yogaøvelser mere energi
SPONSORERET indhold

Bliv stressfri med yoga: 5 øvelser, der giver energi

Drømmer du om mere energi og mindre stress? Så er der godt nyt. Personlig træner Louise Bruun er aktuel med en helt ny yogabog, og her får du fem nye øvelser, der får energien til at bruse i hele kroppen.

Af: Louise Bruun & Susanne Knutzen Foto: Robin Skjoldborg
27. jun. 2016 | Sundhed | Fit living

FÅ MERE ENERGI MED YOGA
I en stresset periode kan energien være udfordret. Det er, som om at alle de tanker, der flimrer rundt i hovedet, dræner kroppen, og følelsen af træthed kan virke overvældende. Yoga kan være med til at fjerne fokus fra tankerne oppe i hovedet og i stedet rette opmærksomheden mod kroppen.
− Min erfaring siger mig, at når vi fjerner fokus fra følelser og tanker og bare er til stede i kroppen, kommer energien lige så stille og roligt tilbage. Og når energien kommer, begynder du at sove bedre, din fordøjelse forbedres, din lever fungerer bedre, og din koncentration kommer tilbage, siger Louise Bruun.
Effekten af yoga mærkes ret hurtigt. De første gange, du dyrker yoga, er effekten typisk en ændret energi, både mentalt og i kroppen og en følelse af forløsning af spændinger. 

DERFOR VIRKER YOGA MOD STRESS

Der er dokumentation fra universitetshospitaler som Harvard Medical School og det svenske Karolinska Instituttet for, at yoga kan være med til både at forebygge og behandle stress. 
Yoga skruer ned for stresshormonerne og op for produktionen af restitutionshormoner, ligesom den forbedrer fordøjelsen, som er fundamentalt for evnen til at regenerere. 
Yoga får dine tanker væk fra det, der stresser dig. Det betyder ikke, at din stress forsvinder, men yogaen gør dig bedre til at håndtere din stress og giver dig en større indre ro. 
Yoga gør dig bedre til at trække vejret. Din hjerne skal have masser af ilt for at fungere, og hvis du ikke trækker vejret dybt og roligt, men kun laver korte indåndinger ned til brystet eller op i skuldrene, får hjernen ikke den mængde ilt, der skal til, for at den arbejder optimalt. 

1. HUNDEN
Hunden styrker ben, arme og strækker hele ryggen og bagsiden af kroppen. Dine skuldre åbner sig, nervesystemet styrkes og giver kroppen frisk energi.
Læg håndfladerne helt fladt i gulvet. Sæt fødderne i gulvet, gerne med hælene i, hvis du kan. Gør dig bred over ryggen, så armhulerne bliver dybe, og du ikke hænger i skuldrene. Strit med numsen, og sug det nederste af ribbenene ind under dig, så du suger navlen helt ind til rygsøjlen. Slap af i hovedet og nakken. Det er vigtigt at holde hele overkroppen stærk og rank. Træk vejret i dybe ind- og udåndinger. Bliv i stillingen i mindst 4-6 åndedræt.
Gå direkte fra hunden over i high lunge.

2. HIGH LUNGE
Denne øvelse styrker benmuskler, ankler og knæ, samt strækker ryggen godt igennem.
Hold dit forreste ben i en dyb bøjning. Lad knæet falde lidt ud til siden. Mærk strækket i ryggen og styrken i benene. Træk vejret i dybe ind- og udåndinger.

3. PLANKEN
Planken giver styrke i hele kroppen og korrigerer din holdning, fordi den trækker skuldrene tilbage. I denne variant har du fødderne ind mod væggen, så du har noget at støtte imod.
Lav en dyb indånding, og på en udånding sætter du fødderne helt ind ved kanten af en væg og sætter tæerne i gulvet. Stil dig enten på albuerne eller på hænderne. Det er hårdest på hænderne. Pas på ikke at hænge i lænden. Tænk på, at du trækker kønsbenet op mod rygsøjlen uden at stritte med numsen. Det aktiverer dine mavemuskler.

4. BALANCE
Balanceøvelser giver dig et kick og en følelse af styrke og harmoni.
1. Find balancen på det ene ben, spænd op musklerne. På en udånding løfter og strækker du det andet ben, mens du bøjer dig fremad, indtil din overkrop er vandret. Kig ned, hold nakken i lige forlængelse af rygsøjlen, og lad armene falde ned langs kroppen. Spænd i det løftede ben, og fleks i foden. Bliv i stillingen i 3-6 rolige åndedræt.

2. Gå i halvmånen ved at sætte hånden i gulvet på den samme side som det ben, du har i gulvet. Lav en dyb indånding, og på en udånding drejer du hele modsatte side af kroppen mod midten. Sæt modsatte hånd i taljen. Hvis du kan, løfter du hånden mod himlen og kigger op efter hånden. Begge ben og arme er strakte. Bliv i stillingen 3-6 rolige åndedræt.

3. Lav en dyb indånding, og på udåndingen sætter du det øverste ben tilbage på måtten, så du står i en bredstående stilling. Lav en dyb indånding, og bøj dybt ned i det forreste ben på en udånding. Bagerste fod er drejet 45° udad, og benet er strakt. Begge arme er vandrette.
5. PSOAS-STRÆK
Psoas er den eneste muskel, som forbinder rygsøjlen med vores ben. En fleksibel og stærk psoas vil gøre, at vores krops energier flyder frit i vores krop, og at vi kan håndtere vores stress bedre.
Lav en dyb indånding, og på en udånding sætter du højre fod helt frem på måtten. Sæt venstre ben tilbage med knæet i gulvet. Sæt hænderne på dit forreste ben. Lad hoften søge mod gulvet, så du strækker på forsiden af låret og i din psoas-muskel.
På en udånding tager du armene i vejret, hvis du kan, og bliver i strækket. Ved at bøje overkroppen over mod dit forreste ben får du et ekstra stræk. Træk vejret roligt. Man glemmer ofte at trække vejret, når det gør ondt. Bliv i strækket ca. 10-15 åndedræt.

SE OGSÅ: Stræk dig dejligere: 5 yogaøvelser 

SE OGSÅ: Fokus på yoga: Kan du tabe dig og komme i fantastisk form på måtten?

SE OGSÅ: 5 yogaøvelser: Flad mave & stærke arme