10 typiske bekymringer som gravid
SPONSORERET indhold

10 typiske bekymringer som gravid

Så snart du opdager, at du er gravid, begynder moderinstinktet at vise sig i form af bekymring for dit lille barn. Få roen tilbage med jordemoderens svar på disse 10 spørgsmål om, hvad der er godt for dig og dit ufødte barn.

Af:: Ida Bjørg Meldgaard Foto: Getty
04. maj. 2015 | Børn | Vores Børn

1. Jeg føler mig ikke gravid, er der noget galt?
Det er helt normalt. Det er langtfra alle gravide, der har kvalme, ømme bryster eller andre symptomer og gener. Bare nyd graviditeten, og at du har det så godt.

LÆS OGSÅ: 16 tidlige tegn på graviditet

2. Hvor ofte skal jeg mærke liv?
Førstegangsfødende mærker som regel liv omkring uge 20, men ikke regelmæssigt før omkring uge 26. Regelmæssigt vil sige, at du hver dag mærker den lille, gerne nogle gange om dagen. Det vigtigste er, at det ikke ændrer sig pludseligt, og den lille bliver meget stille. Når du først har mærket liv, kender du din babys aktivitet, og den aktivitet skal du mærke hver dag.

LÆS OGSÅ: 13 sjove facts om at være gravid

Andengangsfødende mærker ofte liv allerede omkring uge 14-15, men det er meget individuelt. Det er nok, fordi du kender fornemmelsen og er mere tro mod det, du mærker, at du mærker liv tidligere anden gang.

Du kan altid lægge dig og hvile dig lidt, hvis barnet en dag er mere stille end normalt. Når du ligger ned, kommer der 33 procent mere blod igennem moderkagen, og det giver barnet mere ilt og energi og vil få de fleste til at sparke. Du kan også puffe lidt til maven eller drikke koldt vand.

3. Jeg drak alkohol, før jeg vidste, at jeg var gravid – har barnet taget skade?
Man har ikke præcise opgørelser på, hvor mange der har været i denne situation, men rigtig mange har prøvet det og født sunde og raske børn. Slå koldt vand i blodet – du er ikke den første. Du skal dog holde dig fra alkohol, så snart du opdager, at du er gravid.

LÆS OGSÅ: Kaffe, sex, sushi – hvad må du i graviditeten?

4. Jeg har brug for mit kaffe-fix – er det okay?

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger bør du holde dig til tre kopper kaffe om dagen. Så drik hellere tre gode kopper, og nyd dem, eller gå over til koffeinfri kaffe. Koffein er skidt for kroppen og i den grad for dit ufødte barn, men inden for den anbefalede mængde ser man dog ingen skadevirkninger.

5. Jeg er i tvivl, om hvad jeg må spise.
Anbefalingerne svinger hele tiden. Store doser A-vitamin fra for eksempel lever er skadeligt, men så skal du spise lever i meget store mængder. Hvad angår de fede fisk, skal du spise ekstremt meget, før det er skidt, og der er så meget godt i fisk, som langt overskygger ulemperne. Så drop bekymringerne, og spis det, du har lyst til – så længe det er sundt og godt.

Tænk over det, og fyld dig med gode ting – gerne økologisk, så du undgår kemikalier og pesticidrester. Få gode vegetabilske fedtstoffer, som opbygger barnets celler. Spis efter lyst, behov og viden, og tænk på, at den måde, du selv reagerer på, reagerer barnet også på.

LÆS OGSÅ: Undgå bekymringerne som gravid

6. Jeg har ingen appetit – hvad med næring til barnet?

Der er mange, der i begyndelsen er plaget af kvalme eller madlede. Sørg for, at de få ting, du spiser, er noget med næring i – ikke mindst for din egen skyld. I starten vil barnet tære på dine ressourcer, men de bliver opbrugt før eller siden, hvis du ikke spiser noget. Har du svær madlede, så prøv denne smoothie, som de fleste kan holde ud:

7. Jeg har ikke taget folinsyre fra begyndelsen, er det skidt?
Folinsyre er godt for celledeling, og det foregår under hele graviditeten. Så bare skynd dig at begynde på det nu. I øvrigt har du også fået noget gennem kosten i salater, grønne grøntsager, fuldkorn og andet. Så ingen panik. Fortsæt gerne med folinsyretilskud resten af graviditeten – det hjælper dig nemlig også med at holde din blodprocent oppe og fylder dine jerndepoter op.

8. Skader sex barnet?
Sex skader ikke barnet i maven – dyrk endelig masser af sex hele vejen igennem graviditeten. Nogle får plukveer af det, men det gør ikke noget. Det er sund gymnastik for livmoderen.

Orgasmer er også gode, fordi du ved orgasme danner det særlige glæde-, lykke- og fødehormon, som du også danner under veerne. Begynder du at bløde efter sex, skal du lige afvente og se, om det bare er de sarte slimhinder eller mere end det. Er du nervøs, så kontakt lægen.

9. Er det farligt, hvis jeg får farvet hår?
Jeg synes ikke, du skal bruge unødige kemikalier i din graviditet. Brug forsigtighedsprincippet, og lad hellere være. Hvis det er, så brug naturpræparater. Har du gjort det, går det nok, bare lad være resten af graviditeten.

10. Hvor langt henne i graviditeten må jeg flyve?
Du må flyve, så længe flyselskabet vil have dig med. Der er ingen sammenhæng mellem for tidlig fødsel eller vandafgang og flyvning, men flyselskaberne vil ikke risikere det.

LÆS OGSÅ: Mange gravide tror på myter

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet – uge for uge

LÆS OGSÅ: Gravid = nervøs for alt?

 Artiklen er oprindeligt publiceret i 2009