Karriere
SPONSORERET indhold

10 trin: Fra barsel til job

Efter mange måneder i tæt symbiose med din lille skat skal du på arbejde igen. Uoverskueligt? Ja, for mange! Brug lidt tid på at svare på disse ti spørgsmål, og bliv bedre rustet til din nye, store udfordring.

Af:: Ulla Hinge Thomsen, Vores Børn PLUS, vinter 2013. Foto: Nimastock
27. mar. 2014 | Børn | Vores Børn

1. Hvor meget betyder det for mig at være mor?

Mens du er på barsel, fylder dit nye liv som mor sandsynligvis det meste af din hverdag. Du er på hele døgnet, og alt drejer sig om dit barns behov. Det er først, når du kommer på job igen, at du overhovedet får mulighed for rigtig at tage stilling til, hvor meget det fylder i dig.

Udfordring: Det er rigtig svært at være to steder på en gang! Er du mest mor eller mest den, du er på jobbet? Og hvordan skal du overhovedet forene to så forskellige størrelser?

Prøv at: Lytte ærligt til de følelser og behov, der dukker op nu, hvor du faktisk har tid til at mærke dem igen. Har du ændret dig? Er du blevet mere eller mindre ambitiøs? Prøv at være nysgerrig over for, hvad der sker med dig, og hvad du har brug for. Er det mere tid med din familie, mere tid på jobbet eller måske mere alenetid? Du kan sagtens være en knalddygtig lærer, sekretær eller arkitekt, selv om du vægter tid med dit barn – og en skøn mor, selv om du elsker dit arbejde og mærker, at du har savnet det.

LÆS OGSÅ: Fra barsel til job: Få ammehjernen op i gear

2. Hvem er jeg, når jeg ikke er mor 24 timer i døgnet?

Du har levet og åndet for og med dit lille barn 24-7, og nu skal du pludselig være en effektiv medarbejder med styr på sagerne i verden udenfor. Kan du overhovedet huske, hvordan du er det?

Udfordring: Når du en gang er blevet mor, vil du være det hele livet – også på jobbet. Selv om dit barn kke fysisk er med på arbejde, vil du sikkert skænke ham en tanke eller 100 i løbet af dagen, og du vil selv være en anden, end du var før. Måske har du fået andre værdier og prioriteter, og det kan være svært for både dig selv og dine kolleger at kapere.

Prøv at: Glæde dig over den mulighed for vækst, du nu har. Se på, hvad det har givet dig at blive mor. Måske har du lyst til at prioritere anderledes på jobbet, måske falder nogle relationer fra, fordi de ikke længere giver dig noget. Det er helt okay! Du har en unik mulighed for at komme endnu tættere på, hvem du er, fordi du har fået hul igennem til følelser, du måske har holdt nede før.

3. Hvordan føles det at tænke på, at jeg snart skal starte på job igen?

I begyndelsen af barslen var du i en boble, hvor du havde totalt fokus på din baby og tænkte, at jobstarten lå uendelig langt væk. Så blev det hverdag, og du tænkte indimellem på dine kolleger og jobbet. Nu er tiden gået. Er du klar?

Udfordring: Det kan være, at du glæder dig, men samtidig har lidt sommerfugle i maven. For hvordan skal du lige hive dig op på voksenniveau igen efter ti måneder med babysprog, og er det overhovedet okay at glæde dig til at forlade din baby? Det kan også være, du bare synes, adskillelsen er helt forfærdelig at tænke på. Måske har du alle følelserne på en gang.

Prøv at: Rumme dine følelser. Sig højt, at du glæder dig, hvis det er det, du gør – også selv om de andre i mødregruppen måske hæver øjenbrynene. Hvad der er rigtigt for dem, er ikke partout rigtigt for dig. Hvis du er helt fortvivlet ved tanken, så vid, at det også er naturligt at føle sådan. At det er svært, betyder ikke nødvendigvis, at det er forkert for dig – men måske har du bare brug for lidt tid, og måske et par tudeture, før du vænner dig helt til tanken om dit nye liv som arbejdende mor. Det er helt okay!

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål til vuggestuebesøget

Læs videre på næste side …

 

4. Hvad betyder arbejde og karriere for mig?

Når du skal dele din tid mellem dit barn og dit arbejde, er det naturligt at tænke over, hvad arbejdet egentlig betyder for dig. Er det en vigtig del af din identitet og dit livsindhold, eller skal det bare betale terminen?

Udfordring: Engang var du måske den målrettede type med en klar plan for, hvad du skulle nå hvornår – nu virker det hele så underligt ligegyldigt. Eller du tænker måske omvendt, at hvis du skal være væk fra verdens bedste baby hele dagen, skal det være et superjob og ikke kedelig rutine.

Prøv at: Lytte efter. Hvis du virkelig ikke gider arbejde over, konkurrere om chefens gunst og stræbe efter forfremmelse, så lad være! Din tid kan komme senere. Hvis du omvendt synes, dit arbejde er for ligegyldigt, og du hele tiden tænker ‘det her giver ikke mening’, så giver det ikke mening, og så skal du finde en anden løsning. Det kan være alt fra at forlænge orloven til at overveje, om du har råd til og mulighed for at gå på deltid – eller at undersøge muligheden for nye arbejdsområder på din nuværende arbejdsplads eller måske helt skifte job.

