Tigerspring
SPONSORERET indhold

Tigerspring: Forstå babys udvikling

På intet tidspunkt udvikler dit barn sig i så voldsomme tigerspring som i det første leveår. Tag med på en fascinerende rejse i din babys udvikling, og få en oversigt over de 10 mentale tigerspring.

Af:: Charlotte Ingvartsen, Vores Børn Mini, september 2011
21. sep. 2011 | Børn | Vores Børn

Nu gik det lige så godt. I havde fundet en rytme, der fungerede. Men pludselig kan du ikke kende din lille engel, som får hjerteskærende grådanfald, sover dårligt og næsten ikke spiser. Han er i gang et et tigerspring.

Du er bekymret over babys udvikling – og måske også irriteret. Hvad er der dog galt?

Ingen grund til panik. Formentlig er dit barn blot i gang med et mentalt tigerspring, der vender op og ned på den lilles verden. Babys hjerne udvikler sig nemlig i eksplosive ryk, især i løbet af de første leveår.

LÆS OGSÅ: Test – Hvilken type er din baby

For hver gang bliver dit barn mere bevidst om verden omkring sig, og hvert tigerspring byder på nye færdigheder. Ikke så underligt, at trolden bliver hylet ud af den.

En fremmed planet

Du kan forvente ti tigerspring, inden dit barn er fyldt to år, og I kommer bedst igennem de nye udfordringer, oplevelser og erfaringer, når du støtter og stimulerer din brølende lille tiger, mens han lærer verden at kende.

For dit barn kan et tigerspring opleves som at vågne op på en fremmed planet. Spædbarnet har for eksempel fra fødslen set sine omgivelser i sorte, hvide og grålige nuancer, men fra den ene dag til den anden kommer der farver på. Noget af en omvæltning.

Du kan være sikker på, at også din baby skal en tur på tigerspring. De hollandske børneforskere Hetty van de Rijt og Frans X. Plooij har gennem 25 år studeret adfærden hos mere end 10.000 babyer og tumlinger og fundet ud af, at børn tager de ti tigerspring i næsten nøjagtig samme alder, og beskrevet dem i bogen Vidunderlige uger.

LÆS OGSÅ: 8 tegn på at baby elsker dig

Så sæt kryds i kalenderen for et tigerspring, når dit barn er 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46, 55, 64 og 75 uger gammel. Er baby født for tidligt, eller gik du meget over tid, skal du gå ud fra terminsdatoen, når du beregner næste tigerspring.

Åbningsdag i hjernen

Når du skal forestille dig din babys udvikling, så tænk på den lille hjerne som et bibliotek. Gradvist åbnes der ind til nye afdelinger, hvor bøgerne venter på at blive læst og notesbøgerne fyldt ud med ny viden og praktisk erfaring.

Når dit barn kommer til verden, rummer hjernen samtlige nerveceller, men mange af dem er ikke aktiveret endnu. Kun cellerne i midten af hjernen er i brug, mens dem på ydersiden først efterhånden kommer i gang. Det sker automatisk og er genetisk styret.

Når hjernecellerne ‘vågner’ og kobler sig på netværket, flytter bevidstheden ind i nye hjerneafsnit. Hver gang nye dele tages i brug, sker der et kvantespring i dit barns oplevelsesmuligheder. Det svarer til, at du vågner op, og alting syner, føles, smager og dufter anderledes end i går.

Eller at du støder på en port, og der bagved åbenbarer sig en ny og helt anderledes verden end den, du kender.

LÆS OGSÅ: Er det kolik?

De sanseindtryk, dit barn bombarderes med ved hvert tigerspring, bliver sat sammen til mere og mere komplekse oplevelser, som lægges på lager, så barnet efterfølgende kan genkende indtryk. Det er derfor, små børn elsker gentagelser, som giver dem mulighed for en genkendelig virkelighed.

Babys tigerspring skaber forvirring

 

Når verden radikalt forandrer sig, bliver dit barn forskrækket. Det kan føles, som om du står op til en forbyttet baby. Intet af det, der virkede i går, fungerer i dag. Fra at have haft en nogenlunde forudsigelig søvnrytme, er der nu fuldstændig rod i sengetiderne.

Guldklumpen virker utrøstelig, vil kun være hos dig og vil helst ligge ved brystet konstant, men spiser ikke rigtig noget. 

Du kan også opleve, at din ellers storpludrende baby med ét er indesluttet og bange for fremmede. Eller at din lille eventyrer pludselig holder sig stilfærdigt på legetæppet. Det er klassiske tigerspring.

