider, som styrker immunforsvaret og beskytter kroppen mod infektioner. Men især hvidløg, skalotteløg og almindelige løg (snitløg) – og i sæsonen også ramsløg – er rige på sulfider. Så spar endelig ikke på løgene.

FEDE FISK

– især makrel, men også sild og laks indeholder både omega3fedtsyrer, Dvitamin og selen – tre næringsstoer, som alle har en gavnlig virkning, bl.a. på immunforsvaret. Kan du ikke li’ fisk? Også hørfrøolie, rapsolie og valnøddeolie er rige på omega3fedtsyrer – og på immunstimulerende Evitamin.

KÅL

Spis rigeligt med kål. Med deres indhold af de immunstyrkende vitaminer A, C, E og K kommer kålarter som grønkål, hvidkål, blomkål, rosenkål og broccoli rigtig til deres ret i influenzasæsonen.

YOGHURT

Mælkesyrebakterierne i yoghurt (og i andre gærede fødevarer som eksempelvis sauerkraut og miso) holder mikromiljøet i tarmsystemet sundt og holder de skadelige bakterier, som svækker dit immunsystem, i ave. Så spis en portion yoghurt naturel, Cultura Naturel eller A38 hver dag. Eller tag et tilskud af mælkesyrebakterier (probiotika).

SVAMPE

… er i århundreder blevet brugt til at forebygge forkølelse. Spiselige svampe – som f.eks. shiitake – er rige på biologisk aktive forbindelser kaldet betaglukaner, som styrker immunsystemet og hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner. Også havre, byg og gær er rige på betaglukaner.

PEBERFRUGT

Vidste du, at røde peberfrugter indeholder hele tre gange så meget C-vitamin som appelsiner – og at blot 50 gram rå, rød peberfrugt om dagen dækker dit behov for dette vigtige immunvitamin (medmindre du ryger, så forbruger kroppen det dobbelte). Chilipebre indeholder udover C-vitaminer stoet capsaicin, som også er på listen over stoer, der modvirker forkølelse og inflammation i luftvejene.