LÆS OGSÅ: Job: Hver 5. spurgt om babyplaner

5. Hvordan har jeg det med, at mit barn skal passes af fremmede?

I ni måneder sørgede du for at spise det rigtige, hvile dig og gå til førfødselsgymnastik, så baby havde perfekte vækstvilkår i maven. Så ammede, skiftede, vaskede, madede og stimulerede du dit barn til et rent 12-tal. Nu skal en eller anden Lone fra Rød Stue overtage verdens vigtigste hverv – gisp!

Udfordring: Det er nemt at få en følelse af utilstrækkelighed, når du overlader din dyrebare lille skat til andre. Omvendt kan du blive jaloux over, at nogle andre nu bliver (næsten) lige så vigtige som dig for den lille.

Prøv at: Have tillid til, at de mennesker, der passer dit barn, vil det bedste. Tilliden kommer af, at du tager dig god tid til at finde en institution, som du med en god følelse kan aflevere dit barn i. Vær glad for, at dit barn får endnu flere voksne – og børn – det elsker at være sammen med.

LÆS OGSÅ: 7 trin til det gode farvel

6. Hvordan har jeg det med at slippe kontrollen med mit barn?

Når du afleverer dit barn på Spilop-stuen, tager du det første store skridt mod at slippe dit barn. Det er en god øvelse, for det fortsætter resten af livet.Udfordring: Alle vi mødre vil vores børn det bedste, og vi forsøger at sikre det ved at have kontrol over deres liv. Problemet er, at vi ikke både kan have kontrollen og afgive den.Prøv at: Glæde dig over, at dit barn får sit eget lille liv i institutionen. Det betyder, at barnet er på vej ud ad den selvstændighedsbane, som det skal ud ad for at blive et helt og lykkeligt menneske.

7. Hvor vigtigt er det for mig at hente tidligt?

At hente tidligt har rigtig høj status blandt mange af os mødre, der har susende travlt – ikke mindst med at sammenligne os med hinanden. Men hvis behov handler det egentlig om?

Udfordring: Det er svært at hente tidligt, hvis du har fuldtidsjob og transporttid oveni. Du kan blive stresset over at forlade jobbet, før du er færdig, eller møde så tidligt, at du dårligt er vågen.

Prøv at: Se på trivslen – både din og dit barns! Har dit barn spist, sovet og hygget sig, og har du haft det godt på dit job og nået det, du skulle? Så er alt godt, uanset om klokken er 15 eller 17! Hvis du løber af sted for at hente klokken 14, og derfor selv er i underskud, når du kommer frem, er det skidt. Det er også skidt, hvis dit barn er ked af det hver dag, fordi det er for længe i institution. Prøv, om du kan finde en god mellemvej for hele familiens skyld.

LÆS OGSÅ: Familieliv: Vi drømmer om at gå hjemme

8. Hvordan ser den perfekte balance ud for mig?

Hvordan den perfekte balance ser ud for dig, handler om, hvad der fylder og dræner netop dig – ikke dine veninder eller kolleger.

Udfordring: Vi er super påvirkede af, hvad andre tænker, ikke mindst som mødre. Dertil kommer, at det rent praktisk kan være svært at finde tiden, når to skal arbejde og være forældre samtidig.

Prøv at: Teste forskellige modeller. Måske skal du på deltid og bruge tiden fra klokken 14-16 på at løbe en tur eller købe ind, så du kan være sammen med dit barn bagefter. Det kan også være, at balance for dig er at arbejde 40 timer om ugen, hente klokken 17 og nappe en tur i Føtex bagefter – fordi du elsker dit job og føler, at du gør en forskel.

LÆS OGSÅ: Jobsøgning: Sådan gør du det bedst

9. Hvad skal der til, for at jeg er glad?

Måske har du slet ikke tænkt tanken af bare bekymring for, hvordan det hele skal blive for dit barn. Men det er faktisk også vigtigt, at livet er godt for dig – du er jo nogens mor!Udfordring: Som mor (og far) kommer du let til at glemme dine egne behov. Det er helt naturligt og en måde at sikre barnets overlevelse. Men hvis du kommer for meget i underskud, kan du ikke tage dig af andre. Det bedste du kan gøre for dit barn er at passe godt på dets mor og far!Prøv at: Mærke efter, hvad der skal til, for at du bliver fyldt op. Skal du have tid for dig selv? Eller med veninderne? Skal mormor hente en gang om ugen, så du kan nå til yoga eller bare flade ud på sofaen med genudsendelsen af Friends?

10. Hvordan kan jeg sikre en god overgang for mig selv?

Forventningerne er tårnhøje, ikke mindst hos dig selv, når du skal til at være working mom. For det skal jo bare fungere, ikke?

Udfordring: Det kræver tid og kræfter at vænne sig til et nyt liv, så det er ikke underligt, hvis du er dødtræt om aftenen. Måske går du også grædende fra vuggestuen de første par gange – det er vi et par stykker, der har prøvet.

Prøv at: Være god ved dig selv. Se overgangen som en periode, hvor du ikke skal gøre det for hårdt for dig selv. Måske får du ikke set dine veninder eller drukket rødvin med din mand. Det skal nok komme igen, når du har fået en god rytme. Det er okay at sætte tid af til at lade dig selv op.

LÆS OGSÅ: Tre valg – karrieremor, weekendmor og husmor

LÆS OGSÅ: Thomas Skov: Barsel lærer voksen mand at skide

LÆS OGSÅ: Den store guide til barselsorlov