En tumling kan i forbindelse med et tigerspring virke som den største ballademager. Måske er det nu, du første gang oplever junior kaste sig skrigende på gulvet for at få sin vilje. Eller en overkærlig lille charmetrold smyge sig ind til dig. Alt sammen tegn på, at dit barn har brug for masser af tålmodighed, omsorg og støtte samt klare grænser fra dig.

Vær indstillet på at have dit barn naglet til armen eller skødet i en periode, og hold ud, når du er ved at fortvivle over, at du hverken kan få ham til at spise eller sove, eller når hans humørsvingninger driver dig til vanvid.

Hjælp desuden din baby med at udforske sine nye evner; man får nemlig mest muligt ud af hjernecellerne ved at stimulere dem via sansepåvirkninger. Tag afsæt i, hvad der vækker begejstring – junior øver sine nye færdigheder i sit eget tempo, på sin egen måde og ud fra både sin fysik og sine interesser.

Nogle færdigheder kan dit barn beherske hurtigt, andre først efter flere måneder. Derfor kan der være stor forskel på, hvordan et tigerspring kommer til udtryk hos jævnaldrene babyer. Omvendt kan du ikke fremskynde en modning af hjernen ved at stimulere færdigheder, dit barn mentalt ikke er klar til.

Et tigerspring varer, indtil dit barn har vænnet sig til de nye indtryk. Det kan tage fra en dag til flere uger. Derefter vil du opleve, at I igen kommer ind i en roligere periode, hvor søvn- og spiserytmen fungerer. Dit barn virker mere muntert, aktivt og udadvendt og slipper sit desperate tag i dig. For en tid. Men nu du har tjek på tigerspringene, er du heldigvis godt rustet til næste store skridt i dit barns fantastiske udvikling.’

Sådan ser de 10 tigerspring ud

1. Tigerspring 5 uger: Sansningernes verden

Ved første spring i dit barns udvikling ændrer de indre organer og stofskiftet sig. Det er, som om sanserne vækkes, og den lille bliver mere interesseret i omgivelserne. Dit spædbarn kan fokusere på ting i længere tid over større afstande og er mere opmærksom på lyde.

Måske ser du rigtige tårer trille ned ad kinderne eller et lille smil på den søde mund. Giv din lille tiger masser af opmærksomhed og omsorg til at kapere det nye. Blide vug, små klap bagi og din (sang) stemme er dejligt for baby. Ekstra hyggetåre ved brystet giver tryghed.

Efter springet vil baby måske:

– Se længere og oftere på ting.

– Være længere vågen og mere aktiv.

– Oftere udtrykke forventning, tilfredshed eller utilfredshed.

– Ikke så let blive bange samt ryste mindre.

– Græde rigtige tårer og smile oftere.

2. Tigerspring 8 uger: En verden af mønstre

Trækronerne, der glider forbi over barnevognen, eller et flakkende stearinlys fascinerer din baby. Nu er trolden i stand til at genkende enkle mønstre og ser for første gang farver.

Med lidt mere kropskontrol bliver den lille optaget af at få styr på de flagrende hænder og fødder og holder måske selv hovedet højt eller drejer det i retning af noget interessant. Prøv at trække baby op i siddende eller stående stilling.

Lad den lille hygge sig med legetøj, der kan skubbes til eller dingler over hovedet, mobiler og søde tøjdyr.

Efter springet vil baby måske:

– Prøve at løfte hoved og krop, når han ligger med ansigtet nedad.

– Forsøge at få fat om genstande og slå til eller ryste legetøjet.

– Opdage sine hænder, fødder og knæ.

– Iagttage mennesker og dyr, som bevæger sig eller spiser.

– Bevidst udstøde korte lyde, mumle og gurgle.

3. Tigerspring 12 uger (Ca. 3 Mdr.): En verden af glidende overgange

Små ændringer i dit toneleje eller forskellige lugte bliver tydeligere for din baby. Den lille eksperimenterer med stemmen ved at gurgle og skrige, tager bevidst fat i og rusker en genstand og følger enkle bevægelser med øjnene.

Måske er din skat vild med at røre ved dit ansigt og hår og stikker ellers alt i munden, også sine fødder. Giv baby en god flyvetur tilsat flyverlyde, og lad ham hoppe, danse eller gynge på dit skød.

Efter springet vil baby måske:

– Næsten ikke behøve støtte til hovedet.

– Bevidst tage fat om legetøj med begge hænder.

– Bruge lyde til at sludre og ‘fortælle historier’ med.

– Opmærksomt iagttage ansigter, øjne, munde og hænder.

– Trække sig op i siddende stilling, mens han holder i dine fingre.

4. Tigerspring 19 uger (Ca. 41/2 Mdr.): En verden af begivenheder

Din lille skat elsker at følge dine gøremål, som når du børster hår, og han forstår så småt, hvordan enkle mønstre og overgange hænger sammen.

Han kan stadig ikke forudse, at for eksempel en bold falder ned igen, når den kastes op i luften, men at han selv kan række ud efter en ting, putte den i munden eller lægge den fra den ene hånd i den anden, giver nye udfoldelsesmuligheder.

Et aktivitetscenter med spejl og rasleting er dejlige at vride og skubbe sig rundt efter. Et bad med gummidyr er også sjovt. Klap kage, kig på billeder i

strålende farver, og nyd din babys pludrende historier.

Efter springet vil baby måske:

– Trille fra ryggen om på maven og omvendt.

– Løfte sig på hænder og fødder eller prøve at skubbe sig fremad.

– Forøge at nå ting uden for rækkevidde.

– Strække armene ud for at blive taget op.

– Reagere på sit navn.

5. Tigerspring 26 uger (6 Mdr.): En verden af sammenhænge

Du skal bare lige ind i værelset ved siden af, men for din baby er det, som hvis du smutter om på den anden side af jorden. Dit barn bliver mere bevidst om sammenhænge, blandt andet afstanden mellem to genstande.

Pludselig er verden meget stor, og baby selv lillebitte. Men det er også spændende at udforske, hvordan ting hænger sammen og kan være oven i, neden under, uden på, inden i hinanden. Eller at et tryk på en knap får musik til at spille.

Dit barn er mere mobilt og får bedre sine bevægelser til at arbejde sammen. Små genstande bliver interessante at føle på, så snart tommel- og pegefinger kan samles. Ud over mærker i legetøj er din baby formentlig vild med at rode i køkkenskabe, trille bolde, vælte stablede klodser og lege titte-bøh.

Efter springet vil baby måske:

– Se fra det ene dyr, menneske eller legetøj til det andet på billeder.

– Udforske sin krop og sine kønsdele.

– Lege med noget ved for eksempel at slå to genstande sammen.

– Efterligne vinken.

-Kravle ind under alt muligt eller frem og tilbage over lave trin.

6. Tigerspring 37 uger (Ca. 81/2 Mdr.): Kategoriernes verden

Din lille forsker undersøger metodisk sin omverden. Mad moses med fingrene, og små genstande bliver gransket nøje. Alt sammen hjælper det dit barn til at forstå, hvordan forskellige ting kan tilhøre samme kategori, for eksempel mad. Eller at en hest er en hest, uanset om den er på marken eller i billedbogen.

Forskelle og ligheder bliver udforsket, blandt andet hvordan ting føles og smager. Trolden afprøver også sindsstemninger som glad og trist for at se, hvad der holder på din opmærksomhed.

Prøv at udpege dyr i pegebøger, og at få den lille til at efterligne dyrelydene. Eller se sig om efter bamsen, når du spørger ‘hvor er …’. Måske lægger dit barn selv op til leg ved at række dig klodserne.

Efter springet vil baby måske:

– Genkende dyr, genstande og mennesker i forskellige sammenhænge.

– Forstå navne på dyr og genstande som tandbørste og kat og se sig om efter ting, du spørger efter.

– For første gang blive jaloux, når et andet barn har din opmærksomhed.

– Skære ansigt af sit spejlbillede og grine.

– Oftere kontakte andre mennesker med lyde og bevægelser for at lege.

7. Tigerspring 46 uger (Ca. 101/2 Mdr.): Rækkefølgernes verden

Hidtil skulle klodserne væltes og ting skilles ad. Nu forsøger dit barn ihærdigt at sætte ting sammen, samle og bygge op. Han er i gang med at lære, at den ene begivenhed følger den anden, eller at genstande passer sammen på en bestemt måde. Han øver sig i at skovle mad op på skeen og komme den i munden og mader dig eller dukken.

Din lille konge peger i den retning, han ønsker at blive båret, men kan også udpege eller hente enkle genstande, du beder om. Glæd dig til trommekoncerter på potter og pander. Eller find puttekassen frem.

Efter springet vil baby måske:

– Følge og pege på noget eller nogen, du sætter navn på, eller selv give tingene navn og pege.

– Sige mam for at få en bid mere eller nej, når der er noget, han ikke vil.

– Prøve at sætte ting sammen som nøgler i nøglehullet eller skoen på foden.

– Hjælpe dig ved at række dig ting, du beder om.

– Prøve at klæde sig af eller på.

8. Tigerspring 55 uger (Ca. 13 Mdr.): Programmernes verden

Din store skat hiver overtøj og sko frem, for nu vil han på indkøb. Dit barn forstår så småt, at for at nå et mål skal specifikke handlinger udføres i en bestemt rækkefølge. Du kan se frem til en hjælpende lille hånd i praktiske gøremål, på den lilles helt egen måde.

Din tumling afprøver også konsekvenser ved at gøre ting forskelligt, så der bliver både drukket pænt af vandglasset, og det kyles i gulvet. En garage med biler eller en bondegård med dyr kan være skønt legetøj. Eller en vogn at køre på.

Efter springet vil baby måske:

– Hente ting som kost eller overtøj for at vise, at nu skal I gøre rent eller på indkøb.

– Smide sofapuderne på gulvet for at hjælpe dig med rengøringen.

– Give dukken og bamserne mad ved at efterligne sit eget spiseritual.

– Kravle ad ‘stier’ mellem stuens møbler med en legetøjsbil og sige ‘brrrr’.

– Selv prøve at tage tøj på eller hjælpe til med at få tøj på ved at trække i bukseben eller ærmer.

9. Tigerspring 64 uger (Ca. 15 Mdr.): Princippernes verden

Din lille hjælper bliver mere opfindsom. Legetøj bliver ‘ryddet op’ i skraldespanden, og en snor er en støvsuger. Dit barn lærer at tilpasse sine handlinger til omstændighederne.

Vi voksne kan sagtens håndtere omskifteligheder for at nå et mål – som når du dækker bord, alt efter om du har travlt eller forbereder en hyggemiddag. Det kræver erfaring og rutine. Dit barn begynder at undersøge, hvordan det får bedst udbytte af situationerne, og overvejer på sit niveau konsekvenserne af sine handlinger ved at tænke frem og veje for og imod.

Poden er sød, sjov eller fræk for at opnå noget. Bliver det for meget, så tag ham med udenfor, hvor der er plads til kolbøtter og klatreture. Indenfor er puslespil og tv hyggeligt.

Efter springet vil baby måske:

– Vælge bevidst, tage initiativer og være med til at bestemme.

– Lave sjov eller plage for at få noget eller få andre til at gøre noget.

– I højere grad forstå, at det eksempelvis er farligt på gaden og vigtigt at holde i hånden.

– Aflure og efterabe, hvordan andre bevæger eller opfører sig.

– Oftere gå sine egne veje.

10. Tigerspring 75 uger (Ca. 17 Mdr.): Systemernes verden

Det går virkelig op for dit barn, at det kan vælge at være for eksempel hjælpsom, forsigtig eller fræk. Den spirende samvittighed gør med tiden dit barn i stand til at forstå normer og regler i vores samfund.

Tumlingen bliver mere bevidst om sin krop og vilje. At han er en særskilt lille person, og at I sammen udgør en familie, som er forskellig fra naboens, hvor tingene bliver gjort anderledes.

Dit barn er optaget af at se systemer overalt og kan måske genkende jeres bolig og kvarter og forstår, at legetøjet symboliserer noget i den virkelige verden. Hvad end han er vild med at tegne, høre musik, bruge kroppen, bygge eller snakke løs, så støt ham i hans interesser.

Efter springet vil baby måske:

– Udfordre dig ved at gøre noget forbudt og udbryde ‘nej’, når du griber ham i det.

– Gemme sig og ville findes og kan lede efter personer andre steder, end hvor de sidst blev set.

– Huske tidligere oplevelser eller tænke frem og minde dig om noget, du har lovet.

– Vide præcis, hvor noget kan findes, og hvis overtøj eller legetøj der er hvis.

– Tegne cirkler og firkanter, der forestiller ‘en hund’, ‘mormor’ eller ‘mig selv’.

Kilder: Neuropsykolog Susanne Freltofte og Vidunderlige uger 10 skridt i dit barns mentale udvikling af Hetty van de Rijt og Frans X. Plooij.

LÆS OGSÅ: Tigerspring: Hvad sker der for de tre- og seksårige?

LÆS OGSÅ: Følg din babys tigerspring